Bier een alcoholhoudende drank

Bier een alcoholhoudende drank Bier is een alcoholhoudende drank gemaakt van water, mout, hop en gist. Bier is een van de populairste dranken en het wordt gedronken tijdens feestenen partijen, maar ook in cafés en restaurants.

Geschiedenis van het bier

Het is niet helemaal duidelijk wie het eerste bier heeft uitgevonden. Met behulp van oude kleitabletten is men er achter gekomen dat bier al eeuwen oud is. De Sumeniërs zijn vermoedelijk de eerste bierbrouwers. Ongeveer 6000 vonden zij het bier uit in Mesopotamië. De Sumeniërs bakte eerst een brood dat ze vervolgen inweekten in water. Hierdoor ontstond een soort beslag dat werd vergist. Vervolgens werd er nog een smaakje aan toegevoegd zoals honing of enkele kruiden.

De oude Egyptenaren dronken ook al bier. In de tijd dat zij leefden waren er al zo'n 14 biersoorten bekend. De Egyptenaren zagen bier als een edel goedje en daarom werd bier vaak gebruikt als een offer voor de goden. Ook als mensen werden begraven ging dit niet zonder er een grote kruik gevuld met bier bij het graf te stoppen. Ze geloofden dat het vervelend zou zijn als er niet meer kon worden genoten van bier in het hiernamaals. Honderden jaren later kwam het bierrecept terecht bij de Romeinen Zij keken echter anders tegen het bier aan. De Romeinen waren meer weg van een goed glas wijn. De Kelten en Germanen daarentegen waren grote bierdrinkers. Zij ontdekten dat er in plaats van brood ook graankorrels wonden worden gebruikt om bier te maken.

In de 1ge eeuw zorgde de Fransman Louis Pasteur voor een ontdekkin voor het brouwen van bier. De Franse natuurkundige verklaarde hoe een gistingsproces in zijn werk ging, dit is het proces waardoor alcohol ontstaat. Daarnaast ontdekte hij dat bij verhitting van bier tot 70 ºC bacteriën werden gedood. Hierdoor kon de drank lang er bewaard blijven. Dit verhittingsproces wordt pasteuriseren genoemd.

In het stadje Pilsen in Tsjechië werd al voor de ontdekking van Louis Pasteur van deze methode gebruik gemaakt zij het iets anders Zij maakten gebruik van een methode die 'bovengisten 'word genoemd Hierbij lag de gistmassa bovenop het brouwsel. De drank was niet altijd het zelfde en het bier was erg troebel. Hierdoor hadden de brouwers uit Pilsen een idee: ze sloegen het bier op in koele kelders waardoor het gist tijd had naar benden te zakken. Het heldere, blonde bier was ontstaat. Het bier werd een groot succes. En Pilsener bier wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gedronken.

Bierproductie

De Verenigde Staten staan aan top als grootste bierproducerende landen. Op de tweede plaats staat China, gevolgd door Duitsland, Brazilië en Japan. Nederland staat op een 11e plaats in de lijst. Nederland mag dan wel niet in de top vijf van grootste bier­ producenten staan, er wordt wel 84 liter bier per jaar gedronken per persoon. Dit is echter niets vergeleken met de Tsjechen: zij drinken per Jaar 160 liter bier per persoon.
© 2007 - 2024 Bartw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alcoholpercentages in drankHet alcoholpercentage van dranken wordt meestal achterop de fles aangegeven. Met het alcoholpercentage wordt het volumep…
Hoe wordt bier gemaakt en wat zit er in?Er zijn verschillende bieren in verschillende landen wereldwijd. Maar een biertje brouwen is zo makkelijk nog niet. In b…
Alcohol; uitleg over percentage en promillageAlcohol; uitleg over percentage en promillageIn de media is veel aandacht voor alcohol, met name alcoholgebruik onder jongeren. Hierbij worden de termen alcoholperce…
Gezond: Alternatieven voor alcoholGezond: Alternatieven voor alcoholHoewel een glaasje wijn op zijn tijd niet perse slecht hoeft te zijn, heeft overmatig alcoholgebruik vele negatieve gevo…

Welke wijn bij welk gerecht?Welke wijn bij welk gerecht?Welke wijn moet je kiezen bij een gerecht of voorgerecht? Een diner of lekker etentje en alcohol gaan prima samen. De ju…
Champagne: geschiedenis en etiketcodesChampagne: geschiedenis en etiketcodesHet bestaat in vele soorten en prijsklassen, in chique of ‘gewone’ flessen en met veel of weinig bubbeltjes. Het wordt v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alles, Pixabay
Bartw (118 artikelen)
Gepubliceerd: 07-02-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.