Bier een alcoholhoudende drank
Bier is een alcoholhoudende drank gemaakt van water, mout, hop en gist. Bier is een van de populairste dranken en het wordt gedronken tijdens feestenen partijen, maar ook in cafés en restaurants.
Geschiedenis van het bier
Het is niet helemaal duidelijk wie het eerste
bier heeft uitgevonden. Met behulp van oude kleitabletten is men er achter gekomen dat bier al eeuwen oud is. De Sumeniërs zijn vermoedelijk de eerste bierbrouwers. Ongeveer 6000 vonden zij het bier uit in Mesopotamië. De Sumeniërs bakte eerst een brood dat ze vervolgen inweekten in water. Hierdoor ontstond een soort beslag dat werd vergist. Vervolgens werd er nog een smaakje aan toegevoegd zoals honing of enkele kruiden.
De oude Egyptenaren dronken ook al bier. In de tijd dat zij leefden waren er al zo'n 14 biersoorten bekend. De Egyptenaren zagen bier als een edel goedje en daarom werd bier vaak gebruikt als een offer voor de goden. Ook als mensen werden begraven ging dit niet zonder er een grote kruik gevuld met bier bij het graf te stoppen. Ze geloofden dat het vervelend zou zijn als er niet meer kon worden genoten van bier in het hiernamaals. Honderden jaren later kwam het bierrecept terecht bij de Romeinen Zij keken echter anders tegen het bier aan. De Romeinen waren meer weg van een goed glas wijn. De Kelten en Germanen daarentegen waren grote bierdrinkers. Zij ontdekten dat er in plaats van brood ook graankorrels wonden worden gebruikt om bier te maken.
In de 1ge eeuw zorgde de Fransman Louis Pasteur voor een ontdekkin voor het brouwen van bier. De Franse natuurkundige verklaarde hoe een gistingsproces in zijn werk ging, dit is het proces waardoor alcohol ontstaat. Daarnaast ontdekte hij dat bij verhitting van bier tot 70 ºC bacteriën werden gedood. Hierdoor kon de drank lang er bewaard blijven. Dit verhittingsproces wordt pasteuriseren genoemd.
In het stadje Pilsen in Tsjechië werd al voor de ontdekking van Louis Pasteur van deze methode gebruik gemaakt zij het iets anders Zij maakten gebruik van een methode die 'bovengisten 'word genoemd Hierbij lag de gistmassa bovenop het brouwsel. De drank was niet altijd het zelfde en het bier was erg troebel. Hierdoor hadden de brouwers uit Pilsen een idee: ze sloegen het bier op in koele kelders waardoor het gist tijd had naar benden te zakken. Het heldere, blonde bier was ontstaat. Het bier werd een groot succes. En Pilsener bier wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gedronken.
Bierproductie
De Verenigde Staten staan aan top als grootste bierproducerende landen. Op de tweede plaats staat China, gevolgd door Duitsland, Brazilië en Japan. Nederland staat op een 11e plaats in de lijst. Nederland mag dan wel niet in de top vijf van grootste bier producenten staan, er wordt wel 84 liter bier per jaar gedronken per persoon. Dit is echter niets vergeleken met de Tsjechen: zij drinken per Jaar 160 liter bier per persoon.