Gouden regels voor bier
Het gebruik van bier in de keuken komt weer in opmars. Het is helemaal niet meer vreemd om bij een gerecht een glas bier te drinken. Sommige verkiezen bij de bereiding het bier te schenken dat voor het gerecht werd gebruikt, andere hebben liever bier met een tegengestelde smaak. Er zijn een aantal gouden regels om bier en gastronomie perfect te combineren.
Bier is meer dorstlessend en verfrissend dan wijn, bier heeft een breder smaakpakket en bevat minder alcohol. Ook het lagere caloriegehalte trekt mensen meer om bier te drinken. Bier bevat koolzuurgas wat voor een snellere vertering zorgt en alcohol sneller afbreekt.
De gouden regels bij gebruik van bier in de keuken
- Ga uit van de bereiding en zoek daar een passend bier bij. Het bier én de bereiding moeten er beter van worden.
- Bier en de bereiding moeten eenzelfde smaakgehalte of smaaksterkte hebben. Licht bier bij een lichte bereiding, bier met meer smaak bij een sterkere bereiding.
- Zoek naar de perfecte harmonie tussen zuur, zoet en bitter in de bereiding en bier. Herhaal de zelfde smaken in bereiding door bier te schenken met een gelijkaardige smaak.
- U kunt bier voor de saus gebruiken, is echter niet noodzakelijk. Sauzen veranderen het smaakbeeld en de keuze en smaak van de saus bepalen de bierkeuze.
- Begin met een lichter bier als aperitief of voorgerecht en serveer bij het hoofdgerecht bier met een sterke smaak. Fruitbieren zijn bijvoorbeeld heerlijk bij nagerechten.
- Smaak is persoonlijk. Sommige gebruiken liever hetzelfde bier van de bereiding ook als drankje, terwijl andere een ander bier prefereren. Hier zijn geen regels voor, wees creatief en probeer beide te ontdekken, zodat u weet waar uw voorkeur ligt.
Overzicht als richtlijn
U ziet hier een tabel met de verschillende soorten bier, bij welk gerecht u het het beste kunt gebruiken. Dit is niet verplicht, het is een richtlijn.
Aanbevolen bier | Aperitiefhapje | Schaaldieren, zeevruchten | Gebakken vis | Gekookte vis | Wit vlees, gevogelte | Rood vlees | Wild |
Alcoholvrij | X | X | X | X | X | X | |
Pils | X | X | X | X | X | X | |
Luxebier | X | X | X | X | X | X | |
Witbier | X | X | X | X | X | X | |
Geuze | X | | X | X | X | | |
Zuur-zoete bieren | X | X | X | X | X | | |
Amber | X | X | X | X | X | | |
Abdijbier | | | | X | | X | X |
Scotch | | | | | | X | X |
Fruitbier | X | X | | | | | X |