Boerenkool variaties; creatief combineren met groente
Boerenkool is een lekkere groente. In Nederland maken we er vooral stamppot van. Momenteel is boerenkool erg gewild in hippe restaurants in New York omdat koks het als een multifunctionele groente zien. Je kunt boerenkool in de sla doen, door de rijst en als soepgroente gebruiken. Daarnaast voert men zelfs gefrituurde boerenkool op als garnering. Boerenkool is een inspiratiebron voor vele creatieve kookkunstenaars die van hun originele scheppingen houden.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoudsopgave
Boerenkool niet alleen een stamppotgroente
De Nederlandse stamppot van een kilo
aardappels met 400 gram boerenkool is een simpel basisgerecht. Je kunt echter veel meer met boerenkool doen. Het is heerlijk in een groentemix om rijst mee op te bakken. Rijst kun je mengen met
gele linzen, oranje wortelstukjes en groene boerenkool; zo krijg je een mooie vrolijk gekleurde rijst. Als je er verder een
uitje en een
knoflookteentje meebakt, een halve
scherpe peper, plus drie
champignons, heb je een heerlijk gerecht voor twee personen samen gesteld. Daarbij maak je een salade om het eten compleet te maken.
Update 2015: Er bestaat nu ook baby-boerenkool. Dat is heerlijk voor in de sla!
Vrolijke rijst
Benodigdheden vrolijke rijst:
- 200 gram zilvervliesrijst,
- 100 gram gele linzen,
- Een grote winterwortel,
- een uitje,
- knoflookteentje,
- halve lombok of Spaanse peper,
- 2 eetlepels gemalen kokos,
- 75 gram boerenkool.
Bereidingswijze vrolijke rijst
De linzen doe je eerst in de pan koud water die je op het vuur zet met een beetje zout. Als het water kookt voeg je de zilvervliesrijst eraan toe. Wanneer de rijst bijna gaar is voeg je er een gehakte winterwortel aan toe zodat deze nog 5 minuten kan meekoken. De laatste minuten kun je de rijst van het vuur halen en met een deksel op de pan laten uitgaren. Vervolgens, of ondertussen, fruit je de ui, knoflook, champignons, lombok op een laag vuurtje. Wanneer de champignons gaar zijn doe je de boerenkool erbij en de kokos. Je kun het geheel kruiden met
rozemarijn, citroenkruid en lavendel uit de tuin.
Boerenkool als saladegroente
Een boerenkool salade is zeer voedzaam en gezond. Je kunt een salade maken van alleen boerenkool als groente. Je mixt de gesneden boerenkool met 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels
azijn, en wat gehakte knoflook. Voeg verder nog
zout en peper toe en je bent al klaar! Maar je kunt ook het gesneden boerenkool blad mixen met andere slabladeren zoals groene sla, rucola, lollorosso of
ijsbergsla.
Alternatieve slabladeren zoals
cichoreiblad en
paardenbloemblad gebruiken is culinair gezien aantrekkelijke optie.
Vul salades van gister op
Het boerenkoolblad heeft lekker veel smaak en het is minder waterig dan andere slabladeren. Het blad is stevig waardoor je het gemakkelijker kunt meenemen in een tupperware doosje om op je werk een salade te eten. Je kunt de boerenkool op meerdere manieren mengen met bestaande salades die te groot bleken om op een dag op te eten. Een pastasalade laat zich uitstekend verrijken met een handvol gesneden boerenkool. Ook een aardappelsalade is heerlijk als je er boerenkool door mengt.
Soep met boerenkool
Een soep op basis van boerenkool is een heerlijk starter van een diner. Je kookt eerst een kruimige aardappel met een groentebouillonblokje. Als je zoutloos of zoutarm eet kun je ook een zoutloos kruidenbouillonblokje gebruiken wat je bij een natuurvoedingswinkel haalt. De aardappel prak je fijn; hiervoor gebruik je een blender. Je bakt een uitje met een knoflookteentje en eventueel een beetje Spaanse peper als je van pittige soep houdt. Na twee minuten, als de uitjes licht bruin worden zet je het vuur uit en doe je dit gebakken mengsel in de soeppan. Je gebruikt weer de blender om het fijn te malen. Je hebt nu de basis voor boerenkool soep. Het enige wat je nog hoeft te doen is de boerenkool erbij! Na een paar minuten is de boerenkool gaar. Dan kun je het geheel weer blenderen zodat je een mooie, gladde soep krijgt. Wanneer je lekkere soepkruiden zoals
lavas,
bieslook en
koriander in je kruidentuintje hebt staan, moet je het niet nalaten deze vlak voor het opdienen handmatig fijn te hakken en door de soep te doen.