Boerenkool variaties; creatief combineren met groente

Boerenkool is een lekkere groente. In Nederland maken we er vooral stamppot van. Momenteel is boerenkool erg gewild in hippe restaurants in New York omdat koks het als een multifunctionele groente zien. Je kunt boerenkool in de sla doen, door de rijst en als soepgroente gebruiken. Daarnaast voert men zelfs gefrituurde boerenkool op als garnering. Boerenkool is een inspiratiebron voor vele creatieve kookkunstenaars die van hun originele scheppingen houden. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoudsopgave


Boerenkool niet alleen een stamppotgroente

De Nederlandse stamppot van een kilo aardappels met 400 gram boerenkool is een simpel basisgerecht. Je kunt echter veel meer met boerenkool doen. Het is heerlijk in een groentemix om rijst mee op te bakken. Rijst kun je mengen met gele linzen, oranje wortelstukjes en groene boerenkool; zo krijg je een mooie vrolijk gekleurde rijst. Als je er verder een uitje en een knoflookteentje meebakt, een halve scherpe peper, plus drie champignons, heb je een heerlijk gerecht voor twee personen samen gesteld. Daarbij maak je een salade om het eten compleet te maken.

Update 2015: Er bestaat nu ook baby-boerenkool. Dat is heerlijk voor in de sla!

Vrolijke rijst

Benodigdheden vrolijke rijst:
  • 200 gram zilvervliesrijst,
  • 100 gram gele linzen,
  • Een grote winterwortel,
  • een uitje,
  • knoflookteentje,
  • halve lombok of Spaanse peper,
  • 2 eetlepels gemalen kokos,
  • 75 gram boerenkool.

Bereidingswijze vrolijke rijst

De linzen doe je eerst in de pan koud water die je op het vuur zet met een beetje zout. Als het water kookt voeg je de zilvervliesrijst eraan toe. Wanneer de rijst bijna gaar is voeg je er een gehakte winterwortel aan toe zodat deze nog 5 minuten kan meekoken. De laatste minuten kun je de rijst van het vuur halen en met een deksel op de pan laten uitgaren. Vervolgens, of ondertussen, fruit je de ui, knoflook, champignons, lombok op een laag vuurtje. Wanneer de champignons gaar zijn doe je de boerenkool erbij en de kokos. Je kun het geheel kruiden met rozemarijn, citroenkruid en lavendel uit de tuin.

Boerenkool als saladegroente

Een boerenkool salade is zeer voedzaam en gezond. Je kunt een salade maken van alleen boerenkool als groente. Je mixt de gesneden boerenkool met 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels azijn, en wat gehakte knoflook. Voeg verder nog zout en peper toe en je bent al klaar! Maar je kunt ook het gesneden boerenkool blad mixen met andere slabladeren zoals groene sla, rucola, lollorosso of ijsbergsla. Alternatieve slabladeren zoals cichoreiblad en paardenbloemblad gebruiken is culinair gezien aantrekkelijke optie.

Vul salades van gister op

Het boerenkoolblad heeft lekker veel smaak en het is minder waterig dan andere slabladeren. Het blad is stevig waardoor je het gemakkelijker kunt meenemen in een tupperware doosje om op je werk een salade te eten. Je kunt de boerenkool op meerdere manieren mengen met bestaande salades die te groot bleken om op een dag op te eten. Een pastasalade laat zich uitstekend verrijken met een handvol gesneden boerenkool. Ook een aardappelsalade is heerlijk als je er boerenkool door mengt.

Soep met boerenkool

Een soep op basis van boerenkool is een heerlijk starter van een diner. Je kookt eerst een kruimige aardappel met een groentebouillonblokje. Als je zoutloos of zoutarm eet kun je ook een zoutloos kruidenbouillonblokje gebruiken wat je bij een natuurvoedingswinkel haalt. De aardappel prak je fijn; hiervoor gebruik je een blender. Je bakt een uitje met een knoflookteentje en eventueel een beetje Spaanse peper als je van pittige soep houdt. Na twee minuten, als de uitjes licht bruin worden zet je het vuur uit en doe je dit gebakken mengsel in de soeppan. Je gebruikt weer de blender om het fijn te malen. Je hebt nu de basis voor boerenkool soep. Het enige wat je nog hoeft te doen is de boerenkool erbij! Na een paar minuten is de boerenkool gaar. Dan kun je het geheel weer blenderen zodat je een mooie, gladde soep krijgt. Wanneer je lekkere soepkruiden zoals lavas, bieslook en koriander in je kruidentuintje hebt staan, moet je het niet nalaten deze vlak voor het opdienen handmatig fijn te hakken en door de soep te doen.
© 2011 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Twee veganistische recepten met linzenTwee makkelijke en snel klaar te maken gerechtjes met linzen. Ideaal voor vegetariërs en veganisten.
Groente koken: kooktijd, tips en aantal gram per persoonGroente koken: kooktijd, tips en aantal gram per persoonAls u groente gaat koken, wokken of stoven, is het handig om te weten hoeveel u per persoon moet rekenen. Tevens wilt u…
Linzen, er is meer van te maken dan alleen maar soepLinzen zijn gezond, zorgen voor veel voedingsstoffen en er is veel meer van te maken dan alleen maar linzensoep. In Indi…
Rijstvariaties, rijst op een andere manierSinds de wereld een stuk kleiner is geworden kun je vele voedingssoorten uit heel de wereld eten. Zilvervliesrijst in al…

Klassiekers: Salade NiçoiseDe "Salade Niçoise" is een klassieke, alom bekende salade, die ook vaak terug te vinden is in de menukaart van restauran…
Recepten ClubsandwichRecepten ClubsandwichDe Clubsandwich kennen we allemaal, maar de Clubsandwich wordt ook op verschillen manieren vormgegeven en waarom ook nie…
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 13-06-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.