Koken in de magnetron
Koken in de magnetron betekent koken zonder water. Hierdoor blijven de vitamines in het voedsel en gooi je ze niet weg met kookvocht. Koken in de magnetron is hierdoor dus gezonder dan koken op de gangbare manier. Het enige nadeel van voedsel opwarmen in de magnetron is de ongelijkmatige warmteverdeling, maar om hiervoor de magnetron niet meer te gebruiken, lijkt wat overdreven. Er staan op het internet aardig wat artikelen waarin staat dat eten uit de magnetron slecht voor de gezondheid zou zijn. Wat is hiervan waar?
Gezondheid en koken in de magnetron
Vlees en dergelijke kan je het beste bakken in de koekenpan. Sommige bacteriën overleven in de magnetron en daarom is de traditionele manier van bereiden gezonder wanneer het vlees of vis betreft. Bovendien worden gerechten in een magnetron niet gelijkmatig verhit wat de kans vergroot dat het eten niet goed genoeg gegaard is. Voor de gezondheid is het dus beter geen vlees of vis gerechten in de magnetron te bereiden.
De berichten over kankerverwekkende eigenschappen van magnetron bereid voedsel kunnen niet wetenschappelijk onderbouwd worden. De eigenschappen van voeding verandert niet door verhitting in de magnetron. Berichten dat voedsel bereidt in de magnetron veranderingen in het bloedbeeld laten zien zijn volledig uit de lucht gegrepen. Voedsel krijgt alleen kankerverwekkende eigenschappen wanneer er chemische veranderingen in het voedsel optreden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij verbrand voedsel. Eten van de barbecue (verbrand of niet gaar) of brood met zwart geblakerde korsten is dus slechter voor de gezondheid dan eten uit de magnetron.
Hans Ulrich is een wetenschapper die in 1991 een onderzoek heeft gedaan over de effecten van magnetronbereiding op de gezondheid. Hij is verantwoordelijk voor de geruchten over de relatie tussen magnetronbereiding en kanker. Zijn onderzoek is gebaseerd op slechts acht proefpersonen en nooit bevestigd door een andere serieuze wetenschapper. Antroposofische kringen hebben zijn onderzoek echter omarmd en in deze kringen wordt Dhr. H. Ulrich nog steeds serieus genomen. Volgens andere onderzoeken, zoals het onderzoek van de Hong Kong Food and Environmental Hygiene Department (2011), is voedsel uit de magnetron beslist niet ongezond, mits je de magnetron verstandig gebruikt. Dus goed doorroeren en geen voedingsmiddelen uit de magnetron eten die bekend staan vanwege de mogelijkheid op schadelijke bacteriën in het voedsel.
Aardappelen koken in de magnetron
Wanneer je aardappelen kookt in de magnetron, doe je dit in een afgedekte magnetronschaal. Je snijdt de aardappelen in stukken van ongeveer gelijke grootte. Je hebt geen vocht en slechts een klein beetje zout nodig. De aardappelen zijn sneller klaar dan bij bereiding op het fornuis (6 tot 10 minuten magnetrontijd) en bovendien blijft de smaak behouden. Voeg evt. zout toe na bereiding.
Groenten koken in de magnetron
Op dezelfde wijze kan je ook groenten zoals broccoli, bloemkool, prei, peultjes, spruitjes, asperges enz. klaarmaken. Eerst even goed wassen en daarna zonder extra water in een afgedekte magnetronschaal. Zonder water blijven de vitamines behouden en dit is dus veel gezonder. Groenten koken in de magnetron doe je op ongeveer 700 Watt, 4 tot 9 minuten, afhankelijk van de hoeveelheid. Na afloop in de afgedekte magnetronschaal even laten nagaren. De smaak is veel intenser dan bij gekookte groenten het geval is. De smaak blijft in de groenten en verdwijnt niet in het kookwater.
Aandachtspunten bij koken in de magnetron
- Laat het gerecht na afloop altijd even nagaren in de gesloten magnetronschaal.
- Veel gerechten moet je halverwege de gaartijd even omroeren. Dit voorkomt temperatuursverschillen in het gerecht.
- Het is een goed idee om het eten in de magnetron goed te verdelen over het bord, liefst met wat ruimte in het midden. Zo wordt het eten gelijkmatiger verwarmd.
- Open de deur van de magnetron nooit tijdens het gebruik van de magnetron en houdt de afsluitrubbers schoon. Dit om jezelf tegen straling te beschermen.