Heerlijke recepten met o.a. kikkererwten
In dit artikel vind je een smakelijke kikkererwtenschotel, een heerlijk en gemakkelijk recept voor de liefhebber van wereldgerechten. Een recept voor zelfgemaakte Turkse humus, een gezonde spread voor op Turks brood of stokbrood. En een gegarandeerd succesrecept van het bekende, oude gerecht Nasi Goreng.
Smakelijke kikkererwtenschotel
Een heerlijk en gemakkelijk recept voor de liefhebber van wereldgerechten. Er zijn maar een beperkt aantal handelingen nodig om dit super gerecht op tafel te zetten. Het leuke aan dit gerecht is dat er gemakkelijk gevarieerd kan worden met ingrediënten wanneer niet alles in huis is.
We beginnen met het maken van een smakelijke boemboe, de basis voor dit gerecht. Plet de knoflook en snij deze fijn. Verwijder de schil van de ui en snij de ui doormidden. Versnipper de ene helft, snij de andere helft in plakjes. Schil de gember en snij in dunne plakjes of kleine blokjes. Verhit een ruime hoeveelheid olijfolie in de pan. Voeg de knoflook, de ui en de gember toe. Voeg, terwijl u roert, de kruiden en een glas water toe. Roer het geheel tot er een glad papje ontstaat. Laat even rusten. Je kunt de kruiden ook eerst in de vijzel tot een egaal papje roeren.
Snij de groenten fijn en schuif deze in de pan. Voeg al roerend nog een glas water toe. Als laatste voegt u nog de kikkererwten toe. U kunt kiezen voor gedroogde kikkererwten of kikkererwten uit blik. Laat het geheel een uur tot anderhalf uur op laag vuur pruttelen. Vlak voordat u het eten opdient, bereidt u de couscous. Het verschilt per couscous hoe u deze dient voor te bereiden. Een lekkere manier is de couscous te wellen in bouillon met boter en saffraan en vervolgens in een theedoek te stomen in een stoommandje.
Het leuke aan dit recept is dat u gemakkelijk kunt variëren met groenten die u in huis heeft. Zo kunt u bijvoorbeeld de courgette eens vervangen door prei et cetera. Ook als u een bepaald kruid niet lekker vindt, kunt u proberen deze weg te laten. Al zou ik u adviseren de koriander, kaneel en chilipoeder niet weg te laten.
Benodigdheden
- Scherp mes
- Snijplank
- Grote stoofpan
- Spatel
- Stoommandje
- Theedoek
- Vijzel
Ingrediënten
- Olijfolie
- 3 teentjes knoflook
- 1 grote ui
- Een stuk verse gember
- 2 glazen water
- 2 eetlepels koriander
- 1 eetlepel komijn
- 1/2 eetlepel saffraan
- 2 eetlepels kaneel
- 1 eetlepel chilipoeder
- 1/2 eetlepel zout
- Champignons
- Tomaten
- Courgette
- Paprika
- Kikkererwten, gedroogd of uit blik.
Smeuïge Turkse Humus
Zelfgemaakte humus <spreek uit als goemoes> is een heerlijke en gezonde spread voor op Turks brood of stokbrood. Als je een blender of staafmixer hebt is de humus zo gemaakt. Bovendien smaakt hij zelfgemaakt veel lekkerder dan uit de winkel.
Je kunt voor dit recept gedroogde kikkererwten of kikkererwten uit blik nemen. Gebruik je gedroogde kikkererwten, zet deze dan een nacht van tevoren te week in water. Kook de kikkererwten met wat zout en giet ze af. Bewaar tijdens het afgieten wat kookvocht. Gebruik je kikkererwten uit blik, laat deze dan uitlekken en vang het vocht op.
Doe de kikkererwten vervolgens in de blender en voeg het sesamzaad, de geplette en fijngehakte knoflook, het citroensap, de olijfolie en het komijnzaad toe. Pureer alle ingrediënten. Je kunt wat vocht toevoegen om het geheel wat smeuïger te maken. Breng de spread op smaak met zout en cayennepeper. Tot slot roer je de gehakte koriander erdoor en je zelfgemaakt humus is klaar om gegeten te worden! Bewaar de humus afgedekt in de koelkast, nuttig binnen een week.
Afiyet olsun!
Benodigdheden
- Vergiet
- Blender/staafmixer
- Scherp mes
- Snijplank
Ingrediënten
- Kikkererwten (uit blik of gedroogd)
- 75 cl gemalen sesamzaad of tahin
- 3 teentjes knoflook
- sap van 1,5 citroen (of citroensap)
- 10 cl olijfolie
- kookvocht
- 1 theelepel komijnzaad
- 2 eetlepels gehakte koriander
- cayennepeper
- zout
Heerlijke Nasi Goreng
Er zijn tientallen recepten van Nasi Goreng in de omloop. Dit recept is een gegarandeerd succes door de vele jaren van oefening en variatie. Een goede bamboe en pindasaus, zoals hieronder omschreven, zijn onmisbaar voor een goede Nasi. Oorspronkelijk is Nasi een gerecht waar alle restjes bij elkaar gegooid worden, ook veel verschillende soorten vlees. In dit recept gebruik ik enkel biologisch rundergehakt.
Rijst
Het gebruik van een goede, lekkere rijst is belangrijk voor het maken van een goede Nasi. Gebruik het liefst een FairTrade rijst die je een dag van tevoren al kookt. Bak de rijst in een grote wok lekker knapperig en laat het staan wanneer je met de rest aan de slag gaat.
Pindasaus
Gebruik voor de pindasaus pindakaas zonder nootjes. Doe een paar flinke eetlepels pindakaas in een pannetje. Voeg al roerend melk en een beetje ketjap toe. Voeg sambal toe voor de smaak. Ik gebruik eigengemaakte sambal van groene pepers, erg lekker!
Bamboe
Ook een lekkere boemboe is erg belangrijk wil je een smakelijke Nasi maken. Ik gebruik hier de vijzel voor, een keukenmachine werkt echter ook. Halveer de ui en snij in dunne plakjes. Doe de ui samen met de geplette en fijngesneden knoflook, fijngesneden rode pepers (of sambal), trassi, fijngesneden gember, koriander, komijn, chilipeper, olijfolie en suiker in de vijzel. Maak hier een glad papje van.
Giet 2 á 3 eetlepels olijfolie in de wok en laat de olie goed heet worden. Voeg dan de boemboe toe. Wanneer je de boemboe goed ruikt, voeg je de overgebleven rauwe ui toe en even later het rundergehakt. Bak het geheel even goed door. Voeg vervolgens de groenten er aan toe en bak het opnieuw goed door. Met de groenten kan je goed variëren voor wat je in huis hebt, volgens het originele recept. Daarna doe je de rijst erbij en een paar eetlepels van je eigengemaakte pindasaus om het geheel wat smeuïger te maken.
Naast de Nasi kan je cassave, gebakken uitjes, komkommer, een omelet in dunne reepjes, atjar tjamboer en natuurlijk de pindasaus serveren.
Selamat Makan!
Benodigdheden
- Wok
- Snijplank
- Scherp mes
- Vijzel
Ingrediënten
- (FairTrade) Rijst
- (Biologisch) Rundergehakt
- Pindakaas zonder nootjes
- Ketjap
- Sambal
- Ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 rode pepers
- Stukje trassi
- 2 theelepels koriander
- Gember
- 2 theelepels komijn
- 1 theelepel chilipeper
- 1 theelepel suiker
- Olijfolie
- Prei
- Paprika
Eventueel
- Cassave
- Gebakken uitjes
- Komkommer
- Omelet
- Atjar tjamboer