InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Heerlijke recepten met o.a. kikkererwten

Heerlijke recepten met o.a. kikkererwten

In dit artikel vind je een smakelijke kikkererwtenschotel, een heerlijk en gemakkelijk recept voor de liefhebber van wereldgerechten. Een recept voor zelfgemaakte Turkse humus, een gezonde spread voor op Turks brood of stokbrood. En een gegarandeerd succesrecept van het bekende, oude gerecht Nasi Goreng.

Smakelijke kikkererwtenschotel

Een heerlijk en gemakkelijk recept voor de liefhebber van wereldgerechten. Er zijn maar een beperkt aantal handelingen nodig om dit super gerecht op tafel te zetten. Het leuke aan dit gerecht is dat er gemakkelijk gevarieerd kan worden met ingrediënten wanneer niet alles in huis is.

We beginnen met het maken van een smakelijke boemboe, de basis voor dit gerecht. Plet de knoflook en snij deze fijn. Verwijder de schil van de ui en snij de ui doormidden. Versnipper de ene helft, snij de andere helft in plakjes. Schil de gember en snij in dunne plakjes of kleine blokjes. Verhit een ruime hoeveelheid olijfolie in de pan. Voeg de knoflook, de ui en de gember toe. Voeg, terwijl u roert, de kruiden en een glas water toe. Roer het geheel tot er een glad papje ontstaat. Laat even rusten. Je kunt de kruiden ook eerst in de vijzel tot een egaal papje roeren.

Snij de groenten fijn en schuif deze in de pan. Voeg al roerend nog een glas water toe. Als laatste voegt u nog de kikkererwten toe. U kunt kiezen voor gedroogde kikkererwten of kikkererwten uit blik. Laat het geheel een uur tot anderhalf uur op laag vuur pruttelen. Vlak voordat u het eten opdient, bereidt u de couscous. Het verschilt per couscous hoe u deze dient voor te bereiden. Een lekkere manier is de couscous te wellen in bouillon met boter en saffraan en vervolgens in een theedoek te stomen in een stoommandje.

Het leuke aan dit recept is dat u gemakkelijk kunt variëren met groenten die u in huis heeft. Zo kunt u bijvoorbeeld de courgette eens vervangen door prei et cetera. Ook als u een bepaald kruid niet lekker vindt, kunt u proberen deze weg te laten. Al zou ik u adviseren de koriander, kaneel en chilipoeder niet weg te laten.

Benodigdheden

  • Scherp mes
  • Snijplank
  • Grote stoofpan
  • Spatel
  • Stoommandje
  • Theedoek
  • Vijzel

Ingrediënten

  • Olijfolie
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 grote ui
  • Een stuk verse gember
  • 2 glazen water
  • 2 eetlepels koriander
  • 1 eetlepel komijn
  • 1/2 eetlepel saffraan
  • 2 eetlepels kaneel
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • 1/2 eetlepel zout
  • Champignons
  • Tomaten
  • Courgette
  • Paprika
  • Kikkererwten, gedroogd of uit blik.

Smeuïge Turkse Humus

Zelfgemaakte humus <spreek uit als goemoes> is een heerlijke en gezonde spread voor op Turks brood of stokbrood. Als je een blender of staafmixer hebt is de humus zo gemaakt. Bovendien smaakt hij zelfgemaakt veel lekkerder dan uit de winkel.

Je kunt voor dit recept gedroogde kikkererwten of kikkererwten uit blik nemen. Gebruik je gedroogde kikkererwten, zet deze dan een nacht van tevoren te week in water. Kook de kikkererwten met wat zout en giet ze af. Bewaar tijdens het afgieten wat kookvocht. Gebruik je kikkererwten uit blik, laat deze dan uitlekken en vang het vocht op.

Doe de kikkererwten vervolgens in de blender en voeg het sesamzaad, de geplette en fijngehakte knoflook, het citroensap, de olijfolie en het komijnzaad toe. Pureer alle ingrediënten. Je kunt wat vocht toevoegen om het geheel wat smeuïger te maken. Breng de spread op smaak met zout en cayennepeper. Tot slot roer je de gehakte koriander erdoor en je zelfgemaakt humus is klaar om gegeten te worden! Bewaar de humus afgedekt in de koelkast, nuttig binnen een week.

Afiyet olsun!

Benodigdheden

  • Vergiet
  • Blender/staafmixer
  • Scherp mes
  • Snijplank

Ingrediënten

  • Kikkererwten (uit blik of gedroogd)
  • 75 cl gemalen sesamzaad of tahin
  • 3 teentjes knoflook
  • sap van 1,5 citroen (of citroensap)
  • 10 cl olijfolie
  • kookvocht
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 2 eetlepels gehakte koriander
  • cayennepeper
  • zout

Heerlijke Nasi Goreng

Er zijn tientallen recepten van Nasi Goreng in de omloop. Dit recept is een gegarandeerd succes door de vele jaren van oefening en variatie. Een goede bamboe en pindasaus, zoals hieronder omschreven, zijn onmisbaar voor een goede Nasi. Oorspronkelijk is Nasi een gerecht waar alle restjes bij elkaar gegooid worden, ook veel verschillende soorten vlees. In dit recept gebruik ik enkel biologisch rundergehakt.

Rijst

Het gebruik van een goede, lekkere rijst is belangrijk voor het maken van een goede Nasi. Gebruik het liefst een FairTrade rijst die je een dag van tevoren al kookt. Bak de rijst in een grote wok lekker knapperig en laat het staan wanneer je met de rest aan de slag gaat.

Pindasaus

Gebruik voor de pindasaus pindakaas zonder nootjes. Doe een paar flinke eetlepels pindakaas in een pannetje. Voeg al roerend melk en een beetje ketjap toe. Voeg sambal toe voor de smaak. Ik gebruik eigengemaakte sambal van groene pepers, erg lekker!

Bamboe

Ook een lekkere boemboe is erg belangrijk wil je een smakelijke Nasi maken. Ik gebruik hier de vijzel voor, een keukenmachine werkt echter ook. Halveer de ui en snij in dunne plakjes. Doe de ui samen met de geplette en fijngesneden knoflook, fijngesneden rode pepers (of sambal), trassi, fijngesneden gember, koriander, komijn, chilipeper, olijfolie en suiker in de vijzel. Maak hier een glad papje van.

Giet 2 á 3 eetlepels olijfolie in de wok en laat de olie goed heet worden. Voeg dan de boemboe toe. Wanneer je de boemboe goed ruikt, voeg je de overgebleven rauwe ui toe en even later het rundergehakt. Bak het geheel even goed door. Voeg vervolgens de groenten er aan toe en bak het opnieuw goed door. Met de groenten kan je goed variëren voor wat je in huis hebt, volgens het originele recept. Daarna doe je de rijst erbij en een paar eetlepels van je eigengemaakte pindasaus om het geheel wat smeuïger te maken.

Naast de Nasi kan je cassave, gebakken uitjes, komkommer, een omelet in dunne reepjes, atjar tjamboer en natuurlijk de pindasaus serveren.

Selamat Makan!

Benodigdheden

  • Wok
  • Snijplank
  • Scherp mes
  • Vijzel

Ingrediënten

  • (FairTrade) Rijst
  • (Biologisch) Rundergehakt
  • Pindakaas zonder nootjes
  • Ketjap
  • Sambal
  • Ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 rode pepers
  • Stukje trassi
  • 2 theelepels koriander
  • Gember
  • 2 theelepels komijn
  • 1 theelepel chilipeper
  • 1 theelepel suiker
  • Olijfolie
  • Prei
  • Paprika

Eventueel

  • Cassave
  • Gebakken uitjes
  • Komkommer
  • Omelet
  • Atjar tjamboer
© 2010 - 2019 Lotta_lorier, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zelfgemaakt broodbeleg met groentenZelfgemaakt broodbeleg met groentenDe volgende recepten voor zelfgemaakt broodbeleg bestaan uit een mengsel van gepureerde groenten en verse kruiden. Op br…
Drie recepten voor aparte kippensoepenDrie recepten voor aparte kippensoepenEen kippensoep is altijd wel lekker op zijn tijd. Het is makkelijk te maken en heerlijk met brood erbij. Maar het kan we…
Vegetarisch recept voor erwtensoep en linzensoepTwee heerlijke stevige winterse soepen zonder vlees! Ze zijn geschikt als maaltijdsoep, maar ook heerlijk bij de lunch o…
Groente koken: kooktijd, tips en aantal gram per persoonGroente koken: kooktijd, tips en aantal gram per persoonAls u groente gaat koken, wokken of stoven, is het handig om te weten hoeveel u per persoon moet rekenen. Tevens wilt u…
Italiaanse snel-klaar-maaltijdsalade met kikkererwtenItaliaanse snel-klaar-maaltijdsalade met kikkererwtenTypisch een gerecht als u na het werk geen tijd of zin hebt om uitgebreid te koken. Ook heel lekker op warme zomerdagen.…

Reageer op het artikel "Heerlijke recepten met o.a. kikkererwten"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Noor, 05-06-2010 19:30 #1
Note voor de auteur:
De marokkaanse kikkererwtenschotel is een noord afrikaans gerecht en geen onderdeel van de aziatische keuken! Ik zou overigens wel peterselie toevoegen. Koriander en peterselie versterkt de authentieke smaak die dit typisch marokkaans gerecht heeft.

Infoteur: Lotta_lorier
Laatste update: 01-12-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Reacties: 1
Schrijf mee!