Bloemen om van te smullen
Sommige bloemen kun je eten! Ze smaken vaak zoet. Natuurlijk kennen we allemaal de kappertjes; ingemaakte bloemknopjes. Het is ook vrij algemeen bekend dat de bloem van de Oost-indische Kers eetbaar is. Er zijn nog veel meer eetbare bloemen. Bloemen gebruiken als ingrediënt wordt van oudsher gedaan.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Verrijk je sla met bloemen
Bloemen zijn vooral lekker in de
sla. Je kunt ze vermengen met gewone groene sla of alleen bloemen als
alternatieve slabladeren voor een originele salade gebruiken. Het is belangrijk om de bloemen binnen een paar uur na het plukken op te eten zodat ze niet verwelken. Het beste kun je vlak voordat je gaat eten een salade met bloemen bereiden. Je kunt ze net als
kruiden plukken terwijl je de maaltijd klaar maakt. Allerlei bloemen van kruiden zoals
koriander, lavendel en
tijm kun je eten, net als het blad. Ook komkommerkruid en
bieslook hebben eetbare bloemen.
Siroop
Er zijn meer mogelijkheden met bloemen. Neem
de roos; er wordt van rozenblaadjes rozensiroop gemaakt. Ook van vlierbloesem wordt van oudsher siroop of alcoholische dranken gemaakt. Behalve eten zijn er meer toepassingen van bloemen. Je kunt een roos gebruiken als middel om het badwater mee te veraangenamen, in plaats van badzeep. Je strooit enkele bloemen van de roos in het bad. Zo verspreidt de rozengeur zich door het water en badkamer.
pesticiden
Zonder dat je het beseft worden bloemen gebruikt als ingrediënt in voeding en dranken. Voorbeelden hiervan zijn: jasmijnthee, kamillethee,
kruidnagel en
saffraan. Je kunt natuurlijk niet zomaar elke bloem gaan eten die te boek staat als eetbaar. Reden hiervoor is dat veel gemeentes en bedrijven gif spuiten in de gemeenschappelijke tuinen en parken. Het is raadzaam alleen bloemen te eten waarvan je 100% zeker weet dat ze niet zijn bespoten met een onkruidbestrijder. Het eten van bloemen uit de bloemenwinkel wordt ook sterk afgeraden door medici en bloemliefhebbers. De pesticiden kunnen heel lang in de plant achterblijven. Gelukkig kunnen veel bloemen gewoon in je eigen tuin of op je balkon groeien. Sommige kunnen zelfs binnenshuis groeien.
giftige bloemen
Er zijn bloemen waar je alleen naar moet blijven kijken. Boterbloemen en tulpen eten, daar word je ziek van. Sommige bloemen hebben spierverlammende uitwerkingen zoals het sneeuwklokje. Eet dus nooit een bloem op die onbekend is voor jou. Onder dit artikel staat een lijst van bekende bloemen die eetbaar zijn. In onderstaand lijstje worden eetbare bloemen opgesomd die in
Nederland voorkomen.
Garnituur
Naast het maken van salades kun je sommige bloemen gebruiken bij een toetje, als vrolijke garnituur bijvoorbeeld. Soms wordt een bloem gebruikt om een saus, bijvoorbeeld een
zelf gemaakte mayonaise, net van een andere toets te voorzien. Behalve het gebruik van bloemblaadjes kun je ook verse bloemknopjes gebruiken. De meer zoetige bloemen werken goed bij toetjes zoals ijs. Je kunt een ijsbol mooi inpakken in verschillende kleuren bloemblaadjes.
Tropische bloemen
In het buitenland eten mensen ook graag bloemen. Zo zijn in tropische landen bloemetjes van de papaya een lekkernij en worden ze gebakken met vis. Een bloem van de bananenboom is ook bekend als heerlijke grote bloem in de salade. Het eten van bloemen is een wereldwijd verschijnsel.
Eetbare bloemen die in Nederland voorkomen:
- Begonia
- Echte heemst
- Roos
- Oost-indische Kers
- Vlijtig Liesje
- Klaproos
- Klaver
- Madeliefje
- Witte Dovenetel
- Paarse Dovenetel
- Heide
- Goudsbloem
- Salie
- Daglelie
- Anjer
- Afrikaantje
- Leeuwebekje
- Geranium
- Auberginebloemen
- Pompoenbloemen
- Courgettebloemen
Lees verder
Reacties
Mientje van Dooren, 24-08-2012
Ik heb de volgende vraag: is de Suzanne met de mooie ogen ook eetbaar? Vriendelijke groet Mientje
Reactie infoteur, 25-08-2012
Hoi Mientje,
Volgens het boek¨Plant Resources of Tropical Africa: Vegetables
geredigeerd door G. J. H. Grubben¨ worden de bladeren van Suzanne-met-de-mooie-ogen in zuidelijk Afrika als groente gebruikt. Diverse sites melden dat de bladeren eetbaar zijn. Ik heb echter gen site gevonden die vertelt dat de bloemen eetbaar zijn…
Patricia, 23-04-2012
Ik zie genoeg recepten over Tulpen. Sterker nog… Ik heb ze ook eens gegeten en ik leef nog steeds en ben niet ziek geworden. Hoe zit dat nou…? Wat is anders een goed recept met bloemetjes…?
Reactie infoteur, 24-04-2012
Beste Patricia,
Je hebt een sterk punt; tulpen zijn inderdaad wel eetbaar maar onder bepaalde voorwaarden. Iedereen kent wel het verhaal dat in de Tweede Wereldoorlog men tulpenbollen. Maar helaas worden er nu vrijwel uitsluitend tulpen gekweekt met bestrijdingsmiddelen. Daarom heb ik ervoor gekozen om tulpen als oneetbaar te bestempelen. Wat je echter wel zou kunnen doen is zelf een tulpenbol opkweken. Je koopt dan eerst tulpenbollen(die gekeekt zijn mbv bestrijdingsmiddelen.)Je haalt na het bloeien de bol uit de grond om hem te bewaren. In de herfst stop je hem weer in de grond. De bloem die daarna, een jaar later, uit deze bol komt is wél eetbaar. Verder werden in Nederland tijdens WO2 wel tulpenbollen gegeten maar haalden men bepaalde delen weg die wel degelijk giftig zijn.
Op je tweede vraag, wat is een goed recept met bloemetjes zou ik willen zeggen: je kunt prima een salade aanvullen met bloemetjes. Een paar rozeblaadjes zou een hele goede aanvulling kunnen zijn in een gemengde salade.
Voor alle bloemen geldt dat ze niet gevoed moeten zijn met synthetische mest. Alles wat je aan de bloem geeft komt namelijk ook in je eigen lichaam terecht als je het opeet. Je kunt dus geen bloemen uit een winkel gebruiken om te eten, pluk altijd uit eigen tuin of wilde bloemen.