Lekkere recepten met spelt om zelf te bakken
Van spelt en speltmeel kunnen allerlei lekkere dingen gebakken worden. Van brood tot pannenkoeken en nog veel meer. Spelt schijnt heel gezond te zijn en het is daarbij heel gemakkelijk te bereiden. Men hoeft het ook veel minder lang te kneden dan andere granen om er een lekker brood van te maken. En speltcrackers of muffins zijn echt gemakkelijk te maken en ze smaken daarbij nog heerlijk ook.
Bron: Meyer72, Pixabay Speltbrood
Voor het maken van een speltbrood heeft men nodig:
- 500 mg speltmeel
- 1 zakje gist
- 9 gram zout
- 250 ml lauwwarm water
Als je speltbrood wilt bakken zonder gist kan dat ook. Vervang dan de gist door drie à vier theelepels wijnsteenbakpoeder.
Procedure
Doe alles bij elkaar in een beslagkom en kneed het goed door, ongeveer 15 minuten lang. Daarna dient de kom met een vochtige theedoek afgedekt te worden en laat men het deeg rijzen op een warme plek. Hierna weer het deeg even 5 minuten goed door kneden. Vet de broodvorm (of taartvorm) in met boter. Vervolgens doet men het deeg in de bakvorm en dek het vervolgens weer af met een vochtige doek om het nogmaals te laten rijzen. Nu gedurende een periode van een uur tot anderhalf uur. Inmiddels de oven voorverwarmen op een temperatuur van 220 graden Celsius. Het deeg in ongeveer 35 minuten bakken (*).
Spelt pannenkoeken
Spelt pannenkoeken bakken doe je met de volgende ingrediënten:
- 250 gram speltbloem
- halve liter melk
- 2 eieren
- beetje zout
Mix het meel, de eieren en het zout goed door elkaar en doe er dan de melk doorheen. Maak een beslag zonder korrels erin. De melk kan je ook vervangen door water mocht je bijvoorbeeld last hebben van lactose intolerantie. Natuurlijk kan men van alles toevoegen aan het beslag om er je eigen smaak aan te geven. Voor een hartige pannenkoek misschien spek of kaas of nootjes. Prefereer je een meer zoete smaak, probeer dan eens fruit zoals aardbeien toe te voegen. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Spelt crackers
De ingrediënten voor simpele spelt crackers zijn:
- 175 gram speltmeel
- 1/2 theelepel zout
- 100 gram water
Maak van de drie ingrediënten een deeg en rol dit deeg dun uit op bakpapier. Snijd het dunne deeg vervolgens in "cracker-formaat" en maak met een vork overal gaatjes in het deeg. Bak ze vervolgens in ongeveer 20 minuten gaar in een voorverwarmde oven van 175 graden (voor een heteluchtoven is 155 graden voldoende). Voor wat meer smaak kan je er bijvoorbeeld sesamzaadjes aan toevoegen. Maar andere nootjes of zaden kunnen natuurlijk ook. Of heerlijke kruiden. Gewoon wat je zelf lekker vindt.
Spelt muffins
Om muffins te maken heb je de volgende basisingrediënten nodig:
- 225 gram speltmeel
- 225 ml melk
- 2 eieren
- 30 gram boter of olijfolie
- 1 zakje bakpoeder
- snufje zout
Meng de ingrediënten goed met elkaar. Om de muffins een hartige of zoete smaak te geven kan men er naar alle hartenlust ingrediënten aan toevoegen. Voor een hartige smaak bijvoorbeeld groenten en/of kaas. Voor een meer zoete muffin is natuurlijk chocolade erg lekker. Of gedroogd fruit bijvoorbeeld. Je kan er dan ook nog extra zoetmiddel doorheen doen zoals suiker of honing. In ongeveer 20 minuten zijn ze goed gaar. In een voorverwarmde oven van 190 graden zijn ze vervolgens in ongeveer 20 minuten gaar genoeg.
Lees verder