Help mijn brood is een misbaksel
Bakken is leuk en lekker en vers brood is natuurlijk geweldig. Maar helaas lukt niet elk broodbaksel elke keer even goed. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Hier treft u vormen van misbaksels aan en de mogelijke oorzaken.
Het deeg rijst niet
Deeg rijst alleen als het voldoende en bij een matige warme temperatuur is gerezen. Temperatuurswisselingen zijn hierbij echt uit den boze. U kunt het gistproces goed op gang brengen en de rijstijd verkorten door het geknede deeg in een magnetronbestendige schaal te leggen en af te dekken met een magnetrondeksel of- folie. Verwarm het deeg nu ca. 4 à 5 minuten op 100 Watt. De temperatuur in het brood loopt in deze tijd op tot zo'n 25 à 30 graden Celsius. Bij deze temperatuur kunnen de gistcellen zich snel ontwikkelen, waardoor de rijstijd tot ongeveer de helft van de normale rijstijd wordt teruggebracht. In de combinatiemagnetron of in de gewone oven kun je het deeg na het op gang brengen van het rijsproces bij 40 graden Celsius verder laten uitrijzen.
Heeft u “verse” gist gebruikt?
Indien de gist te oud is kan deze zijn rijskracht verliezen. Controleer dus altijd de houdbaarheidsdatum. Dit geldt ook voor gedroogde gist.
Is er contact geweest tussen zout en gist?
Indien gist in contact komt met zout zal het rijsproces worden gestopt of ernstig worden vertraagd. Dit is overigens ook van belang in de broodbakmachine. Zorg dus altijd dat er tussen het door u gebruikte zout en het gist een andere laag (bijvoorbeeld tarwebloem) aanwezig is.
Was de vloeistof waarin u de gist heeft opgelost te warm?
De vloeistof waarin u de gist oplost mag nooit warmer zijn dan 40 graden Celsius. Bij hogere temperaturen zullen de gistcellen afsterven en kunnen zij hun werk niet meer doen.
Mijn brood zakt na het rijzen in
Waarschijnlijk heeft u het brood te lang laten rijzen. Tijdens het rijzen kunt u controleren of het rijsproces is voltooid door af en toe met uw vinger op het deeg te drukken. Als het deeg terugveert dan is het klaar om gebakken te worden.
Er zitten wel erg veel gaten in mijn brood
- Is het deeg wel voldoende gekneed. Brood moet ook na de eerste keer rijzen goed worden doorkneed om de gist zo gelijkmatig mogelijk te verdelen. Of het brood voldoende is gekneed kunt u testen. Neem een stukje deeg en probeer hiervan een vliesje te trekken, als er een zeer dun vliesje kan worden gevormd is het deeg voldoende gekneed. Helaas zijn niet alle broodmachines even nauwkeurig in het kneedproces.
- Het is mogelijk dat er teveel bloem is gebruikt bij de verwerking
- Mogelijk is het brood te heet gebakken
- Wellicht is er niet de juiste hoeveelheid gist gebruikt.
Er zitten barsten in mijn brood
- Het deeg is onvoldoende gerezen voordat het de oven inging
- Het deeg is onvoldoende gekneed
- Er is teveel bloem gebruikt
Mijn brood is van binnen niet gaar
Het brood is dan op een verkeerde temperatuur gebakken. Hierdoor wordt de buitenkant bruin en donker terwijl de binnenkant niet voldoende hitte heeft gehad om te garen
Mijn brood is te zwaar en deegachtig
- Het deeg is onvoldoende gerezen
- Er is te veel vet en suiker gebruikt bij de bereiding van het deeg
- Het brood is wellicht op een te lage temperatuur gebakken
Harde en droge broodjes
- Er is teveel bloem gebruikt
- De broodjes zijn op een te lage temperatuur gebakken
- Het deeg heeft niet lang genoeg kunnen rijzen