Help mijn brood is een misbaksel

Bakken is leuk en lekker en vers brood is natuurlijk geweldig. Maar helaas lukt niet elk broodbaksel elke keer even goed. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Hier treft u vormen van misbaksels aan en de mogelijke oorzaken.

Het deeg rijst niet

Deeg rijst alleen als het voldoende en bij een matige warme temperatuur is gerezen. Temperatuurswisselingen zijn hierbij echt uit den boze. U kunt het gistproces goed op gang brengen en de rijstijd verkorten door het geknede deeg in een magnetronbestendige schaal te leggen en af te dekken met een magnetrondeksel of- folie. Verwarm het deeg nu ca. 4 à 5 minuten op 100 Watt. De temperatuur in het brood loopt in deze tijd op tot zo'n 25 à 30 graden Celsius. Bij deze temperatuur kunnen de gistcellen zich snel ontwikkelen, waardoor de rijstijd tot ongeveer de helft van de normale rijstijd wordt teruggebracht. In de combinatiemagnetron of in de gewone oven kun je het deeg na het op gang brengen van het rijsproces bij 40 graden Celsius verder laten uitrijzen.

Heeft u “verse” gist gebruikt?

Indien de gist te oud is kan deze zijn rijskracht verliezen. Controleer dus altijd de houdbaarheidsdatum. Dit geldt ook voor gedroogde gist.

Is er contact geweest tussen zout en gist?

Indien gist in contact komt met zout zal het rijsproces worden gestopt of ernstig worden vertraagd. Dit is overigens ook van belang in de broodbakmachine. Zorg dus altijd dat er tussen het door u gebruikte zout en het gist een andere laag (bijvoorbeeld tarwebloem) aanwezig is.

Was de vloeistof waarin u de gist heeft opgelost te warm?

De vloeistof waarin u de gist oplost mag nooit warmer zijn dan 40 graden Celsius. Bij hogere temperaturen zullen de gistcellen afsterven en kunnen zij hun werk niet meer doen.

Mijn brood zakt na het rijzen in

Waarschijnlijk heeft u het brood te lang laten rijzen. Tijdens het rijzen kunt u controleren of het rijsproces is voltooid door af en toe met uw vinger op het deeg te drukken. Als het deeg terugveert dan is het klaar om gebakken te worden.

Er zitten wel erg veel gaten in mijn brood

  • Is het deeg wel voldoende gekneed. Brood moet ook na de eerste keer rijzen goed worden doorkneed om de gist zo gelijkmatig mogelijk te verdelen. Of het brood voldoende is gekneed kunt u testen. Neem een stukje deeg en probeer hiervan een vliesje te trekken, als er een zeer dun vliesje kan worden gevormd is het deeg voldoende gekneed. Helaas zijn niet alle broodmachines even nauwkeurig in het kneedproces.
  • Het is mogelijk dat er teveel bloem is gebruikt bij de verwerking
  • Mogelijk is het brood te heet gebakken
  • Wellicht is er niet de juiste hoeveelheid gist gebruikt.

Er zitten barsten in mijn brood

  • Het deeg is onvoldoende gerezen voordat het de oven inging
  • Het deeg is onvoldoende gekneed
  • Er is teveel bloem gebruikt

Mijn brood is van binnen niet gaar

Het brood is dan op een verkeerde temperatuur gebakken. Hierdoor wordt de buitenkant bruin en donker terwijl de binnenkant niet voldoende hitte heeft gehad om te garen

Mijn brood is te zwaar en deegachtig

  • Het deeg is onvoldoende gerezen
  • Er is te veel vet en suiker gebruikt bij de bereiding van het deeg
  • Het brood is wellicht op een te lage temperatuur gebakken

Harde en droge broodjes

  • Er is teveel bloem gebruikt
  • De broodjes zijn op een te lage temperatuur gebakken
  • Het deeg heeft niet lang genoeg kunnen rijzen
© 2008 - 2024 Dsvh13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je eigen brood bakken zonder broodbakmachineZelf brood bakken, denk alleen al aan de heerlijke lucht die in de keuken zou hangen. Zelf brood maken is heerlijk om te…
Glutenvrij brood bakken, een succesvol nieuw receptVoor het bakken van een glutenvrij brood zijn er heel wat beproefde methodes op internet te vinden. De ervaring leert da…
De broodmachineDe broodmachineWat is er niet lekkerder om 's morgens wakker te worden met de geur van vers gebakken brood. U hoeft nu niet meer naar d…
Brood van quinoa en boekweit zelf bakken in de ovenBrood van quinoa en boekweit zelf bakken in de ovenToch brood eten ondanks dat je een glutenallergie hebt? Of gewoon geen zin in een brood gebakken van granen? Het is moge…

Koekjes bakken, tips en trucsOp een middag koekjes bakken, samen met kinderen of alleen, is altijd leuk en levert een leuke traktatie op. Soms gaat h…
Problemen bij het bakken van cakeKrijgt u onverwacht bezoek, wilt u uw kinderen verassen of heeft u een traktatie nodig, een cake kan uitkomst bieden. He…
Reactie

Tvelthuizen, 26-09-2009
Ik bak brood in de broodbakmachine en gebruik zonnebloemolie i.p.v. boter en honing i.p.v. suiker, succes verzekerd.:-) Reactie infoteur, 29-09-2009
Ook ik heb inderdaad goede ervaringen met honing en olie. Fijn als het goed lukt!

Dsvh13 (176 artikelen)
Laatste update: 31-05-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.