Appel meringue taart, een bijzonder lekkere creatie
Traditionele appeltaart recepten bestaan er genoeg maar zoals u van ons mag verwachten zoeken wij telkens weer naar de meest bijzondere taartrecepten van over de hele wereld. Bijzonder is deze Appel Meringue Taart naar Duits recept beslist, de frisse smaak van de appel combineert prachtig met het meringue schuim en de room, bovendien worden de appels even gekookt en daarna omhuld met een laagje vanillepudding hetgeen ze nog mooier van smaak maakt. Amandelen op het meringue schuim maken de taart af, wanneer u deze taart eenmaal hebt geproefd wordt dit uw standaard appeltaart recept!
Een echt taartenparadijs
Taart maken kunnen onze oosterburen prima, Kaffee und Kuchen op zondagmiddag is een gewoonte die de Duitsers graag in ere houden, verbaas u er daarom niet over dat veel banketbakkerijen waar u meestal ook taart kunt eten en koffie kunt drinken op zondag gewoon open zijn. Duitse taarten krijgen de tijd niet om oud te worden, ze zijn altijd vers en u krijgt een groot stuk.
Duitsland is een echt taartenparadijs en een Duitse taart is vaak tamelijk hoog, meestal kunnen de taartpunten daarom niet rechtopstaand geserveerd worden. Bekende taarten zoals Schwarzwälder Kirschtorte, Käsekuchen -cheesecake zeggen wij hier-of de Waldfrüchtetorte zijn stuk voor stuk taarten om de vingers bij af te likken, dat geldt ook voor deze Appel meringue taart.
In etappes bereiden
We bereiden deze taart in etappes, eerst maken we het deeg en de meringue topping, deze twee gaan vervolgens samen de oven in en terwijl dat bakt koken we de appels zacht in appelsap en maken we tegelijkertijd de vanillepudding. Appelvulling en pudding doen we daarna bij elkaar en laten dat goed afkoelen. Dan gaan we de taart samenstellen waarbij we ook slagroom gebruiken. We geven eerst een opsomming van de ingrediënten en dan leggen we stap voor stap uit hoe u te werk dient te gaan.
Ingrediënten voor het deeg:
- 100 gram kristalsuiker
- 125 gram bloem
- 100 gram zachte roomboter
- 75 ml melk
- 10 gram vanillesuiker
- 3 eierdooiers
- snufje zout
- 2 theelepels bakpoeder
Ingrediënten voor de meringue topping:
- 6 eiwitten
- 150 gram suiker
- 15 gram geschaafde amandelen
Ingrediënten voor de appelvulling:
- 600 gram frisse appels, Granny Smith of Elstar
- 300 ml helder appelsap
- 50 gram kristalsuiker
- 10 gram vanillesuiker
Ingrediënten voor de vanillepudding:
- 250 ml melk
- 60 ml room
- 3 eierdooiers
- 45 gram vanillesuiker
- 10 gram Maïzena
- 2 vanillestokjes
Ingrediënten voor de roomlaag op de appels:
- 500 ml slagroom
- 30 gram poedersuiker
- 10 gram vanillesuiker
- zakje klopvast
Voor de garnering:
- schijfjes appel
- muntblaadjes
Eerst alle eieren scheiden
We gebruiken in totaal zes eieren, het is het makkelijkst indien u ze eerst allemaal splitst, de zes eiwitten mogen bij elkaar in een kom waarin u ze met de mixer stijf kunt slaan en u neemt ook twee kommetjes waarin u telkens drie eierdooiers doet.
Bereiding van het deeg:
- Verhit de oven voor op 175° Celsius en vet een springvorm van 26 cm Ø in met boter,
- doe de zachte boter, 100 gram suiker, de vanillesuiker en het snufje zout in een kom en roer het tot een crème,
- voeg één voor één drie eierdooiers toe en roer steeds tot ze helemaal opgenomen zijn in de crème,
- zeef de bloem en meng het met het bakpoeder, door de bloem te zeven wordt uw baksel luchtiger,
- voeg beetje voor beetje de bloem toe terwijl u dit steeds afwisselt met een scheutje van de melk, goed mengen,
- giet het deeg daarna in de ingevette springvorm en strijk de bovenkant glad, zet de vorm met het deeg even opzij.
Bereiden van de meringue topping en bakken van het deeg samen met de meringue
- Sla in een ruime kom de zes eiwitten stijf met een snufje zout,
- voeg tijdens het kloppen 150 gram suiker toe, klop zeker tien minuten door,
- strijk de eiwitmassa losjes over het deeg in de vorm en houd hierbij een één centimeter brede rand vrij,
- bestrooi de eiwitmassa met de geschaafde amandelen,
- bak het geheel nu ongeveer 30 tot 35 minuten op 175° Celsius,
- wanneer de eiwitmassa na zo'n 20 minuten mooi bruin gekleurd is de vorm met aluminiumfolie bedekken,
- neem de taart wanneer zij klaar is uit de oven, verwijder voorzichtig de rand van de vorm en laat de taart afkoelen.
Appelvulling en vanillepudding maken
Zoals gezegd maken we in de tussentijd dat het deeg met de meringue staat te bakken in de oven de appelvulling en de vanillepudding. We zetten eerst de appels in een pan op het vuur met het appelsap en maken in een andere pan de pudding.
Bereiding van de appelvulling:
- Was de appels, schil ze, snijd ze in vieren, verwijder het klokhuis en snijdt de appelstukken in schijfjes,
- doe het appelsap in een pan samen met 50 gram suiker, de vanillesuiker en de appelschijfjes,
- breng het aan de kook op matig vuur, laat het als het kookt op laag vuur 10 à 15 minuten koken,
- roer af en toe, doe als de appels wat zacht zijn en het vocht is ingedikt het vuur uit, zet de pan even opzij.
Bereiding van de pudding en daarna de appelvulling toevoegen:
- Snij de vanillestokjes overlangs open en schraap met de punt van een mes alle aromatische zaadjes eruit,
- doe dit merg met de melk en de room in een pan met dikke bodem en breng het op matig vuur aan de kook,
- laat de peulen van de vanillestokjes meekoken voor extra smaak, zet het vuur nu even laag,
- doe de drie eierdooiers in een kom, klop het eigeel los met de garde en voeg de vanillesuiker toe,
- klop met de garde tot de vanillesuiker is opgelost,
- voeg de maizena toe en klop het goed door met de garde,
- verwijder de vanillepeulen uit het kokende mengsel van melk en room,
- schenk een klein deel hiervan in de schaal met het mengsel van eigeel en suiker,
- roer met de garde en schenk het mengsel vervolgens in de pan bij de rest van de warme melk met room,
- breng het puddingmengsel aan de kook en blijf voortdurend en snel roeren met de garde,
- laat de pudding indikken tot er mooie bubbels openbarsten aan het oppervlak.
- laat de boel niet aanbranden want dan is uw pudding helaas mislukt,
- neem de pan van het vuur, voeg de gekookte appelsschijfjes toe en laat de pudding nu afkoelen.
Samenstellen van de taart
Nu al deze voorbereidende werkzaamheden gedaan zijn kunnen we de taart gaan samenstellen, hiervoor dienen we het deeg horizontaal doormidden te snijden met een lang broodmes, doe dit voorzichtig zodat de meringue topping heel blijft.
Samenstellen van de taart:
- Snijd het deeg als het helemaal is afgekoeld horizontaal doormidden, leg de bovenzijde even apart,
- leg de taartbodem op een groot bord, doe de rand van de springvorm er weer omheen en sluit de rand,
- verdeel de goed afgekoelde appelstukjes in vanillepudding gelijkmatig over de bodem,
- klop de slagroom met 30 gram suiker, vanillesuiker en het klopvast goed stijf,
- verdeel de slagroom over de appelstukjes in vanillepudding en strijk het glad,
- leg nu de andere deeghelft waar de meringue topping opzit er als een deksel bovenop,
- bestrooi de bovenkant met wat poedersuiker, haal de springvorm rand eraf, klaar!
Garneer de taart eventueel met schijfjes ongeschilde appel en wat muntblaadjes, dat staat extra fleurig!
Lees verder