Slagroomtaart-recept, beproefd en gewaardeerd
Het zelf maken van een slagroomtaart is niet zo moeilijk. Een recept van mijn moeder, al heel oud. Gebaseerd op een pak zelfrijzend bakmeel en gewone kristalsuiker, met 6 eieren. Al jaren is de taart een succes. Iedereen die deze taart zal eten, zal hem fantastisch vinden. Luchtig deeg, fris gebak, slagroom, jam en vruchten. Heerlijk! Het opmaken van de taart kan natuurlijk iedereen naar eigen idee doen, bijvoorbeeld met het tegenwoordig veelgebruikte glazuur.
Slagroomtaart van mijn moeder
Boodschappenlijstje
- Een pak zelfrijzend bakmeel
- Een pak gewone kristalsuiker
- 6 eieren
- Dr. Oetker backin
- Ananasjam of vruchtenjam naar eigen keuze
- Vanillepudding of pudding naar keuze
- Een halve liter slagroom
- Hagelslag, melk- of puur chocolade naar keuze
- Mandarijntjes en ananas, vers of uit blikje
- Bakboter
Keukengereedschap
- Een mixer voor de slagroom
- Een springvorm
- Twee kommen waarvan één een beslagkom is
- Een zeef
- Slagroomspuit
Bereiden van de slagroomtaart
Beslag maken
Er zijn twee beslagkommen nodig, een voor de eieren en de suiker en een voor het zelfrijzend bakmeel en de Backin.
In de eerste beslagkom slaat u de 6 eieren stuk en daarbij doet u 240 gram suiker. Met de mixer slaat u in ongeveer 5 á 10 minuten de eieren en de suiker tot een luchtig beslagdeel. In de tweede kom doet u 200 gram zelfrijzend bakmeel en 3 theelepels Backin. Het bakmeel gaat door een zeef in de kom, dan is het meel erg fijn.
Als de eieren en de suiker geklopt zijn, lepelt u het bakmeel rustig in de beslagkom erbij. Als alles mooi gemengd is, is het beslag klaar.
Oven
Verwarm de oven voor op ongeveer 175 graden.
Springvorm
Pak een springvorm van ongeveer 24 cm doorsnee.
Beboter de springvorm en giet het beslag erin. Zet de springvorm in het midden van de oven en laat hem er 50 minuten in staan. (Houd de ovendeur tijdens het bakken gesloten. Bij het openen van de ovendeur zakt het beslag meestal direct in.)
Na 50 minuten haalt u de taart uit de oven. U kunt er een breinaald of satéstokje in steken om te kijken of het deeg niet nog zacht is. Laat de taart afkoelen.
Opmaken van de slagroomtaart
Bovenste- en onderste helft
Er is een lang kartelmes nodig of een stevig draadje. Een speciale taartsnijder is er natuurlijk ook geschikt voor. U snijdt de taart horizontaal door. Op de onderste helft smeert u een halve pot vruchtenjam en daar bovenop een laag pudding, Instant pudding, een uur van tevoren gemaakt, is uitstekend geschikt. Dan gaat de bovenste helft er weer op. De zijkant en de bovenkant van de taart worden nu ingesmeerd met slagroom. De slagroom is stevig geklopt, zo u wilt met suiker. Tegen de zijkant strooit en smeert u de hagelslag.
Versieren
Bovenop wordt de taart versierd met stukjes ananas en mandarijntjes. Er kan een leuk patroontje van gemaakt worden. Als laatste gebruikt u de slagroomspuit om met randjes en toefjes de "final touch" te geven.
Het opmaken van de taart met slagroom en vruchtjes kan natuurlijk ook op een andere manier, met andere ingrediënten,
bijvoorbeeld met
glazuur, maar deze versie met slagroom is beproefd en zeer gewaardeerd.
Lees verder