Slagroomtaart-recept, beproefd en gewaardeerd

Slagroomtaart-recept, beproefd en gewaardeerd Het zelf maken van een slagroomtaart is niet zo moeilijk. Een recept van mijn moeder, al heel oud. Gebaseerd op een pak zelfrijzend bakmeel en gewone kristalsuiker, met 6 eieren. Al jaren is de taart een succes. Iedereen die deze taart zal eten, zal hem fantastisch vinden. Luchtig deeg, fris gebak, slagroom, jam en vruchten. Heerlijk! Het opmaken van de taart kan natuurlijk iedereen naar eigen idee doen, bijvoorbeeld met het tegenwoordig veelgebruikte glazuur.

Slagroomtaart van mijn moeder

Boodschappenlijstje

 • Een pak zelfrijzend bakmeel
 • Een pak gewone kristalsuiker
 • 6 eieren
 • Dr. Oetker backin
 • Ananasjam of vruchtenjam naar eigen keuze
 • Vanillepudding of pudding naar keuze
 • Een halve liter slagroom
 • Hagelslag, melk- of puur chocolade naar keuze
 • Mandarijntjes en ananas, vers of uit blikje
 • Bakboter

Keukengereedschap

 • Een mixer voor de slagroom
 • Een springvorm
 • Twee kommen waarvan één een beslagkom is
 • Een zeef
 • Slagroomspuit

Bereiden van de slagroomtaart

Beslag maken

Er zijn twee beslagkommen nodig, een voor de eieren en de suiker en een voor het zelfrijzend bakmeel en de Backin.
In de eerste beslagkom slaat u de 6 eieren stuk en daarbij doet u 240 gram suiker. Met de mixer slaat u in ongeveer 5 á 10 minuten de eieren en de suiker tot een luchtig beslagdeel. In de tweede kom doet u 200 gram zelfrijzend bakmeel en 3 theelepels Backin. Het bakmeel gaat door een zeef in de kom, dan is het meel erg fijn.
Als de eieren en de suiker geklopt zijn, lepelt u het bakmeel rustig in de beslagkom erbij. Als alles mooi gemengd is, is het beslag klaar.

Oven

Verwarm de oven voor op ongeveer 175 graden.

Springvorm

Pak een springvorm van ongeveer 24 cm doorsnee.
Beboter de springvorm en giet het beslag erin. Zet de springvorm in het midden van de oven en laat hem er 50 minuten in staan. (Houd de ovendeur tijdens het bakken gesloten. Bij het openen van de ovendeur zakt het beslag meestal direct in.)

Na 50 minuten haalt u de taart uit de oven. U kunt er een breinaald of satéstokje in steken om te kijken of het deeg niet nog zacht is. Laat de taart afkoelen.

Opmaken van de slagroomtaart

Bovenste- en onderste helft

Er is een lang kartelmes nodig of een stevig draadje. Een speciale taartsnijder is er natuurlijk ook geschikt voor. U snijdt de taart horizontaal door. Op de onderste helft smeert u een halve pot vruchtenjam en daar bovenop een laag pudding, Instant pudding, een uur van tevoren gemaakt, is uitstekend geschikt. Dan gaat de bovenste helft er weer op. De zijkant en de bovenkant van de taart worden nu ingesmeerd met slagroom. De slagroom is stevig geklopt, zo u wilt met suiker. Tegen de zijkant strooit en smeert u de hagelslag.

Versieren

Bovenop wordt de taart versierd met stukjes ananas en mandarijntjes. Er kan een leuk patroontje van gemaakt worden. Als laatste gebruikt u de slagroomspuit om met randjes en toefjes de "final touch" te geven.

Het opmaken van de taart met slagroom en vruchtjes kan natuurlijk ook op een andere manier, met andere ingrediënten,
bijvoorbeeld met glazuur, maar deze versie met slagroom is beproefd en zeer gewaardeerd.

Lees verder

© 2008 - 2024 Wilvdvleuten, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Luchtige slagroomtaartVoor een verjaardag, moederdag of gewoon voor het zondagse bezoek. Een slagroomtaart doet het altijd goed. Zo maak je de…
Taarten voor minder dan twee euroTaarten voor minder dan twee euroTijdens een verjaardag kan taart vaak niet ontbreken. Daarbij wordt er ook nog taart getrakteerd op het werk, op school…
De mooiste marsepeintaarten maak je zelf!Vind jij die marsepeintaarten ook altijd zo mooi? En denk jij ook altijd dat jij nooit zelf zo'n leuke taart kunt maken?…

Barbecuesaus, lekker zelf makenZodra de zon ook maar even een paar uur achter elkaar flink schijnt, worden de barbecues alweer tevoorschijn gehaald, sc…
Ik maak het zelf: siroopLlimonadesiroop kan je in allerlei variaties kopen in de winkel. Maar weet je dat je het ook heel gemakkelijk zelf kan m…
Wilvdvleuten (116 artikelen)
Laatste update: 22-01-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.