Brownies: een gegarandeerd succes
Vind jij het ook fijn als mensen zeggen: “wow! Lekker! Hoe heb je dat gemaakt?” Dan moet je zeker onderstaand recept uitproberen, want wat smaakt er beter dan heerlijke, zelfgemaakte brownies? Gedaan met zware chocoladetaarten waarvan je na enkele happen een vol buikgevoel krijgt. Deze brownies zijn lekker luchtig en vallen ook erg in de smaak bij kinderen. Ideaal voor dat verjaardagsfeestje dus!
Ingrediënten:
Het handige aan dit recept is dat je geen maatbekers nodig hebt. Een grote, ronde soeptas of cornflakeskom volstaan. Hoe groot de kom exact is heeft niet zo heel veel belang omdat het de onderlinge verhoudingen zijn die tellen.
- 250g boter
- 4 eieren
- 1 zakje bakpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 kom kristalsuiker
- 1 kom cacaopoeder
- ½ kom lauw water
- 1 en ½ kom bloem
Werkwijze:
Verwarm je oven voor op 150-160°C.
Smelt de boter. Kluts ondertussen de eieren en voeg de gesmolten boter toe. Voeg het bakpoeder toe en roer goed door. Doe er vervolgens de suiker, het cacaopoeder, het water en de bloem bij. Meng alles tot een homogeen deeg. Boter een bakvorm in en bestrooi deze met bloem. Giet het deeg in de bakvorm. Bak in de over gedurende 30 à 45 min, afhankelijk van het type oven (warmeluchtoven of niet). Prik na 30 minuten regelmatig eens in de brownie met een breinaald: wanneer er geen deeg meer aan kleeft is de brownie gaar.
Tips:
- Gebruik na het toevoegen van het bakpoeder even de mixer omdat zich anders vaak klonters vormen.
- Laat de brownie niet te lang in de oven staan, anders droogt hij uit
- Voor echte zoetebekken : giet nog wat honing over de brownie nadat hij uit de oven komt en strooi hier eventueel wat kokospoeder over
- Verjaardagsfeestje? Versier de brownie samen met de kinderen. Je kan in de meeste supermarkten wel “glittersuikerstiften” en strooisuiker in allerlei vormen vinden. Dit versierwerk is voor kinderen vaak het leukste aan het bakken.
Variatie 1: Brownie met banaan
Extra ingrediënten:
- 3 bananen (voldoende rijp)
- 250g yoghurt
Bereidingswijze:
Maak het deeg zoals hierboven beschreven. Prak de bananen goed fijn in een andere kom en voeg er de yoghurt aan toe.
Meng het deeg met het banananmengsel en bak 30 à 45 minuten in een voorverwarmde oven van 150-160°C.
Variatie 2: Brownie met appel
Extra ingrediënten:
- 3 appels
- 70g noten: hazelnoten, pistachenoten, ...
- 100g kristalsuiker
- 60g boter
Bereidingswijze:
Maak het deeg zoals hierboven beschreven. Snij 2 appels in kleine stukjes en hak de noten fijn. Roer de appels en de noten door het deeg.
Voor de karamel-appellaag:
Snij de laatste appel in schijfjes. Smelt de boter op een laag vuurtje en roer er de suiker onder tot deze is opgelost. Giet het mengsel in het bakblik en leg hier de appelschijfjes op. Giet het deeg erover en bak 30 à 45 minuten in een voorverwarmde oven van 150-160°C.
Lees verder