Recept voor witte brownies

Brownies zijn populaire lekkernij die doorgaans wordt gemaakt met melkchocolade of pure chocolade. De witte brownie is een stuk minder bekend en velen zullen er nog nooit van hebben gehoord. Maar voor de mensen onder ons die gek zijn op witte chocolade, zal een witte brownie minstens net zo lekker zijn als de traditionele brownie.

Ingrediënten voor het deeg van de witte brownies

  • 2 eieren
  • 65 gr suiker
  • 120 g witte chocolade
  • 75 gr boter
  • 100 gr bloem
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 2 eetlepels citroensap
  • Geraspte citroenschil of sinaasappelschil
  • 1½ theelepel bakpoeder

Ingrediënten voor de crèmelaag van de witte brownies

  • 100 gr witte chocolade
  • 50 ml slagroom + 100 ml slagroom
  • 1 ei
  • 1 eetlepel suiker
  • Het sap van een halve citroen

Bereidingswijze browniedeeg voor de witte brownies

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Smelt de witte chocolade au bain-marie.
  3. Mix de eieren met de suiker gedurende 10-12 minuten tot het een luchtig en romig mengsel is geworden.
  4. Voeg de vanillesuiker, citroensap en citroen- of sinaasappelschil toe aan de gesmolten witte chocolade.
  5. Voeg hier een paar eetlepels van het ei-suiker mengsel aan toe.
  6. Voeg vervolgens de bloem en bakpoeder toe en roer dit er voorzichtig met een houten spatel doorheen.
  7. Voeg de rest van het ei-suiker mengsel toe en roer voorzichtig totdat alles volledig met elkaar is vermengd.
  8. Verdeel het mengsel over een bakblik en bak de witte brownies in 25 minuten gaar.
  9. Controleer eventueel met een tandenstoker of de brownies gaar zijn.

Bereidingswijze crèmelaag voor de witte brownies

  1. Scheid het eiwit van de dooier in twee aparte kommen.
  2. Voeg de suiker aan het eiwit toe en verwarm de suiker en het eiwit ai bain-marie tot de suiker is opgelost. Blijf voortdurend kloppen.
  3. Haal het mengsel van het vuur, giet het over in een andere kom en klop het 10 minuten op de hoogste stand tot het mengsel is afgekoeld.
  4. Breek de witte chocolade in stukjes en doe deze, samen met de 50 ml slagroom in een steelpan, en verwarm dit mengsel op een laag vuur tot de witte chocolade volledig is gesmolten.
  5. Voeg hier de eierdooier aan toe en roer deze er voortdurend met een garde doorheen, terwijl het mengsel twee minuten op een laag vuur door blijft koken.
  6. Haal het mengsel van het vuur en laat het afkoelen. Roer af en toe door het mengsel heen tot het begint af te koelen.
  7. Giet de citroensap bij de lauwe chocolade.
  8. Klop 100 ml slagroom in een aparte kom.
  9. Schep beetje bij beetje de slagroom door het mengsel heen en roer deze er voorzichtig met een spatel door.
  10. Verdeel de crèmelaag over de afgekoelde brownielaag en laat het mengsel in de koelkast enkele uren rusten alvorens de brownie te serveren.

Tips voor het maken van de witte brownies

Grootte van het bakblik voor de witte brownies

Gebruik een bakblik van ongeveer 28x24x4 cm. Een paar centimeter groter of kleiner zal weinig invloed hebben op het eindresultaat van de witte brownies.

Het snijden van de witte brownies

Snijd de witte brownies pas in stukken nadat de witte brownie volledig is afgekoeld in de koelkast, zodat de witte brownies hun vorm behouden.

Versiering van de witte brownies

Alvorens de witte brownies in de koelkast te laten afkoelen, kunnen de witte brownies versierd worden met bijvoorbeeld:
  • Geraspte witte chocolade
  • Fruit
  • Geraspte kokos
  • Gekarameliseerde citroenschil.

Variëren met witte brownies

Traditionele brownies

Geen fan van witte chocolade en witte brownies? Met dit recept voor witte brownies kunnen ook gemakkelijk traditionele brownies worden gemaakt. Hiervoor vervangt men simpelweg de witte chocolade door melkchocolade of pure chocolade voor een intensere smaakbeleving. Het is ook mogelijk om verschillende soorten chocolade te combineren, door bijvoorbeeld witte brownies te maken met een crèmelaag van pure chocolade.

Fruit en noten in de witte brownies

Voor meer smaak en textuur kunnen er noten of fruit worden toegevoegd aan het beslag voor de witte brownies. Met name walnoten zijn een populaire toevoeging aan witte brownies. Voeg de noten of fruit aan het eind toe, net voordat het beslag voor de witte brownies over het bakblik wordt verdeeld. Roer de noten of het fruit kort door het beslag van de witte brownies zodat het gelijkmatig is verdeeld.

Witte brownie of blondie?

De witte brownie wordt regelmatig verward met de blondie, een lekkernij die qua uiterlijk veel op de brownie lijkt. Vanwege de overeenkomsten en de naam -blondie- wordt vaak gedacht dat de blondie een lichte brownie is. Dit is echter niet het geval. Een blondie wordt gemaakt met basterdsuiker in plaats van chocolade. Het hoofdingrediënt van een brownie is chocolade, waardoor een blondie geen brownie te noemen is.

Geschiedenis van de brownie

De brownie is een klassiek Amerikaans dessert dat bij toeval werd ontdekt. Het verhaal gaat dat een vergeetachtige kok in 1897 vergeten was om bakpoeder toe te voegen aan het beslag van een chocholadecake, waardoor de chocoladecake geen luchtige textuur kreeg, maar een vochtigere en taaiere textuur. Al snel was de brownie niet alleen in Amerika een groot succes, maar werd het wereldwijd een veelgeliefde lekkernij.
© 2014 - 2024 Nataliya, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heerlijke (chocolade) brownie voor bij de theeHeerlijke (chocolade) brownie voor bij de theeVooropgesteld dat je de caloriemeter even buiten beschouwing moeten laten, zijn brownies zo nu en dan heerlijk bij een k…
Chocoladesensatie: 3 chocoladereceptenChocoladesensatie: 3 chocoladereceptenChocolade bestaat er in veel verschillende varianten en is erg populair in verschillende zoete recepten. Door te bakken…
Brownies: een gegarandeerd succesBrownies: een gegarandeerd succesVind jij het ook fijn als mensen zeggen: “wow! Lekker! Hoe heb je dat gemaakt?” Dan moet je zeker onderstaand recept uit…
Ben & Jerry's ijs: alle smaken en aantal calorieënBen & Jerry's ijs: alle smaken en aantal calorieënBen & Jerry's is een Amerikaans ijsmerk dat ook in Nederland erg populair is. In Amerika is het in vele smaken verkrijgb…

Gezonde hamburgersGezonde hamburgersWie aan hamburgers denkt, denkt aan fastfood. Hamburgers worden geassocieerd met ongezond en vet voedsel. Dit kan ook an…
Koolhydraatarm ontbijtenTijdens een koolhydraatarm dieet worden de koolhydraten zoveel mogelijk uit het voedingspatroon geschrapt. Koolhydraten…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Blondie_(confection)
  • http://www.kitchenproject.com/history/Brownies/
Nataliya (19 artikelen)
Laatste update: 04-02-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.