Cake bakken met bambu, zonder oven!

Cake bakken met bambu, zonder oven! Uw oven is stuk. Maar u wilt toch bakken voor uw gasten. Bijvoorbeeld cake. Een nieuwe oven schaft u niet zomaar aan. Of er is in uw keuken geen plaats voor een oven. Niet zonder de keuken ingrijpend te verbouwen. En dat allemaal voor een cake. Een inbouwoven is misschien een optie. Maar dat heeft u ook niet in een dag geregeld. Gelukkig kunt u ook een minder traditionele ´cake bakken´, een bambu cake. U kunt uw gasten verrassend gebak serveren, zonder oven, maar met de ijskast, volgens een eenvoudig recept. Met een ´deegje´ van biscuit en een aparte smaak: een bambu cake. Of dezelfde cake, maar dan met cacao- of koffiesmaak!

Welke ingrediënten hebt u nodig om een bambu-cake te bakken?

 • een ei
 • twee eetlepels honing (NB: de smaak van de honing bepaalt mede de smaak van de cake!)
 • 125 gram (room)boter
 • een rol volkoren biscuit
 • drie afgestreken eetlepels bambu

Milieuvriendelijk bakken

Wilt u graag milieuvriendelijk te werk gaan, koop dan de biologische varianten van deze ingrediënten en wees zeer zuinig met aluminiumfolie. Wilt u geen aluminiumfolie gebruiken, gebruik dan een flexibele plastic vorm of bakpapier.

Weten wat u eet? Een toelichting bij enkele van de gebruikte ingrediënten.

Bambu
Bambu wordt ook wel ‘eikeltjeskoffie’ genoemd. Deze naam ontleent bambu aan het feit dat er in het mengsel eikels zitten. En aan het feit dat u van bambu een bruine, warme drank kunt maken. Deze drank wordt gebruikt als vervanger van koffie door mensen die geen cafeïne willen gebruiken. Overigens smaakt bambu helemaal niet naar koffie! Het is een oplosbaar mengsel van cichorei, vijgen, tarwe, gemoute gerst en eikels. ‘Bambu’ heeft dus helemaal niets met ‘bamboe’ te maken! U kunt het o.a. kopen bij biologische winkels, bij ‘De Tuinen’ of bestellen via het internet bij www.avogel.nl. Weet u nog niet of dit smaakje u bevalt, koop dan een kleine hoeveelheid. Het is per 100 gram te koop.

Een alternatief voor Bambu is 'Pacha'. Van dit merk bestaan diverse koffievervangers ook gebaseerd op natuurzuivere ingrediënten als granen, noten en chicorei. Onder ander te bestellen via de online drogist.

Chichorei
In Bambu zit chicorei. Cichorei is een plant die familie is van onze andijvieplant. Hij groeit in het wild in Nederland en België langs bermen en dijken. Er worden speciale rassen van de cichoreiplant gekweekt omdat de oogst dan groter is. Het gaat om de wortels van de plant die bij de gekweekte rassen groter zijn en beter gevormd. De wortels worden gedroogd en gemalen en zo in bambu gebruikt.

Gemoute gerst
Gemoute gerst is gerst die men heeft laten ontkiemen, daarna gedroogd en gemalen is.

Welke bakmaterialen hebt u nodig?

 • een bakvorm of een hardplastic bak (de maat van de bakvorm hangt af van de hoeveelheid 'beslag', met name van de grootte van de rol biscuits dus kies de vorm nadat u het ‘beslag’ hebt gemaakt)
 • een stuk aluminiumfolie
 • een garde

Bereidingswijze

 • Zet voor u aan het bakken gaat, alle benodigde ingrediënten en bakmaterialen klaar
 • Klop het ei los in een kom en vermeng het met de honing
 • Laat de boter op een laag vuur smelten en doe deze bij het mengsel in de kom
 • Verkruimel met de hand de biscuitjes tot ze goed fijn zijn
 • Doe beetje bij beetje de kruimels bij het mengsel en let op dat het mengsel smeuïg blijft
 • Bekleed de bakvorm met het aluminiumfolie of bakpapier
 • Vul de bakvorm met het ‘beslag’ of ‘deeg’ en druk het aan
 • Druk eventueel ter versiering wat stukjes vijg of wat amandelen op het deeg
 • Laat de ‘cake’ nu enkele uren opstijven in de ijskast

Serveren

 • Als de cake goed stijf geworden is, haalt u hem voorzichtig uit de vorm
 • U snijdt er plakjes van zoals u dat met gewone cake doet (let op: Bambucake is wel veel vaster en voedzamer dan normale cake omdat er geen lucht in deze cake zit, dus kies voor bescheiden plakjes)
 • Laat de cake even in de keuken staan om op temperatuur te komen
 • De cake kunt u tot slot met wat slagroom serveren


Conclusie

Als u de smaak te pakken hebt, kunt u behalve de bambucake, op dezelfde manier ook een chocolade cake of een koffie cake 'bakken', zonder oven.

Lees verder

© 2012 - 2024 Ambassadrice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cake, lekker en eenvoudigCake, lekker en eenvoudigEr gaat niets boven eigen gebakken cake, hoe eenvoudig dan ook. De cake in de winkel plakt meestal aan de folie, heeft e…
Problemen bij het bakken van cakeKrijgt u onverwacht bezoek, wilt u uw kinderen verassen of heeft u een traktatie nodig, een cake kan uitkomst bieden. He…
Drie variërende cake receptenDrie variërende cake receptenWaar ze in het Engels het woord cake gebruiken om zo ongeveer alle soorten taart en gebak te omschrijven, hebben we in N…
Recept voor Baked AlaskaRecept voor Baked AlaskaBaked Alaska is ook wel bekend als 'omelette sibérienne'. Het is een vorm van een ijstaart die gegeten wordt als dessert…

Cakes en taarten zonder boterCakes en taarten zonder boterSnoept u ook zo graag? Maar zit u met uw figuur, of het feit dat cake en taart niet al te gezond is? Of heeft u een lact…
Het lekkerste recept voor een oliebol zonder melkHet lekkerste recept voor een oliebol zonder melkVeel oliebollen worden gebakken met deeg dat bereid is met melk. Helaas is het zo dat een groot gedeelte van de Nederlan…
Bronnen en referenties
 • Het recept is afkomstig uit een oud tijdschrift waarin een serie stond over bakken zonder oven. Het tijdschrift is niet meer in het bezit van de auteur. Helaas is de titel niet meer te achterhalen.
 • www.avogel.nl: Bambu
 • www.deonlinedrogist.nl: Pacha
Reactie

Cees, 14-06-2013
Handig recept, maar wat doe je met de bambu? het wordt niet in de bereidingswijze genoemd. Reactie infoteur, 16-06-2013
Sorry, wat stom, door het 'beslag' mengen.
Eventueel iets vochtig maken, als het lastig mengt.

Dank voor de waarschuwing, ga het binnenkort verbeteren!

Ambassadrice (132 artikelen)
Laatste update: 25-05-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.