Recept voor Baked Alaska
Baked Alaska is ook wel bekend als 'omelette sibérienne'. Het is een vorm van een ijstaart die gegeten wordt als dessert. Het bestaat uit cake, ijs en opgeklopt eiwit. Plakken cake worden bedekt met ijs. Dit is vanille ijs maar kunnen ook andere soorten zijn. Vervolgens wordt het geheel bedekt met opgeklopt eiwit en nog even onder een grill gezet. Dit zodat het eiwit een geel, bruin korstje krijgt. Wil je het helemaal spectaculair doen dan kan je de eiwit, voordat het onder de grill gaat, besprenkelen met rum. De rum kan je dan aan tafel aansteken voor een 'flambeer-effect'.
Benodigdheden
- Een kom(20 cm doorsnede)
- Een oven of een brander.
Ingrediënten
- 1,5 l vanille ijs. (dit kan ook een andere smaak zijn of een combinatie van meerdere smaken)
- Cake
- 75 gram eiwit
- 120 gram suiker
De cake kan je kant en klaar in de supermarkt kopen. Maar je kan hem ook zelf maken. daarvoor heb je dan nog de volgende ingrediënten nodig:
- 200 gram boter
- 200 gram bloem
- 200 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 4 eieren
Je kan ook een pak cakemeel kopen in de supermarkt. Neem dan de ingrediënten zoals aangegeven op het pak.
Hoe maak je de cake?
Als je de cake zelf maakt begin je met het voorverwarmen van de over op ongeveer 150°C. Klop daarna de boter zacht. Voeg daarna, tijdens het kloppen, om en om suiker, vanillesuiker en een ei toe. Blijf kloppen tot je een dikke, luchtige massa hebt. Vervolgens zeef je de bloem en voeg je deze toe. Klop de bloem er met een paar slagen doorheen. Zorg dat je zoveel mogelijk de luchtigheid behoudt. Vet je cakevorm in met boter en giet het beslag in de vorm. Bak de cake in ongeveer een uur gaar. Stort de cake uit de vorm op een taartrooster en laat hem afkoelen.
Heb je een pak cakemeel gekocht, volg dan de aanwijzingen op het pak.
Hoe maak je de Baked Alaska?
Neem de kom en bekleed deze met vershoudfolie. Zorg dat het ruimschoots over de rand hangt. Snijd de cake in dunne plakjes en bekleed de kom helemaal met de cake. Het makkelijkste is om de cake in de lengte te snijden. Druk de cake goed aan zodat er geen gaten in zitten. Nu neem je het ijs en verdeel je dit over de cake. Vul de kom helemaal totdat je aan de bovenkant een klein stukje over houdt. Sluit het ijs af met plakjes cake. Het ijs zit nu helemaal verpakt in de cake. Sluit het geheel verder af met het overhangende vershoudfolie. Zet de kom in de vriezer.
Op de avond dat je de Baked Alaska gaat serveren klop je de eiwitten stijf tot pieken. Voeg steeds beetje bij beetje de suiker toe totdat deze helemaal is opgelost. Doe dit vlak voor dat je gaat serveren. Haal de kom uit de vriezer en keer hem om op een schaal. Verwijder de kom en het vershoudfolie. Spatel de opgeklopte eiwitten op de cake bol. Verwarm de oven voor op de hoogste temperatuur op de grillstand. Vervolgens zet je hem voor 5 - 8 minuten in de oven. Het eiwit moet een geel bruin korstje hebben gekregen. In plaats van de oven kan je hier ook een brander voor gebruiken.
Serveer de Baked Alaska gelijk. Eet smakelijk!