InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Cakes en taarten zonder boter

Cakes en taarten zonder boter

Cakes en taarten zonder boter Snoept u ook zo graag? Maar zit u met uw figuur, of het feit dat cake en taart niet al te gezond is? Of heeft u een lactose-intolerantie? Dan is het moeilijk om ten volle van een lekkere traktatie of tussendoortje te genieten. Vaak is het ook geen oplossing om uzelf maar helemaal te verbieden taart of cake aan te raken. Daarom treft u hier recepten aan voor taart en cake zonder boter, maar met een overheerlijke smaak! Hou iedereen voor de gek met uw zelfgemaakte taart of cake, waar geen grammetje boter in verwerkt zit. De onderstaande recepten zijn namelijk niet op basis van boter, maar op basis van ... groenten! Maar let op, u proeft niets!
Boter is een dikmaker en een van de ongezonde bestanddelen van vrijwel alle zoete traktaties. Van groente kunnen we daarentegen niet genoeg eten, een zeer goed alternatief dus voor zoetekauwen en voor degenen die een dieet volgen.

Bananen plaatkoek met toffeesaus

Ingrediënten
  • 3 eieren
  • 160 gram bruine suiker
  • 250 gram flespompoen
  • 1 eetlepel vanille-extract
  • 50 gram witterijstbloem (of gewoon tarwebloem)
  • 100 gram amandelmeel (gemalen amandelen)
  • 2 theelepels bakpoeder
  • ¼ theelepel zout
  • Eventueel 80 gram noten (bijvoorbeeld walnoten)
  • 150 gram banaan

Voor de Siroop

  • 50 gram boter
  • 100 gram golden syrup
  • 3 eetlepels kokendheet water

Bereidingswijze

  1. Snij de flespompoen open.
  2. Ontpit en schil de pompoen.
  3. Rasp de pompoen (niet te grof).
  4. Verwarm de oven voor op 180°C.
  5. Mix gedurende vijf minuten de eieren met de suiker.
  6. Klop de pompoenrasp en het vanille-extract door het eiermengsel.
  7. Klop er vervolgens de bloem, het amandelmeel, het bakpoeder en zout erdoor.
  8. Prak ongeveer ¾ van de banaan met een vork.
  9. Meng de geprakte banaan samen met de noten door het beslag.
  10. Schep het beslag in een ingevette ovenschaal.
  11. Snij de rest van de banaan in schijfjes en bedek het beslag hiermee.
  12. Zet de ovenschaal gedurende 35 minuten in de oven.

Voor de siroop

  1. Smelt de boter in een steelpannetje. Voeg de golden syrup toe samen met het kokendhete water.
  2. Laat de saus ongeveer drie minuten doorkoken.
  3. Overgiet de plaatkoek met de siroop.



Chocoladetaart

Ingrediënten

  • 400 gram aubergines
  • 300 gram extra pure chocolade, minimaal 70% cacao
  • 50 gram cacaopoeder
  • 60 gram amandelmeel (gemalen amandelen)
  • 3 eieren
  • 200 gram honing
  • 2 theelepels bakpoeder
  • ¼ theelepel zout

Bereidingswijze

  1. Prik met een vork gaatjes in de aubergines.
  2. Leg de aubergines in een kom. Dek de kom af met magnetronfolie.
  3. Breek intussen de chocola in kleine stukken.
  4. Verwarm de aubergines gedurende acht minuten in de magnetron.
  5. Giet het water uit het kommetje af.
  6. Verwijder de het steeltje en de achterkant van de aubergine.
  7. Schil de aubergines en plak ze fijn met een vork.
  8. Voeg de stukjes chocola toe aan de auberginepap.
  9. Dek het mengsel af met folie tot alle chocola gesmolten is.
  10. Verwarm de oven voor op 180°C.
  11. Meng intussen de overige ingrediënten in een andere kom (cacaopoeder, amandelmeel, eieren, honing, bakpoeder en zout).
  12. Mix het cacaomengsel gedurende één minuut met de mixer.
  13. Als de chocolade gesmolten is voegt u het auberginemengsel toe aan het cacaomengsel.
  14. Schep alles goed door elkaar.
  15. Giet het beslag in een ingevette taartvorm.
  16. Plaats de vorm gedurende 30 minuten in het midden van de oven.



Bananenbrood met kaneel

Ingrediënten

  • 140 gram banaan (oftewel één grote banaan)
  • 2 eieren
  • 140 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 150 gram courgette
  • 150 gram rijstbloem (of gewoon tarwebloem)
  • 2 theelepels bakpoeder
  • ¼ theelepel zout
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 theelepel kaneel
  • Eventueel 50 gram noten, bijvoorbeeld walnoten.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Was en schil de courgette.
  3. Snij de voor- en achterkan eraf en verwijder de zaadlijsten.
  4. Rasp de courgette (niet te grof).
  5. Prak de banaan met een vork.
  6. Mix de eieren gedurende drie minuten met een mixer.
  7. Mix er vervolgens de geprakte banaan doorheen.
  8. Schep er de geraspte courgette doorheen.
  9. Meng er vervolgens eventueel de noten nog door.
  10. Giet het beslag in een ingevette cakevorm.
  11. Zet de cake gedurende 45 minuten in de oven.

Lees verder

© 2012 - 2019 M_ichje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Arretjescake: lekkernijArretjescake is een koude cake. De ingrediënten verschillen per streek. De basis is echter veelal hetzelfde. Een arretje…
Recept - verjaardagstaart met boterglazuurVerras de jarige met een lekkere, zelf gemaakte verjaardagstaart met boterglazuur. Je kan je creativiteit de vrije gang…
Deze simpele chocoladetaart kan iedereen makenDeze simpele chocoladetaart kan iedereen makenJe kent het vast wel: je ziet een prachtig plaatje van een heerlijk ogende chocoladetaart met daarbij het recept. Vol go…
Chocoladesensatie: 3 chocoladereceptenChocoladesensatie: 3 chocoladereceptenChocolade bestaat er in veel verschillende varianten en is erg populair in verschillende zoete recepten. Door te bakken…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
  • Harry Eastwoord - Red velvet & chocolate Heartache

Reageer op het artikel "Cakes en taarten zonder boter"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: M_ichje
Gepubliceerd: 03-01-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!