Het lekkerste recept voor een oliebol zonder melk

Het lekkerste recept voor een oliebol zonder melk Veel oliebollen worden gebakken met deeg dat bereid is met melk. Helaas is het zo dat een groot gedeelte van de Nederlanders allergisch is voor melk of een lactose-intolerantie heeft. Zelf bakken van oliebollen kan dan een goede oplossing zijn. Je kunt namelijk prima lekkere oliebollen maken met een recept waarbij sojamelk wordt gebruikt. Hierdoor zijn de oliebollen ook geschikt zijn voor mensen met een koemelkallergie of lactose intolerantie.

De geschiedenis van de oliebol

De oliebol is echt zo’n typisch Nederlandse lekkernij. Rond oud en nieuw is de oliebol al jaren de grootste en lekkerste traktatie. Als goede tweede komt de appelbeignets. Recepten over het maken van oliebollen zijn al 350 jaar in kookboeken te vinden. In de dikke Van Dale is het woord oliebol sedert 1868 te vinden. De geschiedenis van de appelbeignets is al veel ouder. In de klassieke oudheid aten de Franken aan het einde van een kalenderjaar ringvormige baksels. De ringvorm was gekozen omdat men dacht dat het eten van deze ringvormige baksels geluk zou brengen. Wanneer de eerste oliebollen gebakken zijn weet dus niemand met zekerheid. Al zijn er goede aanwijzingen dat de eerste oliebollen stammen uit de tijd van de Bataven en de Friezen. Deze twee volkeren offerden ieder jaar in de tijd tussen tweede kerstdag en drie koningen voedsel in gefrituurd deeg aan de Germaanse godin Perchta. De kans is groot dat de oliebol zijn ontstaan dus hieraan ontleed. Er zijn echter ook andere opties denkbaar. Zeker weten doet men het echter niet hoe de huidige oliebol voor het eerst is ontstaan.

Oliekoek

Over het ontstaan van de oliebol is dus geen eenduidig verhaal te vertellen. Waarschijnlijk werd het allereerste oliebollen recept vermeld in een kookboek afkomstig uit de 15e eeuw. Hoewel deze oliebol qua ingrediënten op onze huidige oliebol lijkt, week deze qua vorm nog al sterk af. De oliebol vermeld in het kookboek afkomstig uit de 15e eeuw was namelijk plat in plaats van rond en werd in die tijd oliekoek genoemd.

Smoutebol

Ook is de oliebol in België verkrijgbaar onder de naam smoutebol. Deze oliebol is wel wat kleiner van formaat. Smoutebollen worden dan ook vaak net als patat in een zakje met de toevoeging van poedersuiker en een houten vorkje verkocht. Ook in landen als Duitsland en Spanje hebben ze lekkernijen die lijken op onze oliebol, maar zijn anders van formaat en hebben landseigen namen.

Oliebollen met krenten

Een oliebol zoals wij die kennen is een gefrituurde bal van deeg die in Nederland onlosmakelijk verbonden is met Oud en Nieuw al is de oliebol op braderieën en kermisactiviteiten bijna het hele jaar door verkrijgbaar. In sommige gevallen wordt er aan het deeg één of meer andere specerijen toegevoegd. Oliebollen met krenten zijn het bekendste, maar ook oliebollen met appel of ananas zijn in Nederland een populaire lekkernij. Dit in tegenstelling tot België waar de oliebollen vaak naturel, dus zonder toevoegingen, gegeten worden.

Oliebollenrecept zonder melk

Ingrediënten: (Voor ongeveer 50 oliebollen)
  • 800 gram tarwebloem
  • 45 gram gist
  • 8 gram zout
  • 1 liter Sojamelk (naturel op kamertemperatuur)
  • 150 gram krenten
  • 150 gram rozijnen
  • rum
  • 1 dikke goudrenet
  • 1 theelepel kaneel
  • Vanillesuiker

Bereidingswijze

Was de rozijnen en doe ze in een kom. Voeg de rum toe en laat de rum in ongeveer 2 uur volledig in de rozijnen trekken. Was de krenten en laat deze in de zelfde tijd wellen met water. Schil de goudrenet en snijd deze in kleine blokjes, bestrooi de blokjes appel vervolgens met kaneel. Pak een grote pan en doe hierin de gist en 500ml sojamelk. Roer het geheel tot een gladde massa en voeg de rest van de sojamelk toe. Zorg dat de sojamelk goed op kamertemperatuur is om het gistingsproces niet te verslechten. Voeg de bloem, het zout en de vanillesuiker toe en meng het geheel met de mixer tot een gladde massa. Voeg de rozijnen, appel en krenten toe en meng het geheel nog eens goed door. Zet de pan weg en leg hier over heen een natte theedoek. Het deeg zal nu gaan rijzen. Bij een goed rijzingsproces kan het volume 2 keer toenemen. Zorg ervoor dat het deeg op een warme plek staat en beslist niet op de tocht staat.

Na ongeveer een uur kan er begonnen worden met bakken. Zorg dat de olie een temperatuur heeft van 180 graden Celsius.
Bak de oliebollen in porties van ongeveer 5 oliebollen. Bak deze in een minuut of 5 mooi bruin en gaar.
© 2012 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oliebollen bakken, mét een smaakjeIedereen kent de oude vertrouwde oliebol wel en veel mensen kunnen deze ook zelf maken. Maar wist je dat je een heleboel…
Oliebollen met roomHet is al weer bijna zover dat we het oude jaar gaan uitluiden. In Nederland wordt op deze avond traditioneel oliebollen…
Oud en Nieuw: recepten voor oliebollen & appelbeignetsOud en Nieuw: recepten voor oliebollen & appelbeignetsBen jij al klaar voor de jaarwisseling? Traditiegetrouw het moment om iets lekkers op tafel te zetten. Het recept voor l…
Zelf oliebollen bakkenZelf oliebollen bakkenDe lekkerste oliebollen bak je zelf. Het is veel minder werk dan de meeste mensen denken en kan een leuk en gezellig ond…

Cake bakken met bambu, zonder oven!Cake bakken met bambu, zonder oven!Uw oven is stuk. Maar u wilt toch bakken voor uw gasten. Bijvoorbeeld cake. Een nieuwe oven schaft u niet zomaar aan. Of…
Oma's recepten: ouderwetse recepten voor papOma's recepten: ouderwetse recepten voor papPap is een typisch geval van een ouderwets gerecht. Al generaties lang wordt pap gegeten als ontbijt, dessert of tussend…
Bronnen en referenties
  • www.allerhande.nl
  • www.wikipedia.nl
Reactie

Hein, 27-04-2015
M'n kleinzoon is allergisch voor melk. In alle recepten die om melk vragen, gebruik ik gewoon kokosmelk/klappermelk/santen. Het gaat best, en hij kan heerlijk mee smullen zonder astma! Reactie infoteur, 01-09-2015
Beste Hein,

Dank voor deze zeer zinvolle informatie. Het is altijd goed opletten wat een persoon wel en niet mag nuttigen en soms is het een kwestie van (blijven) uitproberen.

TekstSchrijverT

Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 30-12-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.