Thais koken: Currypasta
Currypastas vormen de basis van de Thaise curries. U kunt currypasta kopen in een toko of zelfs in de supermarkt, maar een vers gemaakte currypasta is vele malen lekkerder. In dit artikel leest u hoe u currypasta maakt voor de drie bekendste Thaise curries (de groene, de rode en de phanaeng curry). Door meer of minder chillipepers toe te voegen aan uw currypasta kunt u de scherpte van uw curries bepalen. In de recepten is uitgegeaan van benodigde hoeveelheden voor 2-3 personen.
Groene currypasta (Nam-Phrik Kaeng Khiaw-Waan)
Ingrediënten
Voor het maken van een groene currypasta heeft u de volgende ingrediënten nodig. Meer informatie over de onderstaande ingrediënten kunt u vinden in het artikel
ingrediënten in de Thaise keuken. Afkortingen: el = eetlepel, tl = theelepel.
- 7 fijngehakte kleine groene chillies
- 2 el fijngehakte knoflook
- 2 el fijngehakte sjalotten
- 1 el fijngehakt citroengras
- ½ tl fijngehakte Laos wortel (galanga)
- 1 tl fijngehakte korianderwortel
- ½ tl fijngehakte Kaffir limoenschil
- 1 tl fijngehakte geelwortel
- ½ tl geroosterde peperkorrels
- 2 tl geroosterde korianderzaadjes
- 1 tl geroosterde komijnzaadjes
- ½ tl zout
- ½ tl garnalenpasta
Bereiding
- Stamp de peperkorrels, de korianderzaadjes en de komijnzaadjes fijn met een mortier of vijzel.
- Voeg behalve de garnalenpasta alle overige ingrediënten toe en stamp tot de ingrediënten goed zijn vermengd.
- Voeg de garnalenpasta toe en stamp tot u een mooie, gladde currypasta heeft.
Rode currypasta (Nam-Phrik Kaeng Phet)
Ingrediënten
Voor het maken van een rode currypasta heeft u de volgende ingrediënten nodig. Meer informatie over de onderstaande ingrediënten kunt u vinden in het artikel
ingrediënten in de Thaise keuken. Afkortingen: el = eetlepel, tl = theelepel.
- 7 fijngehakte kleine rode chillies
- 2 el fijngehakte knoflook
- 2 el fijngehakte sjalotten
- 1 el fijngehakt citroengras
- 1 tl fijngehakte Laos wortel (galanga)
- 1 tl fijngehakte korianderwortel
- ½ tl fijngehakte Kaffir limoenschil
- ½ tl geroosterde peperkorrels
- 1 tl geroosterde korianderzaadjes
- ½ tl geroosterde komijnzaadjes
- ½ tl zout
- ½ tl garnalenpasta
Bereiding
- Stamp de peperkorrels, de korianderzaadjes en de komijnzaadjes fijn met een mortier of vijzel.
- Voeg behalve de garnalenpasta alle overige ingrediënten toe en stamp tot de ingrediënten goed zijn vermengd.
- Voeg de garnalenpasta toe en stamp tot u een mooie, gladde currypasta heeft.
Phanaeng currypasta (Nam-Phrik Kaeng Pha-Naeng)
Ingrediënten
Voor het maken van een phanaeng currypasta heeft u de volgende ingrediënten nodig. Meer informatie over de onderstaande ingrediënten kunt u vinden in het artikel
ingrediënten in de Thaise keuken. Afkortingen: el = eetlepel, tl = theelepel.
- 7 fijngehakte gedroogde rode chillies
- 2 el fijngehakte knoflook
- 2 el fijngehakte sjalotten
- 1 el fijngehakt citroengras
- 1 tl fijngehakte Laos wortel (galanga)
- 1 tl fijngehakte korianderwortel
- 1 tl fijngehakte Kaffir limoenschil
- ½ tl geroosterde peperkorrels
- 2 tl geroosterde korianderzaadjes
- ½ tl geroosterde komijnzaadjes
- 1 tl zout
Bereiding
- Stamp de peperkorrels, de korianderzaadjes en de komijnzaadjes fijn met een mortier of vijzel.
- Voeg alle overige ingrediënten toe en stamp tot de ingrediënten goed zijn vermengd en stamp tot u een mooie, gladde currypasta heeft.
Lees verder
Reactie
Jan Hennep, 19-08-2011
Een vraag: bij de bereiding van deze currys staat niet beschreven of er olie in de vijzel bij moet het lijkt mij om een mooie glade curry te verkrijgen dat er toch wel olie bij moet of heb ik het helemaal mis? Kan iemand mij hier informatie over geven? Mijn dank is zeer groot, sawasdee krap.
Reactie infoteur, 23-08-2011
Beste Jan Hennep,
Het is niet nodig om olie toe te voegen aan de currypasta in de vijzel.
Wanneer u curry gaat bereiden met de currypasta voegt u de currypasta wel toe aan een pan waar u olie in heeft verwarmd. Zie hiervoor: http://eten-en-drinken.infonu.nl/bereiding/67757-thais-koken-curry.html
Met vriendelijke groet,
Ikn280