Thaise Penang Curry Pasta en Thaise rundvleescurry
De Thaise keuken kent verschillende pasta’s voor curry. De Penang curry paste wordt gedeeltelijk gemaakt van gedroogde ingrediënten en gedeeltelijk van verse kruiden.
Penang Curry Pasta (Nam Prik Penang)
Ingrediënten
- 5 grote gedroogde Thaise chili pepers
- 1 grote rode verse Thaise chili peper
- 5 sjalotjes, fijn gesneden
- ½ theelepel zout
- 5 witte peperkorrels
- 1 eetlepel galanga
- 1 theelepel kaffir lime blaadjes in dunne reepjes
- 1 theelepel korianderwortel, heel fijn gesneden
- 1 volle theelepel trassi (garnalenpasta)
Bereiding:
- Doe de gedroogde chili’s in een vijzel en stamp ze helemaal fijn.
- Voeg dan alle andere ingrediënten toe in de vijzel en stamp net zo lang tot er een mooie pasta ontstaat.
Van deze hoeveelheid ingrediënten blijft ongeveer 2 eetlepels pasta over. Dit is genoeg om 2 maaltijden te maken voor 2 personen. Deze pasta kan in de diepvriezer worden bewaard. De pasta is dan 3 – 12 maanden houdbaar. In de koelkast is het mengsel ongeveer 10 dagen te bewaren.
Thaise Penang rundvleescurry (Penang Neua)
Ingrediënten
- 2 eetlepels sojabonen olie
- ½ - 1 eetlepel Penang curry pasta
- 250 gram waterbuffel (maar dat zal niet echt veel voorhanden zijn) dus in dat geval dun gesneden rundvlees in reepjes van 2 centimeter
- 1 kop dikke kokosnootroom
- ½ eetlepel palmsuiker
- 1 grote rode chilipeper in reepjes
- 1 eetlepel vissaus
- 2 kaffir blaadjes (curry blaadjes) in fijne reepjes
- 10 blaadjes zoete basilicum
- baby maïskolfjes voor de garnering
Bereiding
- Doe de sojabonen olie in de wok en verwarm de olie. Voeg dan de curry pasta toe. Bak de pasta gedurende ongeveer een minuut of totdat de geur van de chili’s duidelijk te ruiken is.
- Voeg het vlees toe en blijf roeren tot het rundvlees van kleur verandert.
- Voeg de kokosroom toe en blijf roeren totdat het mengsel kookt.
- Voeg de palmsuiker en de chili toe en roer nog eens 2 minuten.
- Doe er dan de vissaus en de kaffir blaadjes bij en blijf roeren
- Doe het gas uit en roer de basilicum blaadjes door het mengsel
- Serveer en presenteer het geheel met de babymaïskolfjes
- Serveer warm met gestoomde jasmijn rijst