InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Thaise spicy viskoekjes Tod Man Plaa met komkommer relish

Thaise spicy viskoekjes Tod Man Plaa met komkommer relish

Thaise viskoekjes of Tod man pla is een favoriet gerecht in Thailand, maar het staat bijna nergens op het menu in Nederland. Mooie verse vis is de basis van dit recept. Maar ook de komkommer relish is onmisbaar bij dit gerecht. Het zuur en de pittigheid van de relish vormen een prachtig contrast bij de mooie vissmaak die wordt gecombineerd met de scherpe currypasta. Alleen de Thaise viskoekjes eten kan natuurlijk ook, maar de combinatie van beide is een succesverhaal. Thaise viskoekje dus.

Ingrediënten voor de viskoekjes

  • 1 pond verse witte vis zoals schelvis of kabeljauw
  • 1 ei
  • 3/4 kop hele kleine stukjes kousenband
  • 6 verse kaffir blaadjes, heel dun gesneden
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • 1.5 eetlepel rode curry pasta (zie voor het recept van rode curry pasta Thaise Penang curry
  • 3 koppen plantaardige olie om in te bakken

Ingrediënten voor komkommer relish

  • 1/2 kop witte azijn
  • 1/2 kop suiker
  • 1 komkommer, in beetklare stukjes
  • 3 sjalotjes in kleine stukjes
  • 1-2 verse Thaise chilipepers, gesneden
  • 1 eetlepel geroosterde pinda’s die in een vijzel zijn fijngestampt.

Bereiding van de viskoekjes

  1. Snijd de vis in kleine stukjes en maak er dan een soort gehakt van in de keukenmachine of in de vijzel.
  2. Doe dit mengsel in een grote kom en voeg de rest van de ingrediënten toe, behalve de olie.
  3. Wie van pittig houdt, kan wat meer rode curry pasta toevoegen.
  4. Gebruik uw handen om het mengsel goed te kneden. Doe dit net zolang tot het kleverig genoeg is om er koekjes van te vormen van ongeveer 5 centimeter breed en 2 centimeter dik. Verhit de olie in de pan of wok.
  5. Voeg de viskoekjes toe en bak ze tot ze goedbruin zijn aan beide kanten.
  6. Haal ze uit de olie en leg ze op een bord met keukenpapier dat de overtollige olie op kan nemen.
  7. Serveer ze warm met gestoomde jasmijn rijst en een schaaltje met de komkommer relish. Deze kan met een lepeltje over de viskoekjes gesprenkeld worden.

Bereiding van de komkommer relish

  • Kook de azijn en de olie in een pannetje op laag vuur tot de suiker is opgelost.
  • Laat het dan afkoelen.
  • Leg in een laag schaaltje de komkommer, de sjalotjes en de Thaise chilipepers.
  • Giet de afgekoelde azijn erover heen en leg er vervolgens de gestampte pinda’s over.
© 2009 - 2019 Singalees, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Thais koken: CurrypastaThais koken: CurrypastaCurrypastas vormen de basis van de Thaise curries. U kunt currypasta kopen in een toko of zelfs in de supermarkt, maar e…
Thais koken: CurryThais koken: CurryDe Thaise curry behoort tot de lekkerste gerechten van de Thaise keuken. De bekendste Thaise curries zijn rode curry, gr…
Thais koken: currypasta maken, ook de vegetarische variantThais koken: currypasta maken, ook de vegetarische variantDe Thaise keuken is een gezonde keuken, omdat er met verse producten wordt gewerkt en er veel kruiden in het eten worden…
Thaise groene curry, vegetarisch of met kipThaise groene curry is een onderdeel van de Thaise keuken. De Thaise keuken kent smaakexplosies die heel opvallend zijn.…
Thaise visgerechten - Seafood salade en gestoomde visThailand kent een zeer uitgebreide keuken waar vis en zeevruchten een prominente plaats innemen. Wat uit zee komt, wordt…

Reageer op het artikel "Thaise spicy viskoekjes Tod Man Plaa met komkommer relish"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Philippe, 18-01-2013 18:03 #2
Ik ken eerlijk gezegd geen enkel Thais restaurant in Amsterdam waar geen Tod Man Plaa op het menu staat.

Gr,
Philippe

Marianne van Dalen, 03-06-2009 16:42 #1
Heerlijk, deze viskoekjes. Ik maak ze zelf ook regelmatig. In mijn viskoekjes gebruik ik ook verse sereh en verse koriander en wat djoeroep blaadjes.

Infoteur: Singalees
Laatste update: 06-08-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Reacties: 2
Schrijf mee!