Thaise spicy viskoekjes Tod Man Plaa met komkommer relish
Thaise viskoekjes of Tod man pla is een favoriet gerecht in Thailand, maar het staat bijna nergens op het menu in Nederland. Mooie verse vis is de basis van dit recept. Maar ook de komkommer relish is onmisbaar bij dit gerecht. Het zuur en de pittigheid van de relish vormen een prachtig contrast bij de mooie vissmaak die wordt gecombineerd met de scherpe currypasta. Alleen de Thaise viskoekjes eten kan natuurlijk ook, maar de combinatie van beide is een succesverhaal. Thaise viskoekje dus.
Ingrediënten voor de viskoekjes
- 1 pond verse witte vis zoals schelvis of kabeljauw
- 1 ei
- 3/4 kop hele kleine stukjes kousenband
- 6 verse kaffir blaadjes, heel dun gesneden
- 1 theelepel suiker
- 1 theelepel zout
- 1.5 eetlepel rode curry pasta (zie voor het recept van rode curry pasta Thaise Penang curry
- 3 koppen plantaardige olie om in te bakken
Ingrediënten voor komkommer relish
- 1/2 kop witte azijn
- 1/2 kop suiker
- 1 komkommer, in beetklare stukjes
- 3 sjalotjes in kleine stukjes
- 1-2 verse Thaise chilipepers, gesneden
- 1 eetlepel geroosterde pinda’s die in een vijzel zijn fijngestampt.
Bereiding van de viskoekjes
- Snijd de vis in kleine stukjes en maak er dan een soort gehakt van in de keukenmachine of in de vijzel.
- Doe dit mengsel in een grote kom en voeg de rest van de ingrediënten toe, behalve de olie.
- Wie van pittig houdt, kan wat meer rode curry pasta toevoegen.
- Gebruik uw handen om het mengsel goed te kneden. Doe dit net zolang tot het kleverig genoeg is om er koekjes van te vormen van ongeveer 5 centimeter breed en 2 centimeter dik. Verhit de olie in de pan of wok.
- Voeg de viskoekjes toe en bak ze tot ze goedbruin zijn aan beide kanten.
- Haal ze uit de olie en leg ze op een bord met keukenpapier dat de overtollige olie op kan nemen.
- Serveer ze warm met gestoomde jasmijn rijst en een schaaltje met de komkommer relish. Deze kan met een lepeltje over de viskoekjes gesprenkeld worden.
Bereiding van de komkommer relish
- Kook de azijn en de olie in een pannetje op laag vuur tot de suiker is opgelost.
- Laat het dan afkoelen.
- Leg in een laag schaaltje de komkommer, de sjalotjes en de Thaise chilipepers.
- Giet de afgekoelde azijn erover heen en leg er vervolgens de gestampte pinda’s over.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thais koken: CurrypastaCurrypastas vormen de basis van de Thaise curries. U kunt currypasta kopen in een toko of zelfs in de supermarkt, maar e…
Thais koken: CurryDe Thaise curry behoort tot de lekkerste gerechten van de Thaise keuken. De bekendste Thaise curries zijn rode curry, gr…
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.