Thais koken: Soepen (Tom Yam Kung & Tom Ka Kai)

Thaise garnalensoep (Tom Yam Kung)
IngrediëntenVoor het maken van Tom Yam Kung heeft u de volgende ingrediënten nodig. Meer informatie over de onderstaande ingrediënten kunt u vinden in het artikel ingrediënten in de Thaise keuken. Afkortingen: el = eetlepel, tl = theelepel, kop = circa 23 centiliter.
Voor 2 personen:
- 50 g garnalen
- 3-4 stukken citroengras
- 3-4 dunne plakken Laos wortel (galangal)
- 2 Kaffir limoenblaadjes, door midden gescheurd
- 1-3 kleine rode of groene chilipepers
- 30 g paddestoelen (bijvoorbeeld champignons), in kwartjes gesneden
- 30 g ui (normale, grote uit), in kwartjes gesneden
- 30 g tomaten, in kwartjes gesneden
- 1 tl gesneden koriander
- 1 tl suiker
- 1-1½ el citroensap
- 1 el vissaus
- 1½ kop kippenbouillon
Bereiding
- Verwarm de kippenbouillon en voeg citroengras, Laos wortel, Kaffir limoenblaadjes en kleine chillipepers toe. Wacht tot dit kookt.
- Voeg paddestoelen en ui toe. Roer voorzichtig. Wacht een aantal minuten tot alles gaar is.
- Voeg de garnalen en de tomaten toe. Breng het geheel op smaak met vissaus, suiker en citroensap. Zet het vuur uit.
- Besprenkel de soep met koriander.
Tip: in plaats van garnalen kan hier ook kip worden gebruikt. Kip wordt bij de bereiding eerder toegevoegd dan garnalen, namelijk wanneer de soep voor het eerst kookt. Wanneer u de garnalen vervangt met kip heet uw soep in het Thais Tom Yam Kai.
Thaise kippensoep op basis van kokosmelk (Tom Ka Kai / Tom Kaa Kai)
IngrediëntenVoor het maken van Tom Kaa Kai heeft u de volgende ingrediënten nodig. Meer informatie over de onderstaande ingrediënten kunt u vinden in het artikel ingrediënten in de Thaise keuken. Afkortingen: el = eetlepel, tl = theelepel, kop = circa 23 centiliter.
Voor 2 personen:
- 50 g kipfilet
- 3-4 stukken citroengras
- 3-4 dunne plakken Laos wortel (galangal)
- 2 Kaffir limoenblaadjes, door midden gescheurd
- 1-3 kleine rode of groene chilipepers
- 30 g paddestoelen (bijvoorbeeld champignons), in kwartjes gesneden
- 30 g ui (normale, grote uit), in kwartjes gesneden
- 30 g tomaten, in kwartjes gesneden
- ½ el gesneden koriander
- 1½ tl suiker
- 1-1½ el citroensap
- 1 el vissaus
- 1½ kop kokosmelk
Bereiding
- Verwarm de kokosmelk en voeg citroengras, Laos wortel, Kaffir limoenblaadjes en kleine chillipepers toe. Wacht tot dit kookt.
- Voeg de kip, de paddestoelen en de ui toe. Roer voorzichtig. Wacht een aantal minuten tot alles gaar is.
- Voeg de tomaten toe. Breng het geheel op smaak met vissaus, suiker en citroensap.
- Zet het vuur uit.
- Besprenkel de soep met koriander.
Lees verder
- Thais koken: Curry
- Thais koken: Currypasta
- Thais koken: Ingrediënten in de Thaise keuken
- Thais koken: Pad Thai en Thaise loempia's
Warning: Undefined array key 68537 in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/article.php on line 202