Thaise groene curry, vegetarisch of met kip
Thaise groene curry is een onderdeel van de Thaise keuken. De Thaise keuken kent smaakexplosies die heel opvallend zijn. Bovendien maakt de Thai geen onderscheid tussen vegetariërs en vis of vleeseters. Beide komen goed aan bod. Voor Thaise groene curry is een eigengemaakt pasta nodig. Thaise groene curry wordt gemaakt van verse kruiden, groenten, vlees of vis of van tofu.
Voor dit gerecht is een verse currypasta nodig. Het recept daarvan is te vinden in
Thaise curry maken.
Kip met groene curry (Gaeng Kieow Wan Gai)
Ingrediënten
- ½ beker kokosnootroom
- ½ tot 1 eetlepel van de groene curry pasta
- 200 gram kip in kleine stukjes van ongeveer 2 centimeter
- 2 koppen kokosnootmelk
- 3 Thaise aubergines (die zijn kleine ronde aubergines. Als die niet voorhanden zijn, neem dan gewoon de paarse variant, maar leg hem eerst wel in koud zout water)
- 2 curry bladeren in dunnen reepjes gesneden
- 2 eetlepels vissaus
- ½ eetlepel kokosnotensuiker of gewone suiker
- 1 grote rode chili peper
- 20 bladeren Thaise basilicum
Bereiding
- Draai het gas op een lage stand.
- Voeg de kokosnotenroom toe
- Voeg dan de curry pasta toe en roer toe het goed gemixt is.
- Doe dan de kip bij het mengsel en draai het gas hoger. Wacht tot de kip is verkleurd
- Voeg dan de kokosmelk toe, de Thaise aubergines, de curry bladeren, de suiker en de vissaus
- Blijf ongeveer 10 minuten roeren. Als de curry kookt en er schuim op het gerecht ontstaat, het gas lager draaien. Het gerecht moet dan nog ongeveer 10minuten blijven doorsudderen.
- Voeg na die 10 minuten de Thaise basilicum toe en de rode peper. Draai het gas uit en serveer met witte gestoomde rijst.
Groene vegetarische curry met tofu
Ingrediënten
- ½ beker kokosnootroom
- ½ tot 1 eetlepel van de groene curry pasta
- 200 gram tofu in stukjes van ongeveer 2 centimeter
- 2 koppen kokosnootmelk
- 3 Thaise aubergines (die zijn kleine ronde aubergines. Als die niet voorhanden zijn, neem dan gewoon de paarse variant, maar leg hem eerst wel in koud zout water)
- 2 curry bladeren in dunnen reepjes gesneden
- 2 eetlepel sojasaus
- ½ eetlepel palmsuiker
- 1 grote rode chili peper
- 20 bladeren Thaise basilicum
Bereiding
Draai het gas op een lage stand.
- Voeg de kokosnotenroom toe
- Voeg dan de curry pasta toe en roer toe het goed gemixt is.
- Doe dan de tofu bij het mengsel en draai het gas hoger. Wacht tot tofu de kleur van de curry aanneemt
- Voeg dan de kokosmelk toe, de Thaise aubergines, de curry bladeren, de suiker en de sojasaus
- Blijf ongeveer 10 minuten roeren. Als de curry kookt en er schuim op het gerecht ontstaat, het gas lager draaien. Het gerecht moet dan nog ongeveer 10minuten blijven doorsudderen.
- Voeg na die 10 minuten de Thaise basilicum toe en de rode peper. Draai het gas uit en serveer met witte gestoomde rijst.
Als een curry wordt gemaakt, dan nooit een deksel op de pan doen. Blijf bovendien altijd roeren. Dit geldt voor elk gerecht dat wordt gemaakt met kokosmelk en kokosroom. Wordt er niet geroerd dan splitsen het vet en het water zich en dat is niet goed voor het gerecht.