Bagels: Hoe maak je heerlijke bagels?

Bagels: Hoe maak je heerlijke bagels? Wil je eens geen brood, croissants of pannenkoeken eten als ontbijt? Probeer dan eens bagels! De bagel wordt vaak verward met een donut, maar een bagel is veelzijdiger. Je kunt hem namelijk beleggen op allerlei soorten manieren! Hartig of juist zoet. Zo zijn de bagels erg lekker met jam, maar ook met zalm. Hartige bagels worden meestal belegd met roomkaas. Hier het recept hoe je bagels maakt en hoe je je bagel heerlijk kunt beleggen met roomkaas en zalm.

Ingrediënten

Voor 16 grote bagels.

Deeg

  • 3 koppen warm water
  • 4 eetlepels gist
  • ¼ kop suiker
  • 2 eetlepels zout
  • 7 koppen bloem

Soorten zaadjes voor op de bagel

  • maanzaadjes
  • sesamzaadjes
  • grof zout
  • gedroogde gebakken uitjes

Glaceren

  • 1 eiwit
  • 1 eetlepel water
  • zout

Bereiding

Deeg

Doe warm water in een grote kom en doe de gist erbij. Laat het ongeveer 2-3 minuten staan totdat de gist romig is. Doe dan de suiker, zout en 4 koppen bloem erbij. Mix met een staafmixer op een lage snelheid. Stop de mixer en doe dan de overige bloem erbij. Roer het mengsel dan met een houten lepel totdat je niet meer kan roeren. Kneed dan het deeg ongeveer 10 minuten lang. Het deeg moet stevig zijn. Voeg meer bloem toe als het deeg plakkerig is.

Rijzen

Rol het deeg in een grote bal en plaats het in een kom, die met olie is besmeerd. Bedek het met plastic folie en laat het deeg 1 uur rijzen.

Vorm geven

Snijd met een scherp mes 16 stukken uit het deeg. Maak vervolgens 16 deegballetjes. Laat de balletjes 3-4 minuten rusten. Pak een balletje en druk diep in het midden met je duim. Probeer een gaatje te maken met je vingers in het midden. Laat de bagels daarna 10 minuten rijzen.

Koken

Bagels worden eerst gekookt voordat ze worden gebakken. Vul een pan met water, doe er 1 eetlepel suiker bij en laat het koken. Pak rustig een bagel en laat het zakken in het kokende water. Doe niet meer dan 2-3 bagels in de pan. Laat de bagels ongeveer 30 seconden koken, draai de bagel dan om met een platte lepel en kook het nog 15 seconden. Haal de bagels uit de pan met de lepel en plaats ze op de bakplaat.

Glaceren

Breek 1 ei in een kom en haal het eigeel eruit. Doe er 1 eetlepel water en wat zout bij. Kwast dit mengseltje op de bagels en besprenkel de bagels met de zaadjes.

Bakken

Voorverwarm de oven op stand 7. Bak met stoom door een ovenbestendige schotel half met water te vullen. En zet dit op de onderste rek in de oven. Plaats de bakplaat in het midden van de oven. Laat de bagels dan ongeveer 20 minuten bakken. Houd de bagels in de gaten tijdens het bakken. Haal ze dan uit de oven en laat ze afkoelen.

Gekruide roomkaas

Ingrediënten

  • 8 ons zachte roomkaas blokken
  • ¼ kop zongedroogde tomaten verpakt in olie, uitgedruppeld en in stukjes gesneden
  • ½ kop zure room
  • ¼ kop mayonaise
  • 2 theelepels verse gemalen knoflook
  • ½ eetlepel zout
  • ½ eetlepel peper
  • ¾ eetlepel gedroogde basilicum
  • 2 theelepels hete saus

Bereiding

Mix alle ingrediënten in een keukenmachine, totdat alle ingrediënten goed met elkaar zijn vermengd. Doe het ongeveer een uur in de koelkast voordat je het serveert.

Bagel met zalm

Ingrediënten

  • 1 bagel
  • ½ kop gekruide roomkaas
  • 4 komkommer plakjes
  • 2 tomaat plakjes
  • 3 plakken gerookte zalm
  • gesneden rode uien

Bereiding

Snijd de bagel in tweeën. Besmeer beide kanten van de bagels met de roomkaas. Vervolgens zet je de komkommerplakken en tomaatplakken erop. De zalmplakken verdeel je over de twee bagelhelften en tenslotte strooi je de rode uien over de zalm.

Lees verder

© 2009 - 2024 Isabella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bagels, zoet of hartigBagels, zoet of hartigBagels vinden hun basis binnen de joodse keuken en zijn uitermate geschikt om te combineren met allerlei zoete en hartig…
Glutenvrije broodjeszaak: Bagels & BeansGlutenvrije broodjeszaak: Bagels & BeansBagels & Beans is een keten van broodjeszaken, te vinden in alle grotere steden in Nederland. Ze zijn goed bekend met co…
Gratis lichttherapie bij je koffie? Op naar Bagels & Beans!Gratis lichttherapie bij je koffie? Op naar Bagels & Beans!Blue Monday. Dat is de toepasselijke dag waarop koffieketen Bagels & Beans begon met een originele service: daglichtther…
Ontbijten in BarcelonaOntbijten in BarcelonaBarcelona is een van de favoriete bestemmingen voor Nederlanders en Belgen, mede vanwege de vele bezienswaardigheden, de…

Thaise vegetarische gerechten: Tofu dip en gewokte groenteThaise vegetarische gerechten: Tofu dip en gewokte groenteDe Thaise keuken kent een variëteit aan vegetarische gerechten. Omdat de meeste Thai Boeddhist zijn en dit betekent dat…
Snelle Hollandse SaladesMaak een professionele vlees- of waldorfsalade in een handomdraai! Deze salades zijn gemakkelijk op diverse manieren op…
Bronnen en referenties
Isabella (73 artikelen)
Laatste update: 06-05-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.