Bagels: Hoe maak je heerlijke bagels?
Wil je eens geen brood, croissants of pannenkoeken eten als ontbijt? Probeer dan eens bagels! De bagel wordt vaak verward met een donut, maar een bagel is veelzijdiger. Je kunt hem namelijk beleggen op allerlei soorten manieren! Hartig of juist zoet. Zo zijn de bagels erg lekker met jam, maar ook met zalm. Hartige bagels worden meestal belegd met roomkaas. Hier het recept hoe je bagels maakt en hoe je je bagel heerlijk kunt beleggen met roomkaas en zalm.
Ingrediënten
Voor 16 grote bagels.
Deeg
- 3 koppen warm water
- 4 eetlepels gist
- ¼ kop suiker
- 2 eetlepels zout
- 7 koppen bloem
Soorten zaadjes voor op de bagel
- maanzaadjes
- sesamzaadjes
- grof zout
- gedroogde gebakken uitjes
Glaceren
- 1 eiwit
- 1 eetlepel water
- zout
Bereiding
Deeg
Doe warm water in een grote kom en doe de gist erbij. Laat het ongeveer 2-3 minuten staan totdat de gist romig is. Doe dan de suiker, zout en 4 koppen bloem erbij. Mix met een staafmixer op een lage snelheid. Stop de mixer en doe dan de overige bloem erbij. Roer het mengsel dan met een houten lepel totdat je niet meer kan roeren. Kneed dan het deeg ongeveer 10 minuten lang. Het deeg moet stevig zijn. Voeg meer bloem toe als het deeg plakkerig is.
Rijzen
Rol het deeg in een grote bal en plaats het in een kom, die met olie is besmeerd. Bedek het met plastic folie en laat het deeg 1 uur rijzen.
Vorm geven
Snijd met een scherp mes 16 stukken uit het deeg. Maak vervolgens 16 deegballetjes. Laat de balletjes 3-4 minuten rusten. Pak een balletje en druk diep in het midden met je duim. Probeer een gaatje te maken met je vingers in het midden. Laat de bagels daarna 10 minuten rijzen.
Koken
Bagels worden eerst gekookt voordat ze worden gebakken. Vul een pan met water, doe er 1 eetlepel suiker bij en laat het koken. Pak rustig een bagel en laat het zakken in het kokende water. Doe niet meer dan 2-3 bagels in de pan. Laat de bagels ongeveer 30 seconden koken, draai de bagel dan om met een platte lepel en kook het nog 15 seconden. Haal de bagels uit de pan met de lepel en plaats ze op de bakplaat.
Glaceren
Breek 1 ei in een kom en haal het eigeel eruit. Doe er 1 eetlepel water en wat zout bij. Kwast dit mengseltje op de bagels en besprenkel de bagels met de zaadjes.
Bakken
Voorverwarm de oven op stand 7. Bak met stoom door een ovenbestendige schotel half met water te vullen. En zet dit op de onderste rek in de oven. Plaats de bakplaat in het midden van de oven. Laat de bagels dan ongeveer 20 minuten bakken. Houd de bagels in de gaten tijdens het bakken. Haal ze dan uit de oven en laat ze afkoelen.
Gekruide roomkaas
Ingrediënten
- 8 ons zachte roomkaas blokken
- ¼ kop zongedroogde tomaten verpakt in olie, uitgedruppeld en in stukjes gesneden
- ½ kop zure room
- ¼ kop mayonaise
- 2 theelepels verse gemalen knoflook
- ½ eetlepel zout
- ½ eetlepel peper
- ¾ eetlepel gedroogde basilicum
- 2 theelepels hete saus
Bereiding
Mix alle ingrediënten in een keukenmachine, totdat alle ingrediënten goed met elkaar zijn vermengd. Doe het ongeveer een uur in de koelkast voordat je het serveert.
Bagel met zalm
Ingrediënten
- 1 bagel
- ½ kop gekruide roomkaas
- 4 komkommer plakjes
- 2 tomaat plakjes
- 3 plakken gerookte zalm
- gesneden rode uien
Bereiding
Snijd de bagel in tweeën. Besmeer beide kanten van de bagels met de roomkaas. Vervolgens zet je de komkommerplakken en tomaatplakken erop. De zalmplakken verdeel je over de twee bagelhelften en tenslotte strooi je de rode uien over de zalm.
Lees verder