Glutenvrije broodjeszaak: Bagels & Beans
Bagels & Beans is een keten van broodjeszaken, te vinden in alle grotere steden in Nederland. Ze zijn goed bekend met coeliakie (glutenallergie) en verkopen en serveren smakelijke glutenvrije bagels, in welke vestiging je ook komt. Bagels & Beans werd in 1996 opgericht door Ronald Bakker en zijn partner Ninande Thio. In dat jaar openden ze hun eerste broodjeswinkel in de Amsterdamse Pijp. De lunchroom moest een naam krijgen als Ben & Jerry's en in één keer duidelijk maken wat er wordt aangeboden: bagels en koffie. Meestal te vinden in wat oudere panden, niet op A-locaties, maar liever in de buurt van een universiteit of hogeschool. Alhoewel de naam een Amerikaanse keten doet vermoeden is het dus een echte Hollandse franchiseonderneming, die werkt met biologische, duurzame en/of fairtrade producten en vooral inspiratie put uit de mediterrane sferen.
Bagels & Beans?
Bijna in iedere (middel-)grote stad in Nederland is inmiddels een vestiging van Bagels & Beans te vinden. Broodjes en koffie, van duurzaam geproduceerde ingrediënten, biologisch verantwoord, geserveerd in een gemoedelijke, mediterrane ambiance.
Op hun eigen website verwoorden ze het als volgt:
"Bij Bagels & Beans kan je genieten van de ronde kanten van het leven. Een eigentijds horecaconcept dat een oase van rust, harmonie en menselijke aandacht brengt in onze drukke, technologisch hoogstaande en rusteloze tijd.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn onze winkels niet geïnspireerd door bagelshops uit de VS, maar door de producten, kleuren en geuren die je in en rondom de prachtige Zuid-Franse badplaats Nice kan vinden."
De van oorsprong vooral in Amerika zo populaire bagel is inmiddels gemeengoed geworden in Nederland en de milieubewuste en zeer klantvriendelijke benadering van bezoekers van de broodjeszaken blijkt hier aan te slaan. De eigenaars krijgen regelmatig verzoeken van ondernemers om op franchise basis een nieuwe lunchroom te mogen beginnen en dat alles zonder al te veel reclame te hoeven maken.
Glutenvrije Bagels
Elke vestiging van
Bagels & Beans heeft glutenvrije bagels op voorraad voor mensen met
coeliakie (
glutenallergie).
Het personeel is geïnstrueerd en bekend met de bereidingswijze van glutenvrije voedingsmiddelen. Ook al het beleg, de diverse soorten creamcheese en overige garneringen zijn vrij van gluten. De
basisprijs van een "gewone", onbelegde bagel is normaal gesproken € 1,50, de glutenvrije bagel is een euro duurder.
Menukaart Bagels & Beans
Om te beginnen kan er een keuze gemaakt worden tussen 8 verschillende bagelsmaken:
- wit
- bruin
- sesam
- alles
- multigraan
- gedroogde tomaat
- kaneel rozijn
- glutenvrij
Vervolgens kan men kiezen uit vier soorten creamcheese:
- naturel
- bieslook
- walnoot & honing
- pesto & zontomaatjes
Verder biedt de kaart de mogelijkheid om een keuze te maken uit een aantal
bagel specials, warme bagels, broodjes belegd met zoetwaren, diverse ontbijtjes en
bagel tapas. Daarnaast worden er verschillende cake en taartsoorten verkocht zoals muffins, brownies, dadeltaart, cheese- en vijgencake.
Online bestellen
Bagels & Beans biedt de mogelijk om vanaf hun site digitaal een bestelling te plaatsen en deze op het gewenste tijdstip zelf af te halen in de vestiging naar keuze. Indien er voor 09.58 uur 's ochtends online besteld is wordt er een
korting van 10% gegeven.
Bij enkele filialen in de regio Amsterdam kan indien gewenst ook thuisbezorgd worden. In diezelfde regio wordt ook de mogelijkheid geboden voor een
luxe ontbijt aan huis.
Wat is een bagel?
Qua vorm lijken een bagel en een
donut op elkaar: een ringvormig broodje, oftewel een rond broodje met een gat erin.
Een bagel is echter gebakken in een oven en kan op diverse manieren belegd worden, de donut wordt gefrituurd en kan daarna zo opgegeten worden.
Alhoewel men de bagel associeert met Amerika, en dan vooral met de stad New York vindt het broodje zijn oorsprong in Oost-Europa. De Joodse immigranten uit Europa, die zich vooral vestigden in Manhattan, introduceerden daar de bagel.
Adressen filialen Bagels & Beans
Meer dan vijftig vestigingen zijn er verspreid over heel Nederland. Ook in
Aken (
Duitsland) is inmiddels een vestiging geopend. Sommige filialen zijn gevestigd in een andere winkel, zoals in Amsterdam en Rotterdam, waar in de (voormalige)
Selexy boekhandels een broodje met een cappuccino genuttigd kan worden. Een compleet en actueel overzicht van alle adressen is te vinden op de site van
Bagels & Beans.
Over Ronald Bakker en Ninande Thio
Oorspronkelijk zat de grondlegger van Bagels & Beanes
Ronald Bakker in de muziek, speelde niet onverdienstelijk gitaar in een bandje, tot hij achter de schermen zijn toekomstige partner
Ninande Thio tegen het lijf liep, een vrouw die al enige horecaervaring bezat.
Samen wilden ze een keten opzetten van gelegenheden waar je rustig een kop koffie kunt drinken en een broodje kunt eten, of meenemen, in elk geval een oase van rust. "Een plek waar je gelukkiger weggaat dan je kwam," zo verwoordde Ronald het ooit in een interview. Inmiddels is dit de slogan van de onderneming geworden. In 1996 openden zij de eerste vestiging van Bagels & Beans in de Pijp, in Amsterdam, in juli 2012 was de onderneming uitgegroeid tot een concern met 50 vestigingen en nog eens 5 broodjeszaken in voorbereiding.
Naamsbekendheid
Bagels & Beans doet niet aan landelijke reclamecampagnes, vanwege de hoge kosten. Oprichter
Bakker zei daarover in een interview met het blad
Eigen Bedrijf , een periodiek uitgegeven tijdschrift van de
Kamer van Koophandel, dat elke vestiging z'n eigen sfeer en klantenkring heeft. Zo komen in het pand in Zoetermeer bijvoorbeeld meer winkelende gezinnen en ouderen, in Rotterdam is het publiek weer wat hipper. Hij wil elke zaak persoonlijk houden, de acties om klanten te winnen zijn dan ook vooral regionaal en lokaal. Er wordt gewerkt met vaste reclamebureaus en als een franchisenemer zelf een speciale actie wil opzetten, om de eigen broodwinkel te promoten, wordt er contact opgenomen met een van deze bureaus.
Lees verder