Thaise vegetarische gerechten: Tofu dip en gewokte groente

Thaise vegetarische gerechten: Tofu dip en gewokte groente De Thaise keuken kent een variëteit aan vegetarische gerechten. Omdat de meeste Thai Boeddhist zijn en dit betekent dat alle leven heilig is, eten zij zelf over het algemeen het liefst gerechten zonder vlees of vis.

Groente met tofu dip (Pak Namjim Tofu)

Dit is een bijzonder vegetarisch gerecht, waarbij tofu wordt geprakt en vervolgens wordt gebakken met allerlei kruiden

Ingrediënten

  • 1 eetlepel geconcentreerde tamarinde gemixt met 3 theelepel warm water
  • 2/3 blok tofu
  • 5 tenen knoflook
  • 7 sjalotjes
  • 7 grote gedroogde chili pepers (of minder)
  • 1 ons grote paddestoelen
  • 3 middelgrote tomaten, in kleine stukjes
  • 1 krop ijsbergsla
  • 2 wortelen, geschild en in stukjes gesneden
  • 1 komkommer geschild en in stukjes gesneden
  • 1 eetlepel zout
  • 1 kop olie
  • ¼ kop dunne sojasaus
  • 2 theelepels palmsuiker

Bereiding

  1. Maak de tofu schoon onder koud water, leg het in een kom en pureer het met een vork.
  2. Snijdt knoflook en sjalotjes.
  3. Week de chili pepers in een grote kom met warm water (laat 10 minuten weken)
  4. Was de paddestoelen en snijdt ze heel fijn.
  5. Breek de sla in redelijk grote stukken.
  6. Schik de sla, de wortelen en de komkommer op een grote schaal.
  7. Giet de chili pepers af.
  8. Doe de pepers samen met een halve theelepel zout in een vijzel en bewerk het tot er een pasta ontstaat.
  9. Verhit in een pan of wok 5/8 van de olie.
  10. Voeg de tofu toe als de olie heel heet is en bak het 5 minuten tot het goudbruin is.
  11. Haal de tofu met een schuimspaan uit de pan.
  12. Verhit de rest van de olie (vers dus) in de pan en voeg knoflook en sjalotjes toe.
  13. Bak tot ze goudbruin zijn.
  14. Voeg dan de chili pasta en de tofu toe.
  15. Meng voorzichtig door elkaar en bak ongeveer 1 minuut.
  16. Voeg de paddestoelen, de tomaten, de tamarinde de sojasaus toe, het resterende zout en de palmsuiker toe.
  17. Laat nog 5 minuten koken of tot bijna alle vocht is verdampt.
  18. Proef en voeg naar smaak tamarinde, palmsuiker of zout toe.
  19. Serveer met jasmijn rijst.

Thaise gewokte groenten (Pad Phak Ruam Mitr)

Ruam mitr betekent alles door elkaar heen gemixt. In dit recept kunnen dan ook allerlei diverse groenten van het seizoen worden gebruikt. Wie niet geheel vegetarisch wil zijn kan oestersaus toevoegen.

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olie
  • 1 eetlepel chili olie
  • 1 eetlepel dun gesneden knoflook
  • 1 kop broccoli roosjes
  • ½ kop bloemkoolroosjes
  • 1/4 kop sjalotjes in stukjes
  • 3 eetlepels water
  • ½ kop wortel in stukjes
  • ½ paprika in stukjes
  • ¼ kop peultjes
  • ¼ kop paddestoelen in schijfjes
  • 2 eetlepels sojasaus (of oestersaus)
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 eetlepel palmsuiker
  • 1 kop spinazieblaadjes
  • 1/2 theelepel Thaise paprika poeder

Bereiding

  1. Verhit de olie en de chili olie in een wok.
  2. Voeg de knoflook toe tot deze mooi bruin is.
  3. Doe er dan de bloemkool, de sjalotjes en het water bij.
  4. Laat dit mengsel koken tot alle ingrediënten zacht zijn geworden (ongeveer 2 minuten).
  5. Roer er dan alle andere ingrediënten doorheen, behalve de spinazie en het paprikapoeder.
  6. Blijf roeren tot alles gekookt is, maar nog wel krokant.
  7. Voeg dan snel de spinazie toe en haal de pan van het vuur.
  8. Dien op, en besprenkel met het paprikapoeder.
  9. Serveer met gestoomde Jasmijn rijst.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thaise salade met gegrilde vis en Thaise zoetzure groenteThaise salade met gegrilde vis en Thaise zoetzure groenteDe Thaise keuken is erg gevarieerd. Nederlanders huiveren vaak bij het zien van een viskop, maar Thai vinden het opdiene…
Thaise vegetarische Larb Woonsen JaeVeel recepten uit Thailand bevatten vissaus. Dit vegetarische Thaise larb gerecht is echter puur vegetarisch. Het is wel…
Thaise groene curry, vegetarisch of met kipThaise groene curry is een onderdeel van de Thaise keuken. De Thaise keuken kent smaakexplosies die heel opvallend zijn.…
Thais koken: Pad Thai en Thaise loempia'sThais koken: Pad Thai en Thaise loempia'sPad Thai en Thaise loempia's zijn typisch Thaise gerechten. Pad Thai is gebaseerd op noedels en wordt veel verkocht op s…

Zoete bagels: met aardbeien, ananas of kersenZoete bagels: met aardbeien, ananas of kersenBagels kun je makkelijk besmeren met jam. Maar als je op zondagochtend eens lekker uitgebreid wilt ontbijten kun je je b…
Bagels: Hoe maak je heerlijke bagels?Bagels: Hoe maak je heerlijke bagels?Wil je eens geen brood, croissants of pannenkoeken eten als ontbijt? Probeer dan eens bagels! De bagel wordt vaak verwar…
Bronnen en referenties
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 14-07-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.