Thaise vegetarische gerechten: Tofu dip en gewokte groente
De Thaise keuken kent een variëteit aan vegetarische gerechten. Omdat de meeste Thai Boeddhist zijn en dit betekent dat alle leven heilig is, eten zij zelf over het algemeen het liefst gerechten zonder vlees of vis.
Groente met tofu dip (Pak Namjim Tofu)
Dit is een bijzonder vegetarisch gerecht, waarbij tofu wordt geprakt en vervolgens wordt gebakken met allerlei kruiden
Ingrediënten
- 1 eetlepel geconcentreerde tamarinde gemixt met 3 theelepel warm water
- 2/3 blok tofu
- 5 tenen knoflook
- 7 sjalotjes
- 7 grote gedroogde chili pepers (of minder)
- 1 ons grote paddestoelen
- 3 middelgrote tomaten, in kleine stukjes
- 1 krop ijsbergsla
- 2 wortelen, geschild en in stukjes gesneden
- 1 komkommer geschild en in stukjes gesneden
- 1 eetlepel zout
- 1 kop olie
- ¼ kop dunne sojasaus
- 2 theelepels palmsuiker
Bereiding
- Maak de tofu schoon onder koud water, leg het in een kom en pureer het met een vork.
- Snijdt knoflook en sjalotjes.
- Week de chili pepers in een grote kom met warm water (laat 10 minuten weken)
- Was de paddestoelen en snijdt ze heel fijn.
- Breek de sla in redelijk grote stukken.
- Schik de sla, de wortelen en de komkommer op een grote schaal.
- Giet de chili pepers af.
- Doe de pepers samen met een halve theelepel zout in een vijzel en bewerk het tot er een pasta ontstaat.
- Verhit in een pan of wok 5/8 van de olie.
- Voeg de tofu toe als de olie heel heet is en bak het 5 minuten tot het goudbruin is.
- Haal de tofu met een schuimspaan uit de pan.
- Verhit de rest van de olie (vers dus) in de pan en voeg knoflook en sjalotjes toe.
- Bak tot ze goudbruin zijn.
- Voeg dan de chili pasta en de tofu toe.
- Meng voorzichtig door elkaar en bak ongeveer 1 minuut.
- Voeg de paddestoelen, de tomaten, de tamarinde de sojasaus toe, het resterende zout en de palmsuiker toe.
- Laat nog 5 minuten koken of tot bijna alle vocht is verdampt.
- Proef en voeg naar smaak tamarinde, palmsuiker of zout toe.
- Serveer met jasmijn rijst.
Thaise gewokte groenten (Pad Phak Ruam Mitr)
Ruam mitr betekent alles door elkaar heen gemixt. In dit recept kunnen dan ook allerlei diverse groenten van het seizoen worden gebruikt. Wie niet geheel vegetarisch wil zijn kan oestersaus toevoegen.
Ingrediënten
- 2 eetlepels olie
- 1 eetlepel chili olie
- 1 eetlepel dun gesneden knoflook
- 1 kop broccoli roosjes
- ½ kop bloemkoolroosjes
- 1/4 kop sjalotjes in stukjes
- 3 eetlepels water
- ½ kop wortel in stukjes
- ½ paprika in stukjes
- ¼ kop peultjes
- ¼ kop paddestoelen in schijfjes
- 2 eetlepels sojasaus (of oestersaus)
- 1 eetlepel limoensap
- 1 eetlepel palmsuiker
- 1 kop spinazieblaadjes
- 1/2 theelepel Thaise paprika poeder
Bereiding
- Verhit de olie en de chili olie in een wok.
- Voeg de knoflook toe tot deze mooi bruin is.
- Doe er dan de bloemkool, de sjalotjes en het water bij.
- Laat dit mengsel koken tot alle ingrediënten zacht zijn geworden (ongeveer 2 minuten).
- Roer er dan alle andere ingrediënten doorheen, behalve de spinazie en het paprikapoeder.
- Blijf roeren tot alles gekookt is, maar nog wel krokant.
- Voeg dan snel de spinazie toe en haal de pan van het vuur.
- Dien op, en besprenkel met het paprikapoeder.
- Serveer met gestoomde Jasmijn rijst.