Groentensoep, tomaten-groentensoep en kippensoep recepten

Groentesoep
Benodigdheden (ingrediënten) voor vier personen:- Pan water
- 3 à 4 ons gehakt of rundvlees
- 1 zakje verse soepgroenten, fijn of grof gesneden, ongeveer 400 gram (meer mag)
- Een paar bouillonblokjes, runderbouillon of groentebouillon
- 1 kruidenbuiltje (kant-en-klaar te kopen) kan de soep een lekkere bijsmaak geven (geen noodzaak)
- 1 handje vermicelli (kan ook weggelaten worden)
De verse soepgroenten die je kant-en-klaar verpakt koopt kun je ook vervangen door: een paar worteltjes (in stukjes snijden), een prei (fijn snijden), een a twee spruitjes (klein snijden), selderij (fijn snijden), een gekookte aardappel (in blokjes), ui (fijn snijden), stukje bloemkool (fijn snijden) en een handje sperzieboontjes (fijn snijden).
Bereidingswijze
- Breng het water aan de kook en los er twee a drie bouillonblokjes in op. Proef of de basis bouillon naar smaak is, niet te zout maar ook niet te waterig. Als het te zout is, voeg dan water toe, als het te waterig is, voeg dan nog een bouillonblokje toe.
- Als de bouillon kookt zet de warmtebron onder de pan dan laag en voeg het gehakt toe, in stukje of balletjes. Je hoeft geen zout en kruiden aan het gehakt toe te voegen want de gehakt zal door de bouillon vanzelf smaak krijgen.
- Voeg daarna de groenten aan de soep toe, zet een deksel op de pan en laat het een half uurtje op een lag vuur gaar koken.
- Zoals eerder genoemd kun je naar smaak een kruidenbuiltje laten trekken in de soep. Die zijn kant-en-klaar te koop in supermarkten.
- Dien de soep op met stokbrood of soepstengels.
Tomaten-groentesoep
Bij tomaten-groentesoep gaan we op dezelfde manier te werk als bij de groentesoep. De basis is een pan kokend water met bouillon, groenten en gehakt.Bereidingswijze
- Voor de tomaten-groentesoep voeg je 300 gram kleingesneden tomaten toe. Het beste is om de tomaten eerst te ontvellen, door ze in kokend water te dompelen. Het vel laat dan vrij snel los. Pas op dat je je handen niet verband.
- De tomaten zonder vel daarna fijn snijden of zeven, en door de soep scheppen. Nog even laten trekken, en als de soep wordt opgediend met brood of soepstengels, een scheutje room in de kommen gieten zodat de soep prima romig van smaak wordt. Als je een liefhebber van kaas bent kun je ook een beetje kaas over de soep strooien.
Kippensoep
Magere kippensoep is snel en gemakkelijk te maken omdat het vlees snel gaar is.Benodigdheden (ingrediënten)
- 1 pan water
- 2 kipfilets
- 1 handje vermicelli
- 2 bouillonblokjes (kip) of meer naar smaak
Bereidingswijze
- Breng het water aan de kook.
- Snij de kipfilets in blokjes en kook deze gaar in het kookwater.
- Voeg de vermicelli toe en laat deze gaar koken.
- Soepgroenten kunnen naar smaak worden toegevoegd, maar zonder is de kippensoep ook heel goed van smaak.