Knolselderij: groente voor zoetekauwen
Knolselderij is de groente bij uitstek voor zoetekauwen. Het is misschien een 'groente' die je moet leren liefhebben, maar als je eenmaal hebt ontdekt wat er allemaal mee kan blijf je aan het experimenteren. Pastinaak is van zichzelf onmiskenbaar zoet, dus die twee gaan prima samen. Ook met chutney, kokos, rozijnen en gember, evenals met walnoten laat deze onooglijke knol zich prima combineren. Hij wordt er alleen maar beter van! Knolselderij: drie keer anders.
Veelzijdig
Knolselderij wordt vaak gebruikt als basis voor stevige groentesoepen. Je kunt er ook, uiteraard met andere ingrediënten als prei, wortel, tomaat, ui en knoflook, simpelweg heldere bouillon van trekken. Dit zijn echter niet mijn favoriete verwerkingen van deze knol. Daarom ben ik gaan experimenteren wat er nog zoal kan met deze groente. Makkelijk is alvast dat hij zich een tijdje laat bewaren, zelfs een tot twee weken, en feitelijk met alles, zo niet toch heel veel, te combineren valt. Verder kun je hem op diverse manieren klaarmaken: geraspt tot een frisse salade, in plakken of tot frietjes gesneden en gebakken of gepureerd. Dat is handig als je een grote knol hebt die te groot is voor één maaltijd; zo eet je hem steeds weer anders. Gebakken wordt de knol zoet en smaakt hij echt heel anders dan gekookt of gepureerd.
Knolselderie met chutney
ingrediënten
- ½ Knolselderie
- 1 winterpeen
- 1 blikje witten bonen in tomatensaus of: 1 blikje makreelfilet in tomatensaus
- 1 á 2 el mangochutney, rozijnen of kleingesneden gemberbolletjes op siroop
- Snufje zout
Werkwijze
Snijd de Knolselderie in dunne plakken en snijd daar frietjes van.
Bak de frietjes in olie in een koekenpan op tamelijk hoog vuur, roer regelmatig om en bestrooi met zout.
Rasp de peen en voeg toe als de selderiefrietjes bruin en zacht zijn.
Voeg de bonen in tomatensaus toe en roer om.
Meng alles goed en schep er de mangochutney / rozijnen / gember doorheen.
In plaats van de bonen kun je ook makreelfilet in tomatensaus gebruiken en je kunt het zelfs allebei gebruiken.
Lekker met in bouillon gekookte gierst. Als je de gierst het eerst opzet is hij tegelijk met de groenten klaar.
Knolselderie met pastinaak
ingrediënten
- ½ Knolselderie
- 1 grote pastinaak
- 1 bakje biologische spekjes
- 1 bakje biologische champignons
- 1 ui
- Snufje zout, paprikapoeder (facultatief)
Werkwijze
Bak de spekjes in olie uit en voeg de ui en champignons toe. Roer regelmatig om.
Schil de pastinaak, snijd in plakken en bak tot ze zacht en bruin zijn.
Schil de selderie en snijd er dunne frietjes van.
Zodra de pastinaak klaar is doe je deze bij de spekjes en champignons in een kom en sluit af
Bak de frietjes is op een hoog vuur, bestrooi met zout en paprikapoeder, en roer steeds om zodat ze niet aanbakken.
Lekker met bulghur (een kwartiertje weken in kokend water).
Bulghur of couscous?
Wist je dat bulghur en couscous hetzelfde zijn? Het een is Turks, het ander Marokkaans voor hetzelfde graan. Bij de Turkse winkel vind je bulghur in diverse grofheden. Nadat je de bulghur aan de kook hebt gebracht kun je hem, met deksel, een kwartiertje laten zacht worden. Couscous is hetzelfde als hele fijne bulghur. Je maakt hem klaar door er zoveel kokend water of groente-nat overheen te gieten dat alle vocht kan worden opgenomen; dan is hij klaar.
Knolselderie met walnoten
ingrediënten
- ½ Knolselderij
- 1 winterpeen of grote wortel (heeft meer smaak)
- Handjevol walnoten p.p.
- 1 ui (facultatief)
- Scheutje gembersiroop
- Schep geraspte kokos
- Handje rozijnen
- Schep sesamzaad
- Zout
Werkwijze
Pel de walnoten en breek ze in stukjes.
Rasp de knolselderij en de wortel.
Rooster de walnoot in wat olie en voeg de geraspte groenten en de kleingesneden ui toe.
Schep om en giet er wat water bij.
Dien op met bulghur en gebakken groenteschijven (van de biologische winkel).
Knolselderij en andijvie met pesto
ingrediënten
- ½ knolselderij
- ½ andijvie
- 1 el pesto
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- Zout
Werkwijze
Snijd de knolselderij tot dunne frietjes. Frituur, of bak in koekenpan of wok.
Was zoveel andijvie als je denkt nodig te hebben en snijd de bladeren grof.
Bak ze kort al roerend in de koekenpan of blancheer ze (kort in kokend water houden).
Bak de ui en de knoflook tot ze zacht zijn.
Meng alles door elkaar en schep er de pesto doorheen.
Serveer met rijst, gierst of bulghur en gebakken plakken tempeh of tahoe
Stamppot van aardappel, knolselderij en pastinaak
ingrediënten
- drie gelijke delen knolselderij, aardappel en pastinaak
- beetje melk
- klont boter
- peper en zout
- evt. peterselie
Lekker met gebakken ui en knoflook, biologische lever, pittige worst of paddenstoel.
Werkwijze
Maak de groentes schoon en snijd in gelijke kleine stukken.
Breng aan de kook met groentebouillon.
Na een kwartiertje kun je de groente pureren.
Voeg een scheutje warme melk, een klont boter en de peterselie toe.