Chocoladetaart maken voor dummies
Ben je een dummy in het maken van taarten, dan is deze taart misschien wel de oplossing voor jou. Er komt geen oven aan te pas, is simpel om te maken en is werkelijk verrukkelijk. Deze taart kan je het beste een dag van te voren maken. Het opstijven heeft namelijk nogal wat tijd nodig. De taart is niet erg groot, maar wel heel erg machtig. Dus kleine stukjes serveren.
Voor het lekkerste resultaat kan je je chocolade het beste bij een chocolaterie halen. De kwaliteit van de chocolade is dan erg hoog en dat proef je echt in de taart terug. De taart is voldoende voor 8 personen. Als de taart klaar is lijkt het erg klein, maar het is verschrikkelijk machtig en een caloriebom. Succes is gegarandeerd.
Benodigdheden
- 225 g witte chocolade
- 30 gram bittere chocolade, in kleine stukjes
- 6,5 dl slagroom
- 4 blaadjes witte gelatine
- 1 theelepel honing
- 500 gram frambozen of aardbeien
- 50 gram poedersuiker
- sap van 1/2 citroen
Materialen
- Een ronde springvorm van ca. 20 cm doorsnede, bodem van vorm met bakpapier bekleed.
- Een grote pan die je als au bain marie kunt gebruiken
- Een kleinere pan of schaal die je in de grote pan kunt gebruiken als au bain marie.
- Kleinere gardes
- Een paar schalen
- Spatel/lepels
Bereiden
De mousse
Smelt de witte chocolade in de au bain marie. Laat tijdens het smelten de gelatine in ruim koud water ongeveer 5 minuten weken. Verwarm1 dl slagroom, haal vervolgens de pan van het vuur af en laat de uitgeknepen gelatineblaadjes hierin oplossen. Vervolgens roer je de gelatinemengsel door gesmolten chocolade en onder roeren laat je het iets afkoelen. Tijdens het afkoelen klop je 5 dl slagroom stijf. De stijve slagroom spatel je nu door het chocolademengsel heen tot het één romig geheel is. Deze mousse schep je in je springvorm en vervolgens zet je de springvorm met de mousse in de koelkast om het op te laten stijven. Het opstijven moet minstens 3 uur duren, maar je kan het beste gewoon een nacht laten opstijven.
Bruine chocoladeglazuur
Verwarm de slagroom met honing en smelt ondertussen de bittere chocolade au bain marie. Schenk het slagroommengsel bij de chocolade en meng dit vervolgens goed met elkaar tot een egale saus. Het glazuur nu iets af laten koelen en daarna op witte opgestijfde chocolademousse schenken. De vorm even voorzichtig heen en weer bewegen zodat het glazuur zich goed over bovenkant van mousse verdeelt. De taart nu nog minimaal 2 uur in de koelkast op laten stijven. Als alles goed is opgestijfd, kan je de taart gaan versieren.
Rode vruchtensaus: Pureer de frambozen en/of aardbeien en zeef ze daarna eventueel. De vruchtenpuree breng je op smaak met de citroensap en poedersuiker.
Opdienen
Serveer een stuk chocoladetaart met een schepje vruchtenpuree er naast. Aangezien de taart nogal zoet is, is de vruchtenpuree een kleine verfrissing. Het vruchtenpuree heft de zoete smaak in de mond weer een beetje op.
Serveren: Mousse uit vorm halen en garneren met taartversiering. In punten gesneden serveren met rode vruchtensaus
Tip: I.p.v volle slagroom kan je ook magere slagroom nemen. Dit maakt de taart minder machtig. En in plaats van frambozen en/of aardbeien te gebruiken kan je bijvoorbeeld ook bosvruchten gebruiken. Maar je kan het fruit ook ongepureerd er bij geven.