Zalmsalade, tonijnsalade en eierslade recepten
Zalmsalade, tonijnsalade of eiersalade kan je heel goed zelf maken. Bij een feestje zijn dit de meest populaire slaatjes. Lekker op een stukje stokbrood, een toastjes of op een cracker. De restjes eet je de volgende dag gewoon lekker op een boterham. Om zelf zalmsalade, eiersalade of tonijnsalade te maken heb je als eerste schone schalen nodig, een paar vorken, lepels en een rol afdekfolie. Hoe maak je zelf lekkere salades voor op een feestje?
Zalmsalade recept
Om zelf zalmsalade te maken (voor zes personen) heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 1 groot blik rode zalm
- 10 hardgekookte eieren
- 1 a 2 gekookte aardappelen (geheel afgekoeld)
- 2 augurken
- 1 verse ui
- mayonaise
- mosterd
- ketchup
- zout
- peper
Gooi de inhoud van het blik zalm in een schone schaal. Breek de zalm los met een mes en vork en vis de zachte graten eruit. Prak de zalmstukken fijn. Snij de gekookte eieren (afgekoeld) in kleine stukjes en schep deze door de zalm. Roer het geheel door elkaar. Snij een kleine ui in kleine stukjes en schep deze door de zalm. Voeg twee eetlepels mayonaise toe. Voeg een theelepeltje mosterd toe en een afgestreken eetlepel ketchup.Snij de augurken fijn en schep door de zalm. Voeg zout en peper toe. Snij de afgekoelde aardappels in kleine stukjes en schep door de zalm. Als alles goed door elkaar geschept is, kan je voorproeven. Neem hiervoor een schone theelepel en schep wat uit de schaal om te proeven. Gebruik nooit tweemaal dezelfde lepel om te proeven. Als de smaak naar wens is, kan je de salade afdekken en koud wegzetten in de ijskast. Vlak voor het opdienen nog even door elkaar scheppen. Als de smaak nog te vlak is naar je zin, kan je naar smaak nog wat zout, peper, mayonaise toevoegen. Als de salade te droog is, voeg dan extra mayonaise toe. Zalmsalade is erg lekker op stokbrood, toastjes, crackers en op geroosterd brood.
Tonijnsalade recept
Om zelf een tonijnsalade te maken (voor zes personen) heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 3 blikjes tonijn in olie
- mayonaise
- 1/2 gele paprika
- 1/2 rode paprika
- 1/2 ui
- tipje sambal
Open de blikjes en laat de olie eraf lopen. Schep de tonijn in een schone schaal. Snij de halve paprika's in kleine stukjes en schep deze door de tonijn. Voeg eventueel een half uitje toe. Voeg 1 theelepel sambal toe (alleen als je van pittig houdt). Voeg mayonaise naar smaak toe. Zout en peper zijn meestal niet nodig bij tonijn, omdat het van zichzelf al een sterke smaak heeft. Tonijnsalade is lekker op een toastje of op een stukje stokbrood.
Eiersalade recept
Een eiersalade is snel en gemakkelijk te maken. Je hebt er (voor zes personen) de volgende ingrediënten voor nodig:
- 10 hardgekookte en goed afgekoelde eieren
- enkele (2 a 3) (zoetzure of zure) augurken
- 2 eetlepels volle mayonaise
- zout en peper
Kook de eieren een paar uur voordat je de salade gaat maken al hard, zodat ze tijd hebben om voldoende af te koelen. Snij ze in kleine stukjes en gooi deze in een schone schaal. Snij de augurken in kleine blokjes en voeg deze bij de hardgekookte eieren. Schep de eetlepels mayonaise door de eieren en schep deze met ronde losse bewegingen door (niet prakken). Voeg zout en peper naar smaak toe. In plaats van zout is ook Aromat een echte smaakmaker. Proeven of de salade naar wens is, en als deze lekker smaakt zet je hem in de ijskast. Eerst even afdekken met folie. Eierlade is lekker op stokbrood, toastjes, crackers. Ook heerlijk als vulling in hardgekookte halve eieren.
Salades versieren
Salade versieren is vrij eenvoudig. Versier je salades met langs de randen partjes hardgekookt ei en partjes tomaat. In het midden een klein schoongewassen takje peterselie. Als je salades op een platte schaal wilt opmaken kan je op de bodem enkele slabladen leggen. Het nadeel is wel dat een deel van de salade uiteindelijk op de sla achter blijft en dus niet opgegeten wordt. Als je zalmsalade met een laag mayonaise in wilt smeren (aan de bovenkant) strijk de salade dan eerst goed glad aan de bovenkant. Daarna insmeren met mayonaise, met de bolle kant van een lepel. De salade kan je daarna versieren met plakjes hardgekookt ei in rijtjes gelegd, en halve plakjes tomaat. Ook kan je om en om langs de rand plakjes hardgekookt ei en gehalveerde plakjes tomaat leggen, en zo de hele rand van de salade rondom versieren.
Lees verder