Tomatensoepen in vele soorten
Er zijn ontzettend veel tomatensoep recepten. Ik ben zelf een groot fan van de tomatensoep. In de loop der jaren heb ik diverse recepten geprobeerd, samengevoegd en ontwikkeld. In dit recept wordt de gebonden tomatensoep beschreven.
Gebonden Tomatensoep
Benodigdheden:
- 1 liter water
- 2 bouillonblokjes
- 30 gram roomboter
- 35 gram bloem
- 1 blikje tomatenpuree
- Zout en peper
- Room
Een gebonden soep bestaat uit 2 hoofdbestanddelen; de roux en de bouillon.
De roux:
Roux is een veel gebruikt bindmiddel voor gebonden soepen en sausen. Laat de roomboter op een laag vuur smelten in een pan. Wanneer de boter gesmolten is, voeg je de gezeefde bloem toe. Door goed te roeren, vormt er zich een bal. Deze bal laat je gaar worden. Dit is je roux.
De bouillon:
Een makkelijke en snelle manier om een bouillon te maken is water op het vuur zetten en bouillonblokjes toevoegen.
De gebonden tomatensoep:
Om een lekkere gebonden tomatensoep te maken, voeg je tijdens het maken van de roux een eetlepel tomatenpuree toe aan de roomboter. Dit laat je smelten en voeg de bloem toe. Je krijgt nu een oranje bal.
Belangrijk is dat 1 van de 2 hoofdbestanddelen koud is en de andere warm. Het makkelijkst is om de bouillon afgekoeld te hebben alvorens met de roux te beginnen.
De roux is gereed. Voeg langzaam, onder voortdurend roeren met een garde, de afgekoelde bouillon toe. Dit op een laag vuur.
Om het geheel op smaak te brengen, kan meer tomatenpuree worden toegevoegd en eventueel zout en vers gemalen peper.
Opdienen:
Schep de soep in een kom. Doe hier een klein scheutje room op.
Italiaanse Tomatensoep
Benodigdheden:
- 3 bouillonblokjes
- 2 blikken tomatenblokjes
- Verse basilicum
- Zure room
- Staafmixer
Bereiding:
Zet een middelgrote pan water op het vuur en voeg de bouillonblokjes toe. Doe 1 blik tomatenblokjes in een kom en pureer ze met de staafmixer. Voeg deze puree toe aan de bouillon. Voeg het andere blik tomatenblokjes ook toe aan de bouillon. Laat dit geheel ongeveer een uur pruttelen. Voeg een aantal fijngehakte basilicumblaadjes toe. Laat dit geheel nog even tegen de kook aan op het vuur staan.
Opdienen:
Schep wat soep in een kom, schep er een klein beetje zure room op en leg daar een basilicumblaadje op
Eet smakelijk!
Heldere Tomatengroentensoep met balletjes
Benodigdheden:
- 3 bouillonblokjes
- 2 kleine blikjes tomatenpuree
- 1 zakje soepgroente
- vermicelli
Bereiding:
Zet een middelgrote pan water op het vuur en voeg de bouillonblokjes toe. Draai kleine balletjes van het gehakt en voeg deze toe aan de bouillon. Laat de bouillon met de gehaktballetjes ongeveer een half uur trekken. Voeg de blikjes tomatenpuree, de soepgroente en de vermicelli toe. Laat dit geheel nog ongeveer een kwartier zachtjes koken. Zo simpel is het. De tomatensoep is klaar. Heerlijk met een stokbroodje met kruidenboter,
Eet smakelijk!