InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Tomatensoepen in vele soorten

Tomatensoepen in vele soorten

Er zijn ontzettend veel tomatensoep recepten. Ik ben zelf een groot fan van de tomatensoep. In de loop der jaren heb ik diverse recepten geprobeerd, samengevoegd en ontwikkeld. In dit recept wordt de gebonden tomatensoep beschreven.

Gebonden Tomatensoep

Benodigdheden:

  • 1 liter water
  • 2 bouillonblokjes
  • 30 gram roomboter
  • 35 gram bloem
  • 1 blikje tomatenpuree
  • Zout en peper
  • Room

Een gebonden soep bestaat uit 2 hoofdbestanddelen; de roux en de bouillon.

De roux:

Roux is een veel gebruikt bindmiddel voor gebonden soepen en sausen. Laat de roomboter op een laag vuur smelten in een pan. Wanneer de boter gesmolten is, voeg je de gezeefde bloem toe. Door goed te roeren, vormt er zich een bal. Deze bal laat je gaar worden. Dit is je roux.

De bouillon:

Een makkelijke en snelle manier om een bouillon te maken is water op het vuur zetten en bouillonblokjes toevoegen.

De gebonden tomatensoep:

Om een lekkere gebonden tomatensoep te maken, voeg je tijdens het maken van de roux een eetlepel tomatenpuree toe aan de roomboter. Dit laat je smelten en voeg de bloem toe. Je krijgt nu een oranje bal.

Belangrijk is dat 1 van de 2 hoofdbestanddelen koud is en de andere warm. Het makkelijkst is om de bouillon afgekoeld te hebben alvorens met de roux te beginnen.

De roux is gereed. Voeg langzaam, onder voortdurend roeren met een garde, de afgekoelde bouillon toe. Dit op een laag vuur.

Om het geheel op smaak te brengen, kan meer tomatenpuree worden toegevoegd en eventueel zout en vers gemalen peper.

Opdienen:

Schep de soep in een kom. Doe hier een klein scheutje room op.

Italiaanse Tomatensoep

Benodigdheden:

  • 3 bouillonblokjes
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • Verse basilicum
  • Zure room
  • Staafmixer

Bereiding:

Zet een middelgrote pan water op het vuur en voeg de bouillonblokjes toe. Doe 1 blik tomatenblokjes in een kom en pureer ze met de staafmixer. Voeg deze puree toe aan de bouillon. Voeg het andere blik tomatenblokjes ook toe aan de bouillon. Laat dit geheel ongeveer een uur pruttelen. Voeg een aantal fijngehakte basilicumblaadjes toe. Laat dit geheel nog even tegen de kook aan op het vuur staan.

Opdienen:

Schep wat soep in een kom, schep er een klein beetje zure room op en leg daar een basilicumblaadje op

Eet smakelijk!

Heldere Tomatengroentensoep met balletjes

Benodigdheden:

  • 200 gram gehakt
  • 3 bouillonblokjes
  • 2 kleine blikjes tomatenpuree
  • 1 zakje soepgroente
  • vermicelli

Bereiding:

Zet een middelgrote pan water op het vuur en voeg de bouillonblokjes toe. Draai kleine balletjes van het gehakt en voeg deze toe aan de bouillon. Laat de bouillon met de gehaktballetjes ongeveer een half uur trekken. Voeg de blikjes tomatenpuree, de soepgroente en de vermicelli toe. Laat dit geheel nog ongeveer een kwartier zachtjes koken. Zo simpel is het. De tomatensoep is klaar. Heerlijk met een stokbroodje met kruidenboter,

Eet smakelijk!
© 2011 - 2019 Illusion, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Snelle vegetarische soepenSoep smaakt in elk seizoen, bovendien is het voor wie de kosten berekent spotgoedkoop. Eet je niet graag groenten? Eet d…
Groentensoep, tomaten-groentensoep en kippensoep receptenGroentensoep, tomaten-groentensoep en kippensoep receptenGroentesoep is een prima vervanging voor een uitgebreide warme maaltijd. Er zit zon beetje alles in wat je nodig hebt.…
Ui, belangrijkste groente in gerechtenDe ui is ongetwijfeld één van de belangrijkste groente in een gerecht. Hij geeft smaak aan al je bereidingen, is goed vo…
Peterselie in mijn keukenPeterselie in mijn keukenPeterselie, Petroselinum crispum, is een heerlijk smakend keukenkruid dat naar mijn mening veel te weinig gebruikt wordt…

Reageer op het artikel "Tomatensoepen in vele soorten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Illusion
Gepubliceerd: 21-08-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Schrijf mee!