Champignonroomsaus: recept, bereiding en ingrediënten

Champignonroomsaus: recept, bereiding en ingrediënten Dit artikel behandelt de bereiding van champignonroomsaus. Met enkele champignons, een ui, wat margarine en enkele andere ingrediënten bereidt u binnen vijftien minuten een heerlijke roomsaus, die goed bij vlees of gevogelte past. In dit artikel leest u alles wat u moet weten om champignon-roomsaus te maken: van de ingrediënten en het recept tot smakelijke variaties. Eet smakelijk!

Ingrediënten

Allereerst de ingrediënten voor een smakelijke champignonroomsaus voor ongeveer 4 personen:
  • champignons, ca. 250 gram (of gemengde paddenstoelen voor een bospaddenstoelensaus)
  • 1 gesnipperde ui
  • 50 gram margarine
  • 2 dl bouillon (blokje)
  • 25 gram bloem
  • 1 dl kookroom / crème fraîche
  • eventueel: zelfgehakte groene kruiden

Recept, bereiding

De bereidingstijd van het volgende recept is ongeveer 15 minuten.

  1. Maak de champignons schoon, snijd een stuk van het voetje af en snijd de champignons vervolgens in plakjes.
  2. Neem de margarine, verhit deze en fruit (= bruin maken) de uisnippers op een niet al te hoge temperatuur.
  3. Na ongeveer 3 minuten kunnen de champignons toegevoegd worden, die vervolgens zo'n 2 minuten mee mogen fruiten.
  4. Bestrooi het geheel met bloem en laat in 2 minuten de bloem ook gaar worden.
  5. Roer het geheel, schenk de bouillon erbij en blijf roeren tot de saus is gebonden.
  6. De saus mag enkele minuten lichtjes koken, waarna de crème fraîche erbij kan. Verwarm deze voor ongeveer een minuut.
  7. Eventueel mag het geheel bestrooid worden met gehakte groene kruiden.
  8. Gefeliciteerd! Uw champignon-roomaus is klaar en vormt een ideale toevoeging bij vlees, gevogelte, maar ook bij groeneschotels.

Variatie

De volgende variatie is zeker lekker te noemen, al is deze wat pittiger dan de bovenstaande roomsaus:
  • Breid de saus uit met 2 druppels tabasco en 1 of 2 theelepels groene peperkorrels. Vervolgens heeft u een smaakvolle champignon-pepersaus gecreëerd, voor de wat meer avontuurlijk ingestelde eter.

Eet smakelijk!

Lees verder

© 2008 - 2024 Writerandus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Twee recepten met varkensreepjes en groentenTwee recepten met varkensreepjes en groentenTwee recepten met varkensreepjes. Het eerste recept is gemaakt van varkenslapjes met champignons en uien. Bij het tweede…
De champignon. Lekker en gezondDe champignon. Lekker en gezondDe champignon is een heerlijke, veelzijdige groente die enorm veel toepassingen kent en bovendien ook nog eens gezond is…
Recepten met pasta, groenten, champignons en tonijnRecepten met pasta, groenten, champignons en tonijnTwee lekkere recepten met pasta. Bij het eerste recept is de pasta gecombineerd met courgettes en tomaten, lekker en gez…
Gnocchi receptenGnocchi is een typisch Italiaans gerecht dat op veel verschillende manieren bereid kan worden. Gnocchi wordt meestal gek…

Kaasfondue, klassiek of net even andersDe lange winteravonden nodigen uit tot gezellig eten. Kaasfondue is dan ook een van de mogelijkheden, een complete maalt…
Oosterse bonensoep met visballenOosterse bonensoep met visballenBonensoep is snel klaar en kan eenvoudig worden omgetoverd in een maaltijdsoep. Voor een vleugje oosters maakt dit recep…
Reactie

Lutgens, 19-02-2013
Prima recep heerlijk. Reactie infoteur, 23-02-2013
Goed om te horen dat het recept in de smaak valt!

Writerandus (81 artikelen)
Laatste update: 24-02-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.