Oosterse bonensoep met visballen
Bonensoep is snel klaar en kan eenvoudig worden omgetoverd in een maaltijdsoep. Voor een vleugje oosters maakt dit recept gebruik van visballen uit de toko of zelfgemaakt met witvis.
Dit is een eenvoudig recept om te maken, maar voor een van ingrediënten is een tochtje naar de toko nodig: de visballen. Visballen zijn ca. 2,5 cm. doorsnee en hebben een witte kleur. Je ziet geen visstukjes, maar proeft de vis wel. De toko verkoopt waarschijnlijk verschillende soorten uit de diepvries, inclusief ballen met vleessmaak, maar vis werkt beter voor dit recept. Je kunt ze ook zelf maken, zie hiervoor het tweede recept.
Benodigdheden voor de bonensoep
Deze maaltijdsoep is genoeg voor vier personen:
- Twee potten witte bonen (à ± 400 gram)
- 1 liter water
- 1 bouillonblokje
- 4 aardappelen
- 4 stengels bleekselderij of 1 dikke prei
- 10 visballen
- Peper en zout
Bereiding van de bonensoep
In totaal, voorbereiding en koken, is de soep na een half uurtje klaar.
- Snijd de aardappelen in blokjes en kook ze.
- Snijd ondertussen de selderie/prei in stukjes en snijd de visballen in achten.
- Zet een soeppan op middelste warmte en voeg de bonen, het water en het bouillonblokje toe.
- Als de soep begint te stomen, doe de aardappelblokjes en de stukjes selderie/prei erbij.
- Draai het vuur lager en laat drie minuten zachtjes koken met een deksel op de pan.
- Meng een snufje peper en zout in de soep.
- Voeg de gesneden visballen toe en laat nog één minuut staan.
Dien de soep heet op. Voor een wat zachtere smaak kun je een klontje boter toevoegen. Wat peterselie staat leuk als garnering.
Uitbreidingen
Het basisrecept van de bonensoep is eenvoudig uit te breiden, bijvoorbeeld met:
- Een rode paprika in stukjes gesneden
- Een gesnipperde, gefruite ui
- Een winterpeen in kleine stukjes gesneden
- Drie-vier gesnipperde champignons
- Voor een pittige variant: voeg twee gesneden chilipepers toe
Voeg deze extra ingrediënten toe met de aardappelblokjes.
Benodigdheden voor de visballen
Als je geen visballen kunt krijgen of geen toko in de buurt hebt, kun je ze ook zelf maken. Onderstaand recept maakt ca. 10 visballen.
- Een witvis (± 100 gram)
- Twee teentjes knoflook
- Theelepel zout
- Maismeel of cassave
- Water
Bereiding van de visballen
Dit recept duurt ca. 25 minuten (exclusief afkoelen).
- Snijd de witvis in reepjes.
- Doe de vis, het zout en geperste teentjes knoflook in een blender en maal het.
- Voeg wat maismeel of cassave toe voor stevigheid en water indien nodig.
- Rol ballen van het mengsel, 2-2,5 cm. doorsnee.
- Kook ze tot ze gaar zijn en laat ze afkoelen voor gebruik.
Lees verder