Eieren koken: hoe doe je dat?

Eieren koken: hoe doe je dat? Eieren bestaan in verschillende soorten en maten. Ze bevatten allerlei belangrijke voedingsstoffen. Als u eieren gaat koken, is het belangrijk te weten hoe vers de eieren zijn. Daarnaast is het van belang dat u kennis heeft over hoe lang de eieren moeten koken voordat ze zacht, halfzacht of hard gekookt zijn. Het kookproces stopt als u de eieren laat 'schrikken'. De grootte van het ei speelt voor de kooktijd ook een rol. Eieren kunnen ook zonder schaal gekookt worden, dit heet 'pocheren'. Hoe dit in zijn werk gaat, vindt u hier terug.

Voedingswaarde

In een ei zitten allerlei belangrijke voedingsstoffen. De proteïnen of eiwitten zijn het belangrijkst. Bovendien bevatten eieren ook de nodige mineralen, zoals ijzer, fosfor en calcium. Ook bevat een ei vitaminen en vetstoffen. De vetten zitten vooral in de dooier.

Onderverdeling kippeneieren

Een ei behoort tot één van de vier volgende groepen: kooieieren, scharreleieren, vrije uitloopeieren of biologische eieren. Het voer en de leefomstandigheden van de kippen zijn voor deze groepen aan strikte wettelijke regels gebonden. Het stempel op het ei geeft aan tot welke groep het ei behoort: 0 = biologisch, 1 = vrije uitloop, 2 = scharrel en 3 = kooi. Achter dit cijfer komt het land van herkomst en nummer van het pluimveebedrijf. Vanaf 2012 zijn kooieieren in de Europese Unie niet meer toegestaan.

Versheid van het ei

Je kan zien of een ei vers is, door het ei in een glas water te leggen. Als het ei naar de bodem zakt, is het vers. Als de punt van het ei naar beneden wijst en het ei rechtop staat, dan is het minder vers (2 tot 3 weken oud). Zodra het ei gaat drijven, is het niet meer goed. De versheid van een ei is bijvoorbeeld belangrijk voor het stijfkloppen van eiwit, dit lukt namelijk alleen met een vers ei. Wanneer je voor het koken het liefst geen rauwe eieren gebruikt, zijn er in de winkel ook gepasteuriseerde dooiers en eiwitten te vinden. Deze kunnen veilig in een gerecht verwerkt worden.

Het ei koken

Als je eieren wilt koken, prik je deze aan de bolle kant in met een eiprikker of een naald. Breng water in een pan aan de kook en doe de eieren voorzichtig in het kokende water, bijvoorbeeld met een lepel. Voor zachte eieren geldt een kooktijd van 4 tot 5 minuten, voor halfzachte eieren 6 tot 7 minuten en harde eieren kook je in 8 tot 10 minuten. Laat de eieren gelijk na de kooktijd schrikken: spoel ze onder stromend koud water af. Zachte eieren zijn lekker voor het ontbijt, harde eieren zijn handig te gebruiken voor een eiersalade of gevulde eieren.

Afmeting van het ei

Houd voor de kooktijd rekening met de grootte van de eieren. Voorgaande kooktijden gelden voor middelgrote eieren. Kook grote eieren een minuut langer, kleine eieren een minuut korter. Kwarteleitjes zijn nog een slag kleiner. Deze kook je zacht in 2 tot 3 minuten en een hard gekookt ei kook je in ongeveer 4 minuten. Iets minder eenvoudig te koken is een gepocheerd ei.

Het ei pocheren

Een ei is gepocheerd, wanneer het gekookt is zonder schaal. Breng 1 liter water met 1 eetlepel zout en 3 eetlepels azijn aan de kook. Breek het ei in een soeplepel en breng de soeplepel voorzichtig in het water. Laat het ei in het water glijden. Vorm het eiwit met een lepel om de dooier, zo blijft het ei compact. Laat het ongeveer 3 tot 4 minuten koken en haal het ei met een schuimspaan uit het water. Lekker met gerookte zalm en Hollandaise saus op geroosterd brood.
© 2013 - 2024 Writerandus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eieren: koken en pocheren en eierweetjesEieren: koken en pocheren en eierweetjesEen ei koken of pocheren is nog niet eens zo eenvoudig. Maar er zijn de nodige tips voor. Om te voorkomen dat eieren bar…
Pasen: eieren vervenPasen: eieren vervenEen leuke bezigheid als het Pasen is, is het verven van eieren. Dit kun je samen met de kinderen doen en het is ontspann…
Alles over eierenAlles over eierenEen ei hoort er bij, dat zeggen velen, maar het schijnt ook zo te zijn! Wij kunnen of willen niet zonder eieren. Vooral…
Hoe pocheer ik een ei?Hoe pocheer ik een ei?Een gepocheerd ei maakt indruk en is niet moeilijk om te maken. Zet maar eens een gepocheerd ei op tafel voor het ontbij…

Cupcakes voor Pasen: konijntjes, kuikentjes en lammetjesCupcakes voor Pasen: konijntjes, kuikentjes en lammetjesPasen staat synoniem voor lente, voor eitjes, voor paashazen, voor lammetjes en voor gezellig samenzijn. En bij dat geze…
Gekleurde suiker, gekleurd glazuur en marshmallow glazuurGekleurde suiker en gekleurd glazuur kan je in de winkel kopen, maar het is veel leuker en goedkoper om dit zelf te make…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
Writerandus (81 artikelen)
Gepubliceerd: 25-02-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.