Eieren koken: hoe doe je dat?
Eieren bestaan in verschillende soorten en maten. Ze bevatten allerlei belangrijke voedingsstoffen. Als u eieren gaat koken, is het belangrijk te weten hoe vers de eieren zijn. Daarnaast is het van belang dat u kennis heeft over hoe lang de eieren moeten koken voordat ze zacht, halfzacht of hard gekookt zijn. Het kookproces stopt als u de eieren laat 'schrikken'. De grootte van het ei speelt voor de kooktijd ook een rol. Eieren kunnen ook zonder schaal gekookt worden, dit heet 'pocheren'. Hoe dit in zijn werk gaat, vindt u hier terug.
Voedingswaarde
In een ei zitten allerlei belangrijke
voedingsstoffen. De proteïnen of eiwitten zijn het belangrijkst. Bovendien bevatten eieren ook de nodige mineralen, zoals ijzer, fosfor en calcium. Ook bevat een ei vitaminen en vetstoffen. De vetten zitten vooral in de dooier.
Onderverdeling kippeneieren
Een ei behoort tot één van de vier volgende
groepen: kooieieren, scharreleieren, vrije uitloopeieren of biologische eieren. Het voer en de leefomstandigheden van de kippen zijn voor deze groepen aan strikte wettelijke regels gebonden. Het stempel op het ei geeft aan tot welke groep het ei behoort: 0 = biologisch, 1 = vrije uitloop, 2 = scharrel en 3 = kooi. Achter dit cijfer komt het land van herkomst en nummer van het pluimveebedrijf. Vanaf 2012 zijn kooieieren in de Europese Unie niet meer toegestaan.
Versheid van het ei
Je kan zien of een
ei vers is, door het ei in een glas water te leggen. Als het ei naar de bodem zakt, is het vers. Als de punt van het ei naar beneden wijst en het ei rechtop staat, dan is het minder vers (2 tot 3 weken oud). Zodra het ei gaat drijven, is het niet meer goed. De versheid van een ei is bijvoorbeeld belangrijk voor het stijfkloppen van eiwit, dit lukt namelijk alleen met een vers ei. Wanneer je voor het koken het liefst geen rauwe
eieren gebruikt, zijn er in de winkel ook gepasteuriseerde dooiers en eiwitten te vinden. Deze kunnen veilig in een gerecht verwerkt worden.
Het ei koken
Als je eieren wilt
koken, prik je deze aan de bolle kant in met een eiprikker of een naald. Breng water in een pan aan de kook en doe de eieren voorzichtig in het kokende water, bijvoorbeeld met een lepel. Voor zachte eieren geldt een
kooktijd van 4 tot 5 minuten, voor halfzachte eieren 6 tot 7 minuten en harde eieren kook je in 8 tot 10 minuten. Laat de eieren gelijk na de kooktijd ‘
schrikken’: spoel ze onder stromend koud water af. Zachte eieren zijn lekker voor het ontbijt, harde eieren zijn handig te gebruiken voor een eiersalade of gevulde eieren.
Afmeting van het ei
Houd voor de kooktijd rekening met de
grootte van de eieren. Voorgaande kooktijden gelden voor middelgrote eieren. Kook grote eieren een minuut langer, kleine eieren een minuut korter. Kwarteleitjes zijn nog een slag kleiner. Deze kook je zacht in 2 tot 3 minuten en een hard gekookt ei kook je in ongeveer 4 minuten. Iets minder eenvoudig te koken is een gepocheerd ei.
Het ei pocheren
Een ei is
gepocheerd, wanneer het gekookt is zonder schaal. Breng 1 liter water met 1 eetlepel zout en 3 eetlepels azijn aan de kook. Breek het ei in een soeplepel en breng de soeplepel voorzichtig in het water. Laat het ei in het water glijden. Vorm het eiwit met een lepel om de dooier, zo blijft het ei compact. Laat het ongeveer 3 tot 4 minuten koken en haal het ei met een schuimspaan uit het water. Lekker met gerookte zalm en Hollandaise saus op geroosterd brood.