InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Kaasfondue, klassiek of net even anders

Kaasfondue, klassiek of net even anders

De lange winteravonden nodigen uit tot gezellig eten. Kaasfondue is dan ook een van de mogelijkheden, een complete maaltijd die stamt uit Zwitserland. Toch kun je behoorlijk varieren met een kaasfondue, niet alleen met de recepten maar ook met het dippen.

Waarmee kan je dippen

De klassieke kaasfondue gaat ervan uit dat je stukjes stokbrood in de kaasfondue doopt. Het stokbrood wordt dan zo gesneden dat er aan elk stukje een stuk korst overblijft voor de stevigheid.

Er zijn echter nog tal van andere keuzemogelijkheden om mee te dippen. Hierdoor kun je niet alleen beter variëren maar kunnen er ook groenten en vlees worden toegevoegd aan de kaasfondue. Een aantal mogelijkheden zijn:

Groenten

  • Bloemkool of broccoliroosjes die even zijn geblancheerd
  • Kleine tomaatjes (bv cherrytomaatjes)
  • Paprika
  • Gekookte of gefrituurde krielaardappeltjes
  • Champignons (ook deze kunnen van tevoren even worden geblancheerd)
  • Bleekselderij (lekker knapperig)
  • Komkommer
  • Zilveruitjes of augurkjes
  • Wortel

Fruit

  • Stukjes ananas
  • Druiven

Vlees

  • Kleine gehaktballetjes of mini-slavinken (uiteraard voorgebakken)
  • Miniknakworstjes
  • Stukjes pittige salami of andere pittige worst als chorizo

Andere broodsoorten en andere deegwaren

  • Uienstokbrood
  • Donkerbruin of donker boerenbrood
  • Soepstengels
  • Roggebrood
  • Tortelini of andere pasta

Recept voor klassieke Zwitserse Kaasfondue

Benodigdheden

  • 5 deciliter lichtdroge Zwitserse wijn of een zachtdroge rijnwijn
  • 900 gram geraspte Emmenthaler
  • aardappelmeel
  • zout, peper, nootmuskaat
  • 1 borrelglaasje kirsch
  • 1 teentje knoflook

Bereiding

Een caquelon of een pan met een dikke bodem (bijvoorbeeld een vleespan) inwrijven met het teentje knoflook en de 5 deciliter wijn verwarmen, deze mag niet koken. Onder voordurend roeren met een houten lepel vervolgens de geraspte kaas toevoegen en blijven roeren tot alle kaas is gesmolten. De massa verder verwarmen en de massa aandikken met wat aangemaakt aardappelmeel. Naar smaak zout, peper en nootmuskaat toevoegen. Vlak voor het serveren

Kernhem fondue

Benodigdheden

  • 1 teentje knoflook
  • 80 gram boter
  • 1 klein uitje
  • 5 deciliter witte wijn
  • 400 gram jongbelegen Goudse kaas
  • 100 gram Kernhem kaas
  • 1 theelepel gehakte bieslook
  • 1 theelepel bonenkruid
  • mespuntje cayennepeper
  • 1 eetlepel sherry
  • 1 deciliter room
  • 1 theelepel maïzena

Bereiding

Wrijf de caquelon in met het geschilde teentje knoflook. Smelt de boter en fruit daarin de fijngehakte ui goudgeel, voeg de wijn erbij en laat deze warm worden. Voeg de kleingesneden kaas toe en laat deze onder voortdurend roeren smelten. Roer de tuinkruiden erdoor,d e cayennepeper, sherry en de room. Bind de fondue, indien deze niet de gewenste dikte heeft, met de met water aangelengde maïzena

Champignon fondue

Benodigdheden

  • 200 gram champignons
  • 4 deciliter water
  • 50 gram boter of margarine
  • 50 gram bloem
  • 50 gram zeer fijn gesneden ham
  • 50 gram zeer fijngesneden kernhem kaas
  • 150 gram geraspte Goudse kaas
  • zout en peper
  • peterselie

Bereiding

Maak de champignons schoon en hak ze in kleine stukjes. Kook ze in water in 5 minuten gaar, bewaar het kookvocht. Laat in de caquelon de boter of margarine smelten en roer de bloem droog erdoor. Maak nu hiervan met het champignon-nat een glad gebonden sausje. Roer hier
© 2008 - 2019 Dsvh13, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kaasfondue makenKaasfondue makenKaasfondue is het smelten en warm houden van de gesmolten kaas. Er kunnen verschillende voedingsmiddelen in de gesmolten…
Kaasfondue: KaasfonduereceptenKaasfondue: KaasfonduereceptenKaasfondue is een typisch Zwitsers product, dat minder bekend is dan fondue met vlees. Het wordt vaak gegeten met stokbr…
Kaasfondue boodschappenlijst, zomers en winters gerechtKaasfondue boodschappenlijst, zomers en winters gerechtKaasfondue is erg populair, zowel 's zomers alsook in de winter. Voor de gast-man/-vrouw is het makkelijk ruim op tijd v…
Lekker kaasfondue, maar welke smaakHelemaal terug van weggeweest, de kaasfondue. Er zijn heel veel variatie´s op de traditionele Zwitserse of ook wel de kl…
Zelf kaasfondue makenZelf kaasfondue makenZelfs kaasfondue maken is niet moeilijk en vaak ook nog veel lekkerder! Wat ook erg lekker is, is de gebruikelijke witte…

Reageer op het artikel "Kaasfondue, klassiek of net even anders"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dsvh13
Gepubliceerd: 26-11-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Schrijf mee!