Groente koken: kooktijd, tips en aantal gram per persoon

Groente koken: kooktijd, tips en aantal gram per persoon Als u groente gaat koken, wokken of stoven, is het handig om te weten hoeveel u per persoon moet rekenen. Tevens wilt u weten hoe lang een groente moet koken en hoe u deze moet voorbereiden. In dit artikel wordt de kooktijd van bekende groenten uitgelegd, daarnaast leest u hoeveel gram u van een bepaalde groentesoort nodig heeft om voor één of meerdere personen te koken. We behandelen de groenten andijvie, asperges, broccoli, bloemkool, sperziebonen, spinazie, tuinbonen en boerenkool.

Andijvie koken

Andijvie is een populaire groente die ook rauw gegeten kan worden. Om andijvie te koken, dient u de stronk van de struik te verwijderen en de rest in repen te snijden. Reken circa 13 minuten als kooktijd. Daarnaast is een hoeveelheid van ongeveer 400 gram andijvie per persoon voldoende.

Boerenkool koken

Boerenkool kan, als deze van de stelen is gerisd, ongeveer 15 a 20 minuten samen met de aardappels koken. Een portie voor één persoon bevat ongeveer 350 gram boerenkool.

Witte asperges koken

Witte asperges moeten, eenmaal afgesneden en geschild, ongeveer 8 tot 14 minuten koken (stomen: 10 tot 16 minuten). U kunt ongeveer 350 gram asperges voor elke eter rekenen.

Broccoli koken

Reken 250 à 300 gram broccoli per persoon. Verdeel de broccoli in roosjes, daarnaast zijn ook de broccolistelen prima eetbaar. Laat broccoli circa 3 à 5 minuten koken. Langer is mogelijk, maar resulteert al snel in (te) zachte broccoli. Broccoli kunt u ook roerbakken in circa 5 minuten.

Bloemkool koken

Bloemkool is één van de meest gegeten groenten in ons land. Ga uit van zo'n 300 gram bloemkool voor een portie voor één persoon. Bloemkool kunt u het beste maar zo'n 10 minuten koken om niet te veel van de smaak te verliezen en een 'brijige' bloemkool te voorkomen. Bloemkool roerbakken gaat ook prima; reken hiervoor zo'n 9 minuten.

Spinazie koken

Van spinazie dienen de blaadjes eerst gewassen te worden voor deze circa 5 minuten kunnen koken of roerbakken. Ga uit van een hoeveelheid van circa 450 gram spinazie per persoon.

Tuinbonen koken

Tuinbonen moet u eerst doppen, voordat ze ongeveer 12 minuten kunnen koken in water, het liefst met een beetje melk. Tuinbonen kunt u echter ook stoven, reken hiervoor zo'n 10 à 15 minuten. Reken 500 gram tuinbonen voor een portie voor één persoon.

Sperziebonen koken

250 gram sperziebonen is een prima hoeveelheid voor één persoon. Laat sperziebonen ongeveer een kwartier koken, voor roerbakken kunt u 11 tot 15 minuten rekenen.
© 2008 - 2024 Writerandus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke groente is in welke maand vers?Deze groentekalender geeft aan welke groente in welke maand fris in de supermarkt of bij de groenteboer te vinden zijn.…
Koken met seizoengroentenKoken met seizoengroentenEen eigen groentetuin is ideaal om te koken met seizoengroenten, want direct uit de eigen tuin zo de keuken in. Maar ook…
Hoe blancheer ik groenten?Hoe blancheer ik groenten?Blancheren is een kooktechniek waarbij groente een korte tijd wordt gekookt, waarna het in koud water wordt gelegd zodat…
Het aantal kilocalorieën in groente en enkele groententipsHet aantal kilocalorieën in groente en enkele groententipsDat groente gezond is weten we allemaal, dat we er 200 gram per dag van moeten eten ook, maar gebeurt dat ook daadwerkel…

Koken met de magnetron: VoordelenKoken is een attractieve bezigheid onder de huishoudelijke taken, maar helaas heeft men vaak er de minste tijd voor. Kok…
De stoomoven, een andere manier van eten bereidenHet kiezen van een keuken is tegenwoordig heel wat meer dan een keuze uit standaardkastjes en een kooktoestel. Er zijn v…
Writerandus (81 artikelen)
Laatste update: 03-01-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.