Groente koken: kooktijd, tips en aantal gram per persoon
Als u groente gaat koken, wokken of stoven, is het handig om te weten hoeveel u per persoon moet rekenen. Tevens wilt u weten hoe lang een groente moet koken en hoe u deze moet voorbereiden. In dit artikel wordt de kooktijd van bekende groenten uitgelegd, daarnaast leest u hoeveel gram u van een bepaalde groentesoort nodig heeft om voor één of meerdere personen te koken. We behandelen de groenten andijvie, asperges, broccoli, bloemkool, sperziebonen, spinazie, tuinbonen en boerenkool.
Andijvie koken
Andijvie is een populaire
groente die ook rauw gegeten kan worden. Om andijvie te koken, dient u de stronk van de struik te verwijderen en de rest in repen te snijden. Reken circa 13 minuten als kooktijd. Daarnaast is een hoeveelheid van ongeveer 400 gram andijvie per persoon voldoende.
Boerenkool koken
Boerenkool kan, als deze van de stelen is gerisd, ongeveer 15 a 20 minuten samen met de aardappels koken. Een portie voor één persoon bevat ongeveer 350 gram boerenkool.
Witte asperges koken
Witte asperges moeten, eenmaal afgesneden en geschild, ongeveer 8 tot 14 minuten
koken (stomen: 10 tot 16 minuten). U kunt ongeveer 350 gram asperges voor elke eter rekenen.
Broccoli koken
Reken 250 à 300 gram
broccoli per persoon. Verdeel de broccoli in roosjes, daarnaast zijn ook de broccolistelen prima eetbaar. Laat broccoli circa 3 à 5 minuten koken. Langer is mogelijk, maar resulteert al snel in (te) zachte broccoli. Broccoli kunt u ook roerbakken in circa 5 minuten.
Bloemkool koken
Bloemkool is één van de meest gegeten
groenten in ons land. Ga uit van zo'n 300 gram
bloemkool voor een portie voor één persoon. Bloemkool kunt u het beste maar zo'n 10 minuten koken om niet te veel van de smaak te verliezen en een 'brijige' bloemkool te voorkomen. Bloemkool roerbakken gaat ook prima; reken hiervoor zo'n 9 minuten.
Spinazie koken
Van
spinazie dienen de blaadjes eerst gewassen te worden voor deze circa 5 minuten kunnen koken of roerbakken. Ga uit van een hoeveelheid van circa 450 gram spinazie per persoon.
Tuinbonen koken
Tuinbonen moet u eerst doppen, voordat ze ongeveer 12 minuten kunnen koken in water, het liefst met een beetje melk. Tuinbonen kunt u echter ook stoven, reken hiervoor zo'n 10 à 15 minuten. Reken 500 gram tuinbonen voor een portie voor één persoon.
Sperziebonen koken
250 gram sperziebonen is een prima hoeveelheid voor één persoon. Laat sperziebonen ongeveer een kwartier koken, voor roerbakken kunt u 11 tot 15 minuten rekenen.