Koken voor beginners, eieren!
Vraag in het rond wat de gemiddelde man nog niet eens kan in de keuken, en dan is het antwoord: 'Hij kan nog niet eens een eitje bakken'. Een ei is één van de makkelijkste maar toch diverse en lekkere producten. Op de zondagochtend wordt vaak een lekker gekookt eitje geconsumeerd, of een uitsmijtertje wanneer je geen zin hebt om een hele maaltijd te bereiden. Of het culinaire gepocheerde eitje. Verbaas iedereen met uw kookvaardigheden en laat zien dat u een heerlijk ei kan bereiden!
Mogelijke bereiding van een ei
Hard / Zachtgekookt ei
Benodigdheden
Dit is de makkelijkste manier om een ei te bereiden. Voor een zachtgekookt ei brengt u het water in de pan aan de kook. Als het water kookt moet het ei gedurende 2-3 minuten koken. Voor een hardgekookt ei moet het ei tegen de tien minuten in de pan blijven. Na het koken van de eieren kunt u deze onder de koude kraan houden en daarna kunnen de eieren gepeld worden.
Spiegelei / Gebakken ei
Benodigdheden
Verhit de pan en breng de boter aan het smelten. Breek het ei op de rand van de pan en zorg ervoor dat het ei in de pan komt. Laat dit een minuut of 2 op een vuurtje staan en leg dit ei op uw brood. U hebt nu een broodje met een spiegelei. Wilt u een gebakken ei? Dan is het de bedoeling dat u ook de andere kant van het ei bakt, draai met een spatel het ei om en doe hetzelfde als met de ene helft. Nu beide zijden gebakken zijn kunt u dit op uw brood doen
Tip!
Leg er in de pan een plakje kaas, ham of spek bij en maak een heerlijke hartige hap van uw ei met het minste gemak.
Roerei
Benodigdheden
- 3 eieren
- Boter of olie
- Zout en peper
Maak de pan heet voordat u er boter of olie in doet. Zorg ervoor dat de boter alleen smelt maar niet bruin wordt. Tijdens het smelten van de boter kunt u met een vork de 3 eieren klutsen en daaraan wat peper en zout toevoegen. Als de boter gesmolten is kan het eimengsel in de pan. Als u ziet dat het eimengsel begint te stollen moet u met een houten lepel of een spatel het ei in beweging houden. Doorbakken naar wens en op een warme toast opdienen.
Tip!
U kunt gesneden verse groenten toevoegen aan het eimengsel om een heerlijke 'bite' toe te voegen.
Omelet
Benodigdheden
Maak de pan goed heet en voeg de boter toe. Terwijl de boter aan het smelten is kunt u de 3 eieren met een garde klutsen, voeg hier een beetje zout toe. Als de boter gesmolten is moet u het eimengsel in de pan doen, houdt de pan in beweging en wacht tot het een beetje begint te stollen. Wanneer het stollen begint moet u de pan schuin houden en af en toe op de steel van de pan tikken, dit zorgt voor een mooie bruine korst. Wanneer het ei helemaal doorbakken is kunt u de inhoud van de pan ondersteboven op het bord leggen. U heeft nu een heerlijke omelet met een bruine korst en een smeuïge binnenkant.
Tip!
U kunt allerlei ingrediënten toevoegen aan het eimengsel, het is echter wel nodig dat deze ingrediënten van tevoren worden gebakken of gegaard en goed zijn uitgelekt. Dit kan op een stukje keukenpapier. Zie bijvoorbeeld
Gevulde omelet voor 2p
Gepocheerd ei
Benodigdheden
Een gepocheerd ei is een ei waarvan het eigeel is gevangen door het eiwit. Dit maakt u op de volgende manier:
Breng het water in de pan aan de kook, als dit water kookt is het de bedoeling dat u zorgt voor een draaikolk in de pan. Doe dit wel voorzichtig. Breek het ei en 'leg' het ei middenin de draaikolk. Na een tijdje stolt het ei en kan deze uit de pan worden gehaald met een zeef of een ander dergelijk keukengerei.