Een simpel kerstdiner met: biefstuk
De meeste mensen vinden biefstuk wel lekker, en het wordt daarom ook vaak gegeten met het kerstdiner. Maar om nou alleen maar biefstuk met patat te serveren wordt zo langzamerhand wel wat saai. Daarom hier twee biefstuk recept met een twist, waarvoor je niet uren voor hoeft te kokkerellen. We gaan hier uit van 4 personen. Let op: het eerste recept is vrij machtig. Dus hou er rekening mee dat je overdag niet te veel snoept.
Gevulde biefstuk met Parmezaanse kaas
Benodigdheden
- 4 biefstukjes a 125 gram (ossenhaas)
- Coburgerham
- Parmezaanse kaas (geraspt)
- pijnboompitjes
- stoofpeertjes (kant en klaar) 1,5 peer per persoon
- roomboter
- 1 krop sla
- Ardappelballetjes
- knoflooksaus (kant en klare schenksaus)
- Grote koekenpan
- frituurpan
Bereiding
Snij de biefstukjes flink in, en vul deze met Parmezaanse. Niet helemaal volproppen, aangezien Parmezaanze een vrij sterke smaak heeft. Pak vervolgens de biefstukjes in de Coburgerham. Neem een grote koekenpan en verhit daar een flink stuk roomboter in. Tijdens het verhitten van de roomboter, bekleed je de borden met slablaadjes, en frituur je de aardappel balletjes. Als de roomboter verhit is, bak je de biefstukjes op hoog vuur 2 a 3 minuten per kant. De stoofpeertjes en knoflooksaus kan je ondertussen verwarmen in de magnetron. Als de biefstukjes klaar zijn leg je ze op het bord met sla neer. De stoofpeertjes doe je er naast bij en daarna ook een flinke opscheplepel aardappelballetjes. Vervolgens schenk je wat knoflooksaus over de biefstukjes heen. Tot slot garneer je het geheel met wat pijnboompitjes.
De combinatie van Parmezaanse en knoflooksaus is behoorlijk sterk. Je kan ook voor een wat zachtere kaas kiezen zoals gewone jonge kaas, Mon Chou of geiten kaas. Maar schikt deze combinatie je niet af, dan kan je bijvoorbeeld ook een blauwe kaas of brie gebruiken.
Ideale kerstrecept
De voorbereiding is een half uurtje. De bereiding zelf is in een klein kwartiertje gedaan. Het enige nadeel van dit recept is, als het opgegeten is, dat de lucht nog wel een dag of 2 in je huis blijft hangen. Maar door de makkelijkheid en heerlijkheid van dit recept is daar wel overheen te komen. Door je afzuigkap op de hogste stand te zetten en een klein raamje open te zetten, raak je al een hoop lucht kwijt. Drink bij dit diner een rode niet al te zware wijn (beaujolais-villages).
Biefstuk met rijstrand
Benodigdheden
- 4 biefstukjes
- 1 ui
- 400 gram champignons
- peterselie
- 2 kopjes rijst
- 1 blikje doperwten
- zout en peper
- olie
Bereiding
Snij de uien in ringen. Was de champignons en halveer ze. Was de peterselie en knip ze fijn. Kook de rijst gaar en smoor de uiringen, de champignons en de doperwtjes in een gesloten pan in een half uur gaar. Meng ze daarna door de gekookte rijst en breng alles op smaak met peper en zout. Verhit de olie en bak de biefstukjes op hoog vuur hier mooi bruin in. Leg vervolgens de biefstukjes op de borden en schep de rijst er in een rand om heen. Strooi tot slot wat gesnipperde peterselie over het geheel heen.
Ideale kerstrecept
Dit recept is iets bewerkelijker dan het eerste recept. Er is iets meer voorbereiding nodig en het bereiden duurt ook wat langer. Door de combinatie van rijst en groentes is dit een stuk lichter op de maag en makkelijk verteerbaar. Vooral groente liefhebbers zullen dit recept waarderen. Als wijn is een stevige Merlot hier heerlijk bij.
Eet smakelijk.