Jam, gelei, marmelade en stroop maken, en confijten
Het inmaken van levensmiddelen doet men om ze lange tijd te kunnen bewaren. Vroeger, toen in ons land niet het hele jaar door alles te krijgen was, waren alle huisvrouwen elke herfst bezig om groenten en fruit in te maken. Voor de moderne mens is het inmaken meer een hobby. Het is heel leuk om in oude jampotjes en glazen potten met schroefdoppen zelf marmelades, jam, compote en gelei te maken. Er zijn recepten genoeg om van uw hobby een geliefde bezigheid te maken.
Wat is jam, marmelade, confituur en compote
- Jam is fruit of groente die in stukjes is gesneden en tot moes is gemaakt, met veel suiker.
- Marmelade is fruit dat in stukken, met suiker en de schilletjes van citrusfruit erbij, een bitterzoete smaak heeft.
- Confituur bestaat uit hele vruchten.
- Gelei is het sap van fruit dat gebruikt wordt.
Vruchtenmarmelade
Ingrediënten
- 3 kilo verse vruchten zonder pit
- 2 en een halve kilo suiker
- wat citroensap
- glazen potten met schroefdop
Bereiding
Maak de vruchten schoon en laat ze, zonder suiker, onder af en toe roeren, inkoken. Voeg pas later de suiker toe en laat ze daarmee onder af en toe roeren, inkoken tot een koud geworden druppel niet meer uitloopt.
Schep het schuim van de marmelade en giet hem zo heet mogelijk in de goed schoongemaakte jampotten. Schroef de dop erop, en laat ze ondersteboven afkoelen.
Het is handig als er etiketten op komen met de datum van inmaken.
Als vruchten komen in aanmerking: aardbeien, bessen, pruimen, kwetsen, abrikozen en perziken.
Vruchtengelei
Ingrediënten
- 1 liter vruchtensap. Gebruik vruchten die genoeg pectine van zichzelf hebben, zoals bessen, pruimen, kwetsen, kweeperen, abrikozen, perziken en kruisbessen. Voeg aan het vruchtensap van vruchten, die weinig pectine bevatten, zoals aardbeien, frambozen en kersen, wat bessensap of kruisbessensap toe.
- 3/4 kilo suiker
- wat citroensap
- glazen potten met schroefdop
Bereiding
Laat de schoongemaakte vruchten met wat water trekken en laat de massa in een zeef uitlekken.
Neem 3/4 van het gewicht aan suiker en kook de gelei tot de gewenste dikte. Schuim de gelei en stort hem in de schoongemaakte potten. (Zie bij vruchtengelei).
Kweeperen geconfijt
Ingrediënten
- 3 kilo kweeperen
- 3 liter water
- 2 1/4 kilo suiker
- 4 kruidnagelen
- 6 cm pijpkaneel en wat citroensap
Bereiding
Was de peren, kook ze enige minuten in kokend water, schil ze, snijd ze in partjes, en haal de klokhuizen eruit. Breng het water met de suiker aan de kook, doe er de peren en de kruiden in en laat ze langzaam koken tot de peren mooi gaar en rood geworden zijn ( 1 1/2 á 2 uur).
Doe ze met het vocht in een kom en laat ze tot de volgende dag staan. Kijk dan of het geheel stroperig geworden is. Is dat niet het geval, kook dan nog wat verder in.
Doe de peren met de stroop in een schoongemaakte pot en doe er nog wat citroensap bij. Sluit dan de pot.
Bessenstroop
Ingrediënten
- 3 kilo rode bessen
- 3/4 kilo frambozen
- Per 1 liter vocht een kilo suiker, wat citroensap
Bereiding
Was en ris de bessen, maak de frambozen schoon. Zet de vruchten in een gesloten pan op een zeer zacht vuur en laat ze, onder af en toe roeren, staan tot al het sap eruit getrokken is. Giet het vocht door een linnen doek en meet het.
Zet het vruchtensap weer op het vuur , voeg per liter een kilo suiker toe en laat het samen 5 minuten doorkoken. Voeg desgewenst wat citroensap toe. Schuim de stroop af, laat ze afkoelen en giet ze in de schoongemaakte potten of flessen.
Mandarijnenjam
Ingrediënten
- 2 kilo mandarijnen
- 2 sinaasappels (eventueel)
- 1 halve citroen
- 600 gram suiker
- 1 vanillestokje of kaneelstokje
Bereiding
Pel de mandarijnen en zorg dat witte vliesjes en draadjes eruit gehaald worden. Verdeel ze in partjes.
Doe de partjes met de suiker in een pan. Snijd het vanillestokje open en doe het erbij. Met het citroensap aan de kook brengen. Laat het ongeveer een half uur pruttelen.
Haal het vanillestokje eruit en gebruik de mixer om er moes van te maken.
Doe de jam in van tevoren goed schoongemaakte potten en doe de deksel erop. Laat ze op hun kop afkoelen.
Frambozen-bessen compote
Ingrediënten
- 500 gram frambozen en/of bessen
- 500 gram rietsuiker
- een halve citroen
Bereiding
Zet het fruit met de rietsuiker en het citroensap een half uur op half hoog vuur.
Doe er dan twee liter water bij, breng het aan de kook. Laat het dan een uur zacht koken.
Aardbeienconfituur
Ingrediënten
- 500 gram aardbeien
- 500 gram suiker (kristalsuiker of geleisuiker)
- een halve citroen
Bereiding
Zet de aardbeien, de citroen en de suiker op een matig vuur met enkele lepels water.
Laat het geheel ongeveer 30 minuten pruttelen.
Kersensaus
Ingrediënten
- 250 gram kersen
- 1 dl rode wijn
- een half kaneelstokje
- vanillesuiker
- 60 gram suiker
- een halve citroen
- een lepel aardappelmeel of maïzena
Bereiding
Was de kersen en laat ze uitlekken. Snijd het kaneelstokje open.
Doe dan alle ingrediënten, samen met enkele eetlepels water, in een pan.
Laat het geheel ongeveer 30 minuten pruttelen. Roer regelmatig.
Lees verder