Jam, gelei, marmelade en stroop maken, en confijten

Jam, gelei, marmelade en stroop maken, en confijten Het inmaken van levensmiddelen doet men om ze lange tijd te kunnen bewaren. Vroeger, toen in ons land niet het hele jaar door alles te krijgen was, waren alle huisvrouwen elke herfst bezig om groenten en fruit in te maken. Voor de moderne mens is het inmaken meer een hobby. Het is heel leuk om in oude jampotjes en glazen potten met schroefdoppen zelf marmelades, jam, compote en gelei te maken. Er zijn recepten genoeg om van uw hobby een geliefde bezigheid te maken.

Wat is jam, marmelade, confituur en compote

  • Jam is fruit of groente die in stukjes is gesneden en tot moes is gemaakt, met veel suiker.
  • Marmelade is fruit dat in stukken, met suiker en de schilletjes van citrusfruit erbij, een bitterzoete smaak heeft.
  • Confituur bestaat uit hele vruchten.
  • Gelei is het sap van fruit dat gebruikt wordt.

Vruchtenmarmelade

Ingrediënten

  • 3 kilo verse vruchten zonder pit
  • 2 en een halve kilo suiker
  • wat citroensap
  • glazen potten met schroefdop

Bereiding

Maak de vruchten schoon en laat ze, zonder suiker, onder af en toe roeren, inkoken. Voeg pas later de suiker toe en laat ze daarmee onder af en toe roeren, inkoken tot een koud geworden druppel niet meer uitloopt.
Schep het schuim van de marmelade en giet hem zo heet mogelijk in de goed schoongemaakte jampotten. Schroef de dop erop, en laat ze ondersteboven afkoelen.
Het is handig als er etiketten op komen met de datum van inmaken.
Als vruchten komen in aanmerking: aardbeien, bessen, pruimen, kwetsen, abrikozen en perziken.

Vruchtengelei

Ingrediënten

  • 1 liter vruchtensap. Gebruik vruchten die genoeg pectine van zichzelf hebben, zoals bessen, pruimen, kwetsen, kweeperen, abrikozen, perziken en kruisbessen. Voeg aan het vruchtensap van vruchten, die weinig pectine bevatten, zoals aardbeien, frambozen en kersen, wat bessensap of kruisbessensap toe.
  • 3/4 kilo suiker
  • wat citroensap
  • glazen potten met schroefdop

Bereiding

Laat de schoongemaakte vruchten met wat water trekken en laat de massa in een zeef uitlekken.
Neem 3/4 van het gewicht aan suiker en kook de gelei tot de gewenste dikte. Schuim de gelei en stort hem in de schoongemaakte potten. (Zie bij vruchtengelei).

Kweeperen geconfijt

Ingrediënten

  • 3 kilo kweeperen
  • 3 liter water
  • 2 1/4 kilo suiker
  • 4 kruidnagelen
  • 6 cm pijpkaneel en wat citroensap

Bereiding

Was de peren, kook ze enige minuten in kokend water, schil ze, snijd ze in partjes, en haal de klokhuizen eruit. Breng het water met de suiker aan de kook, doe er de peren en de kruiden in en laat ze langzaam koken tot de peren mooi gaar en rood geworden zijn ( 1 1/2 á 2 uur).
Doe ze met het vocht in een kom en laat ze tot de volgende dag staan. Kijk dan of het geheel stroperig geworden is. Is dat niet het geval, kook dan nog wat verder in.
Doe de peren met de stroop in een schoongemaakte pot en doe er nog wat citroensap bij. Sluit dan de pot.

Bessenstroop

Ingrediënten

  • 3 kilo rode bessen
  • 3/4 kilo frambozen
  • Per 1 liter vocht een kilo suiker, wat citroensap

Bereiding

Was en ris de bessen, maak de frambozen schoon. Zet de vruchten in een gesloten pan op een zeer zacht vuur en laat ze, onder af en toe roeren, staan tot al het sap eruit getrokken is. Giet het vocht door een linnen doek en meet het.
Zet het vruchtensap weer op het vuur , voeg per liter een kilo suiker toe en laat het samen 5 minuten doorkoken. Voeg desgewenst wat citroensap toe. Schuim de stroop af, laat ze afkoelen en giet ze in de schoongemaakte potten of flessen.

Mandarijnenjam

Ingrediënten

  • 2 kilo mandarijnen
  • 2 sinaasappels (eventueel)
  • 1 halve citroen
  • 600 gram suiker
  • 1 vanillestokje of kaneelstokje

Bereiding

Pel de mandarijnen en zorg dat witte vliesjes en draadjes eruit gehaald worden. Verdeel ze in partjes.
Doe de partjes met de suiker in een pan. Snijd het vanillestokje open en doe het erbij. Met het citroensap aan de kook brengen. Laat het ongeveer een half uur pruttelen.
Haal het vanillestokje eruit en gebruik de mixer om er moes van te maken.
Doe de jam in van tevoren goed schoongemaakte potten en doe de deksel erop. Laat ze op hun kop afkoelen.

Frambozen-bessen compote

Ingrediënten

  • 500 gram frambozen en/of bessen
  • 500 gram rietsuiker
  • een halve citroen

Bereiding

Zet het fruit met de rietsuiker en het citroensap een half uur op half hoog vuur.
Doe er dan twee liter water bij, breng het aan de kook. Laat het dan een uur zacht koken.

Aardbeienconfituur

Ingrediënten

  • 500 gram aardbeien
  • 500 gram suiker (kristalsuiker of geleisuiker)
  • een halve citroen

Bereiding

Zet de aardbeien, de citroen en de suiker op een matig vuur met enkele lepels water.
Laat het geheel ongeveer 30 minuten pruttelen.

Kersensaus

Ingrediënten

  • 250 gram kersen
  • 1 dl rode wijn
  • een half kaneelstokje
  • vanillesuiker
  • 60 gram suiker
  • een halve citroen
  • een lepel aardappelmeel of maïzena

Bereiding

Was de kersen en laat ze uitlekken. Snijd het kaneelstokje open.
Doe dan alle ingrediënten, samen met enkele eetlepels water, in een pan.
Laat het geheel ongeveer 30 minuten pruttelen. Roer regelmatig.

Lees verder

© 2012 - 2020 Wilvdvleuten, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Maak zelf de klassieke Engelse sinaasappelmarmeladeMaak zelf de klassieke Engelse sinaasappelmarmeladeEen sneetje brood met echte Engelse marmelade. Velen vinden dat een traktatie, sommigen noemen het zelfs de 'hemel op aa…
Kweeperen: een gezonde lekkernij!Kweeperen: een gezonde lekkernij!Je ziet ze niet vaak in onze contreien. In het zuiden al iets meer. Goudgele knoerten van peren. Onregelmatig van vorm e…
Gelei, zomer in een potje zonder stukkenGelei, zomer in een potje zonder stukkenEr zijn mensen die niet houden van confituur, van die stukjes fruit op de boterham. Geen paniek, dan is er nog altijd ge…
De Kweepeer: wat kun je doen met de kweepeer?De Kweepeer: wat kun je doen met de kweepeer?De kweepeer ook wel aangeduid met kwee is een vrucht met hele specifieke eigenschappen. De kweepeer groeit gewoon in Ned…

Hoe leer je koken?Hoe leer je koken?De meeste mensen leren om te koken als ze voor het eerst op zichzelf gaan wonen. Bij goed en lekker koken draait het voo…
Moeilijke kooktaal en gewone receptenIn sommige kookboeken staan allerlei termen die niet iedereen begrijpt. Deglaceren, zweten, tremperen zijn van die moeil…
Bronnen en referenties
  • Het Coöperatieve kook- en huishoudboek R. Lotgering-Hillebrand

Reageer op het artikel "Jam, gelei, marmelade en stroop maken, en confijten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wilvdvleuten
Laatste update: 28-02-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!