De mooiste marsepeintaarten maak je zelf!
Vind jij die marsepeintaarten ook altijd zo mooi? En denk jij ook altijd dat jij nooit zelf zo'n leuke taart kunt maken? Lees dan vooral verder, want een kind kan de was doen!
De basis
De basis van een marsepeintaart wordt gevormd door
biscuitdeeg. Dit kun je kant en klaar kopen of zelf maken. Ik ga zelf altijd voor kant en klaar, maar wil je toch zelf aan de slag, volg dan dit recept (voor een springvorm van 24cm):
Ingrediënten:
- 5 eieren
- 150 gram suiker
- 150 gram bloem
- snufje zout
Werkwijze:
Het is belangrijk dat de eieren warm zijn (dit geldt ook voor de eieren die je aan de kant en klare mix toevoegt!). Leg de eieren daarom in een kom met heet water terwijl je de rest van de spullen klaarzet. Vervolgens doe je de eieren, de suiker en het zout in een beslagkom en klop je het geheel flink op met de mixer tot het mengsel mooi lichtgeel is. Dit kan wel tien minuten duren. Hierna voeg je de gezeefde bloem in kleine hoeveelheden toe. Doe dit niet met de mixer, maar met een spatel. Als het goed is, ziet je mix er nu ongeveer zo uit:
Bekleed tijdens het mixen vast een springvorm met
bakpapier. Zo voorkom je dat de taart straks aan de vorm blijft plakken en bovendien verhoog je zo meteen de springvorm. Dit is nodig, want het beslag rijst anders boven je vorm uit. Ikzelf vet de springvorm eerst in, bekleed hem vervolgens met bakpapier (de bodem en de zijkant apart) en vet daarna het bakpapier ook nog eens in. Giet nu je beslag in de springvorm en zet deze in de oven. Ik heb zelf een heteluchtoven en hou altijd 40 minuten aan op 160 graden. Dit is echter per oven verschillend. Je kunt testen of je taart gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Komt deze er weer schoon en droog uit, dan is je taart gaar. Laat hem nu een dag staan voordat je hem gaat bekleden en versieren, dat werkt makkelijker.
Bekleding en versiering:
Snijd de taart in meerdere lagen. Dit kan met een groot mes, maar handiger is een
taartzaag. Je kunt de lagen met van alles besmeren. Denk bijvoorbeeld aan jam, slagroom, mousse, bavarois, fruit, banketbakkersroom en ga zo maar door. Als je de vulling erop gesmeerd hebt, leg je de lagen weer netjes op elkaar. Nu besmeer je de hele taart met
botercrème. Ook hiervoor zijn kant en klaren mixen te koop, maar je kunt het ook zelf maken. Het volgende recept is ruim voldoende voor één taart (24cm).
Ingrediënten botercrème:
- 125 gram roomboter op kamertemperatuur
- 125 gram poedersuiker of suikerbakkerspoeder
Werkwijze:
Meng de ingrediënten goed door elkaar met een mixer
Besmeer nu de hele taart (dus de bovenkant en de zijkant) met een dun laagje botercrème. Dit dient als een soort lijm voor de marsepein. Heb je een zachte vulling gebruikt tussen de verschillende taartlagen (bijvoorbeeld slagroom), spuit daar dan ook een 'dijkje' van botercrème langs. Dit om te voorkomen dat de slagroom in aanraking komt met de marsepein. Na het besmeren met de botercrème ziet je taart er als het goed is zo uit:
Dan is het nu tijd om de marsepein aan te brengen! Je kunt marsepein kopen die al gekleurd is, maar je kunt het ook zelf op kleur brengen met
kleurstoffen. Dat laatste is heel eenvoudig. Je koopt wat basiskleuren en je kunt alle kleuren van de regenboog maken! Voor de grote lap voor over de taart heb je ongeveer 300 gram marsepein nodig. Breng dit op kleur (of koop het op kleur) en rol het met een deegroller uit op een met poedersuiker bestrooid werkblad. Leg de lap vervolgens over je taart en strijk de bovenkant en de zijkant glad. Snij de overtollige marsepein af en ga voor een extra glad effect nog even met een smoother over je taart. Nu is het tijd om je taart te gaan versieren. Je kunt hiervoor gebruik maken van
uitsteekvormpjes of je gaat zelf aan de slag met een mesje. Besprenkel je versieringen eerst met een klein beetje water voordat je ze op de taart legt. Dan blijven ze beter plakken. Leef je lekker uit met allerlei vormen, kleuren, letters en glitters en maak er zo een heel persoonlijke taart van!
En dan nu de laatste stap: je taart opeten!
Eet smakelijk!