Taarten voor minder dan twee euro
Tijdens een verjaardag kan taart vaak niet ontbreken. Daarbij wordt er ook nog taart getrakteerd op het werk, op school of op de sportclub. Zo kan er bij een verjaardag behoorlijk wat taart gegeten worden. Een taart bij de bakker kost al snel zo'n twintig euro. Het kan veel goedkoper door de taart zelf te bakken. Een frisse citroenkwarktaart, een heerlijke chocoladetaart of een romige slagroomtaart, ze zijn allemaal voor minder dan twee euro te maken. Dat is nog geen tien procent van de prijs die de bakker ervoor vraagt!
Besparen op de taart
Besparen op een taart kan heel simpel door de taart zelf te bakken. Kies voor de taart altijd eenvoudige en goedkope ingrediënten. Koop bijvoorbeeld geen duur zelfrijzend bakmeel, maar koop bloem en bakpoeder los. Koop ook geen dure voorgeklopte slagroom, maar koop het goedkoopste bekertje slagroom en klop deze zelf. Ook bespaar je door margarine te gebruiken in plaats van roomboter en ben je euro's goedkoper uit door geen kant en klare bakmixen te gebruiken. De taart zal hierdoor alleen maar bijzonderder worden, omdat deze dan ook echt naar eigen recept is. Hieronder vind je drie lekkere taartrecepten die voor minder dan twee euro te maken zijn.
Citroenkwarktaart
Voor 10 personen, ongeveer €1,99 per taart
Ingrediënten
Voor de bodem:
- 120 gram bloem
- 60 gram koude margarine
- 30 gram suiker
- 1/2 zakje bakpoeder
- zout
Voor de vulling:
- 2 citroenen
- 500 gram kwark
- 200 milliliter slagroom
- 50 gram suiker
- 2 blaadjes gelatine
Bereiding
- Was de citroenen en rasp de schil van de citroenen.
- Verwarm de over voor op 180°C.
- Meng de bloem met het bakpoeder, de suiker, de helft van het citroenrasp en een snufje zout.
- Meng er de koude boter en een eetlepel water door en kneed dit tot een deeg.
- Laat het deeg in plastic folie in de koelkast opstijven.
- Week ondertussen de gelatine een paar minuten in koud water
- Pers de citroenen en verwarm het citroensap.
- Knijp de gelatine uit en los het op in het citroensap. Laat het gelatinemengsel een beetje afkoelen.
- Klop de slagroom met de helft van de suiker stijf.
- Klop in een andere kom de kwark met de rest van de suiker en citroenrasp luchtig.
- Meng voorzichtig het kwarkmengsel met de slagroom en meng hier het gelatinemengsel door.
- Laat de vulling in de koelkast wat opstijven.
- Rol ondertussen het deeg uit en bak deze in een bakvorm in de over in 15 tot 20 minuten gaar.
- Laat de bodem afkoelen en verdeel de vulling over de bodem. Strijk de bovenkant glad.
- Laat de kwarktaart minimaal 4 uur in de koelkast opstijven en controleer voor het aansnijden of de taart stevig genoeg is.
Chocoladetaart
Voor 10 personen, ongeveer €1,80 per taart
Ingrediënten
Voor de cake:
- 75 gram pure chocolade in stukjes
- 50 milliliter melk
- 150 gram zachte margarine
- 150 gram suiker
- 2 eieren
- 150 gram bloem
- 1 zakje bakpoeder
- 1 eetlepel cacaopoeder
Voor de vulling:
- 50 gram zachte margarine
- 100 gram poedersuiker
- 1 eetlepel cacaopoeder 5
- ½ theelepel vanille-essence 5
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Verwarm de chocolade au-bain Marie totdat de chocolade gesmolten is.
- Klop voor de cake de margarine met de suiker luchtig en schuimig.
- Voeg de eieren een voor een toe, blijf ondertussen steeds kloppen.
- Voeg de melk toe.
- Roer met een spatel het chocolademengsel erdoor.
- Zeef het meel, de bakpoeder en de cacaopoeder en voeg dit aan het beslag toe.
- Roer net zolang tot er een glad en egaal beslag is ontstaan.
- Schep het beslag in een ingevette springvorm en strijk de bovenkant glad.
- Bak de taart in 35-40 minuten gaar.
- Mix ondertussen voor de vulling alle ingrediënten tot een luchtige en gladde crème.
- Snij de afgekoelde cake doormidden en smeer de chocolade crème ertussen.
- Decoreer de taart met een mengsel van poedersuiker en cacaopoeder.
Slagroomtaart
Voor 8 tot 10 personen, ongeveer €1,99 per taart
Ingrediënten
Voor de cake:
- 80 gram bloem
- 30 gram maïzena
- 4 eieren
- 100 gram fijne suiker
- zout
Voor de vulling:
- 400 milliliter slagroom
- 3 eetlepels aardbeienjam
- 30 gram suiker
- 1 blaadje gelatine
Voor de garnering:
- 1/4 blik ananasschijven of ananasstukjes
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Splits de eieren.
- Klop het eiwit met 50 gram suiker en een snufje zout stijf.
- Klop de eidooiers met de rest van de suiker heel luchtig.
- Meng het eiwit en het eidooiermengsel voorzichtig met een spatel.
- Meng de bloem en de maïzena en haal het door een zeef.
- Schep het bloemmengsel voorzichtig door het luchtige eiermengsel.
- Schep het beslag in een bakvorm en bak het in 30 tot 40 minuten gaar.
- Laat de cake uit de vorm afkoelen.
- Week de gelatine in koud water.
- Klop ondertussen de slagroom met de suiker lobbig.
- Kook water in de waterkoker en los de gelatine in 1 of 2 eetlepels warm water op.
- Meng de gelatine door het slagroommengsel en klop de slagroom met een garde nog even goed door.
- Snij de cake doormidden en verdeel 3 eetlepels jam over de bodem.
- Verdeel ongeveer 1/3 van het slagroommengsel over de jam en leg de bovenste helft van de cake erop.
- Smeer een dunne laag slagroom over de taart en gebruik de overige slagroom om de taart te versieren met rozetjes.
- Garneer de taart met stukjes ananas.
Lees verder