Barbecuesaus, lekker zelf maken
Zodra de zon ook maar even een paar uur achter elkaar flink schijnt, worden de barbecues alweer tevoorschijn gehaald, schoongemaakt, en klaar voor gebruik. De slager heeft het extra druk, want er moet gebarbecued worden. De maaltijd wordt extra lekker wanneer de bijbehorende sauzen zelf gemaakt zijn.
Recepten Barbecuesaus
BZN, Barbecuesaus Zonder Naam
Ingrediënten
- 250 gram tomatenketchup
- 40 gram bruine basterdsuiker
- 200 ml water
- 3 eetlepels azijn
- 1 eetlepel mosterd, afgestreken
- 2 theelepels Worcestersaus
- 1 theelepel gemberpoeder, volle
- ½ theelepel cayennepeper
- Pan met deksel
Bereiding
- Doe alle ingrediënten in de pan en roer deze door elkaar
- Doe de deksel op de pan en zet deze op een laag vuur
- Verwarm de saus langzaam
- Warm of koud serveren, allebei even lekker
Wikiki Sunset saus
Ingrediënten:
- 450 gram tomatenketchup
- 300 gram mangopuree van verse mango
- 450 ml water
- 4 tot 5 eetlepels bruine basterdsuiker
- 2 eetlepels mosterd (bij voorkeur scherpe Franse)
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel komijn, gemalen
- 2 takjes tijm
- 2 sinaasappels uitgeperst
- 1/3 fles Worcestersaus
- Pan
Bereiding:
- Doe alle ingrediënten, behalve de mangopuree en de sinaasappelsap in een pan
- Laat dit geheel in ongeveer 30 minuten zachtjes koken tot een saus
- Is de saus te dik, dan deze verdunnen met iets water
- Dan de mangopuree en de sinaasappelsap erdoor roeren en even laten meekoken
- De takjes tijm verwijderen
Dit is een saus die lekker is, zowel warm als koud, bij onder andere zalm en gegrilde gamba’s.
Bourbon Barbecue Saus
Ingrediënten
- 250 ml gepureerde perziken
- 185 ml citroensap
- 125 ml tomatenketchup
- 65 ml worcestersaus
- 65 ml sojasaus
- 125m gram bruine suiker
- 400 gram barbecuesaus, uit een fles
- 6 lepels appelazijn
- 6 lepels boter
- 2 lepels ananassap
- 2 lepels bourbon
- 2 theelepels mosterdpoeder
- 1 theelepel vijfkruidenpoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel basilicum
- 1 theelepel oregano
- 1 theelepel gemberwortel, geraspt
- 1 theelepel peper
- 1 theelepel selderijzaak, gemalen
- Pan
- Eventueel schone pot met schroefdeksel
Bereiding
- Vermeng de worcestersaus, sojasaus en de droge kruiden
- Meng daarna alle andere ingrediënten, behalve de bourbon
- Zet op een laag vuur en laat aan de kook komen
- Laat het geheel ongeveer 2 uur pruttelen
- Daarna de saus laten afkoelen
- Roer dan de bourbon erdoor
- Kan eventueel in een pot met deksel bewaard worden
Bestrijk het varkensvlees tijdens het roosteren met de saus, lekker.
Klassieke barbecuesaus
Ingrediënten
- 200 gram gehakte tomaat, uit blik
- 2 lepels zonnebloemolie
- 2 lepels tomatenpuree
- 2 lepels witte wijnazijn
- 1 lepel gele basterdsuiker
- 1 lepel Worcestersaus
- 1 lepel Engelse mosterd
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- 1 uit, schoongemaakt en in stukjes
- Zout
- Zwarte peper
- Enkele druppels tabasco
- Pan
- Eventueel keukenmachine
Bereiding
- Verhit de olie in de pan
- Fruit in ongeveer 7 tot 8 minuten de ui en knoflook lichtbruin en zacht
- Voeg de overige ingrediënten toe
- Roer alles goed door en laat nog ongeveer 10 minuten sudderen tot een dikkere saus ontstaat
- De saus kan nu geserveerd worden of eerst laten afkoelen. Warm of koud is de saus lekker
- Houdt u liever van een gladde saus, dan de saus pureren in de keukenmachine
Eet smakelijk!