Rotirecept met aardappelen, kipfilet en sperziebonen

Rotirecept met aardappelen, kipfilet en sperziebonen Een gerecht met aardappelen, sperziebonen en kipfilet in een currysaus dat gemakkelijk zelf te maken is. Met niet al te veel ingrediënten en kant-en-klare rotibladen heb je binnen veertig minuten dit gerecht op tafel. Het hoofdingrediënt is het masalapoeder dat een kerrieachtige smaak heeft. De maaltijd is licht pittig en kan door meer of minder sambal toe te voegen pittiger of milder worden gemaakt naar eigen smaak.

Afkomst van roti

In India, Pakistan, Indonesië en Maleisië is roti de benaming van alle soorten platte broden. Via Indiase immigranten is roti tegenwoordig een geliefd recept in landen als Canada, Suriname en het Verenigd Koninkrijk. Via Suriname is hun versie van deze maaltijd in de jaren zeventig ook naar Nederland overgewaaid en sindsdien een populair afhaalgerecht.

Roti in Nederland

Roti staat in Nederland bekend als een maaltijd op basis van aardappel, kip en kousenband in een kerrieachtige saus dat wordt gegeten met de zogeheten rotibladen: een soort pannenkoek gemaakt van gemalen gele spliterwten en kruiden. De maaltijd wordt genuttigd door een klein stukje van de rotipannenkoek af te scheuren en vervolgens hiermee het eten op te pakken.

Roti in andere landen

De roti prata en roti canai zijn varianten die in Maleisië en Singapore worden gegeten. De rotipannenkoek wordt hier gemaakt van bloem, ei, olie, zout en water en lijkt meer op croissantdeeg. Het wordt daar zowel met hartige als zoete gerechten gegeten. De roti jala is in deze landen een versie die gegeten wordt met droge currygerechten. Hierin is koenjit en kokosmelk toegevoegd.

In Thailand wordt roti kluai khai geserveerd als een vierkant opgevouwen pakketje. In de rotipannenkoek zijn zoete banaan en een geklutst ei meegebakken en er wordt gecondenseerde melk en suiker op gestrooid.

Masalakruiden

De ingrediënten in de rotimaaltijd worden gekruid met masalakerriepoeder. Masala is een samenstelling van specerijen die tot een curry wordt gemengd. De voornaamste kruiden in de curry zijn koriander, kurkuma en komijn. De curry is afkomstig uit India en in vele supermarkten en toko’s verkrijgbaar.

Roti recept

  • Totale bereidingstijd: 40 minuten
  • Genoeg voor: twee personen

Ingrediënten:

  • 3 el. wokolie
  • 350 gr. geschilde kruimige aardappelen
  • 275 gr. kipfilet
  • 200 gr. verse sperziebonen (of een blikje)
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 3 eetlepels Nandan Hindostaanse masalakerrie
  • 300 ml water
  • 1,5 blokje kippenbouillon
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 theelepel sambal
  • Peper & zout

Zo maak je het:

Schil de aardappelen, snij deze in kleine blokjes en kook ze ongeveer 12 tot 15 minuten tot ze goed uit elkaar vallen als je erin prikt met een vork.

Als je de aardappelen op het vuur hebt gezet kun je ondertussen de kipfilet in kleine blokjes snijden. Doe hierbij 1 uitgeperst teentje knoflook, een eetlepel masalapoeder, een eetlepel wokolie en wat peper en zout en roer dit door elkaar.

Snipper het uitje fijn. Verhit daarna in een wokpan twee eetlepels wokolie en fruit hierin het gesnipperde uitje en het andere geperste teentje knoflook. Voeg dan twee eetlepels masalapoeder erbij en roer even door. Doe vervolgens het kipfiletmengsel in de pan en bak de kip gaar. Zet ondertussen de waterkoker aan en meet 300 ml af in een maatkan. Giet de aardappelen af als ze gaar zijn.

Als de kip gaar is kan de tomatenpuree, sambal en het water in de pan worden gedaan. Verkruimel de bouillonblokjes boven de pan en roer alles goed door. Laat alles zonder deksel ongeveer 15 minuten indikken op laag vuur. Als je verse sperziebonen gebruikt kun je deze ondertussen gaar koken en anders kun je een blikje sperziebonen gebruiken.

Voeg als laatst de aardappelen en sperziebonen toe en roer nogmaals alles door elkaar. De rotibladen kun je kant-en-klaar bij de rotishop of toko in de buurt kopen. Warm deze op in de magnetron op 700 watt voor twee minuten en serveer als opgevouwen pakketje naast de maaltijd.

Scheur stukjes van de roti pannenkoek af en eet hiermee het gerecht.
© 2016 - 2024 Merrymagic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kouseband met kerrie en aardappelKouseband is in Suriname een veelgebruikte groente. In stukjes gesneden heeft het veel weg van sperciebonen, alleen is h…
Eenvoudige Indiase kipcurry met zelfgemaakte rotiEenvoudige Indiase kipcurry met zelfgemaakte rotiEen echte Indiase curry is helemaal niet moeilijk om te maken en ook het brood is simpel zelf te maken. De smaak van een…
Masala Kip (kip kerrie)Masala kip (kip kerrie) is een populair gerecht uit de Surinaamse keuken. Hieronder vind je een authentiek recept voor d…
Roti met aardappelvullingRoti met aardappelvullingAls je denkt aan Surinaams/ Hindoestaans eten, dan denk je aan roti. Een roti (uit te spreken alsof het met dubbel- t is…

De veelzijdige rode biet: gluten- en lactosevrije receptenDe rode biet, Beta vulgaris vulgaris, is een gezond en voedzaam wortelgewas dat veel goede mineralen, vitaminen en antio…
Recept lactosevrij roomijs van kokosroomRecept lactosevrij roomijs van kokosroomLactosevrij en melkvrij roomijs zonder geraffineerde suikers? Met slechts twee ingrediënten en gemakkelijk zelf te maken…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: FOTOSHO TO, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.surinaamseten.nl/newsdetail.html?id=20 (bezocht 29 juni 2016)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Roti_(gerecht) (bezocht 29 juni 2016)
Merrymagic (20 artikelen)
Gepubliceerd: 01-07-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.