Paasrecept Paasbrood - Vlechtbrood zelf bakken

Paasrecept Paasbrood - Vlechtbrood zelf bakken Met Pasen wordt traditioneel veelal een vlechtbrood gegeten. De luxe broodjes en vlechtbrood horen bij het paasontbijt, maar zijn ook bij de brunch of een paasdiner erg lekker en decoratief op tafel. Zelf een mooi vlechtbrood bakken is lekkerder en is niet moeilijk met een voorbeeld of illustratie. In dit artikel wordt a.h.v. foto’s stap voor stap uitgelegd hoe je gevlochten brood (vier-strengenvlecht) maakt, de ingrediënten, hoe je het deeg zelf maakt en het recept om dit paasbrood te bakken.

Paasbrood - Vlechtbrood (Gevlochten brood) - Vier Strengenbrood zelf bakken

Dit mooie en decoratieve vlechtbrood of gevlochten paasbrood kan zowel voor het paasontbijt als bij de avondmaaltijd, het paasdiner, de brunch of lunch-broodmaaltijd gebruikt worden. Dit vlechtbrood kun je maken van kant en klaar brooddeeg (gistdeeg) dat je alleen maar met water aan hoeft te lengen. In dat geval ben je sneller klaar. Wil je het brooddeeg zelf maken, dan vind je hieronder de bereidingstijd en het recept.

Het vier-strengenvlecht brooddeeg vergt aan voorbereiding ca. 45 minuten. Het rijzen van het deeg ca. 1 uur en de baktijd is ca. 45 minuten (bij kant en klaar brooddeeg volg je de stappen en aanwijzingen die op het pak staan).

Ingrediënten Paasbrood - Vlechtbrood

Onderstaand recept is geschikt voor 1 paasvlechtbrood.

Ingrediënten Brooddeeg Vlechtbrood

 • 20 gram verse gist
 • 4 deciliter lauw water
 • 800 gram tarwebloem (+ wat extra voor verwerking)
 • 2 theelepels zout
 • 2 theelepels suiker
 • 100 gram koude roomboter of margarine
 • 1 ei (+ 1 eidooier voor het bestrijken)

In Koken Maten & Gewichten kan je omgerekende maateenheden vinden.

Brooddeeg Vlechtbrood - Gistdeeg zelf maken

 1. Brokkel de gist in een beslagkom en roer het glad met het water. Roer er vervolgens de gezeefde bloem door
 2. Vermeng de boter met wat gezeefde bloem, zout en suiker tot een kruimelige massa. Roer dit door het gistmengsel
 3. Klop het ei los en roer dit eveneens door het gistmengsel
 4. Kneed de rest van de gezeefde bloem met de mixer (of hand) erdoor tot het deeg van de rand van de kom loslaat
 5. Laat dit geheel afgedekt met een vochtige doek ca. 30 minuten rijzen
 6. Kneed hierna het deeg nogmaals op een met bloem bestoven aanrecht of plank

Paasbrood Vlechtbrood - Vier Strengenvlecht - Hoe maak je dit Gevlochten Brood?

Vorm 4 gelijke deeg-strengen. Leg er 3 naast elkaar en vlecht de 4e erdoor.Vorm 4 gelijke deeg-strengen. Leg er 3 naast elkaar en vlecht de 4e erdoor.
Vlecht de losse deeg-strengen verder om en omVlecht de losse deeg-strengen verder om en om
Druk dan de uiteinden van de deegstrengen tot slot goed tegen elkaar aanDruk dan de uiteinden van de deegstrengen tot slot goed tegen elkaar aan

1. Verdeel het deeg in vier stukken en vorm van elk stuk een ca. 45 cm lange streng. Maak hier een vlecht van. Volg hierbij de stappen op/naast de bovenstaande foto's. Leg deze vlecht vervolgens op een met bakpapier bedekte bakplaat. Laat dit vervolgens afgedekt nogmaals ca. 30 minuten rijzen (volg bij kant en klaar brooddeeg de aanwijzingen die op het pak staan).

2. Verwarm de oven voor op 200 °C (zie overeenkomende ovenstanden in cijfers). Bestrijk ondertussen de vlecht met de losgeklopte eidooier en bak het vlechtdeeg ca. 15 minuten onder in de oven. Verlaag vervolgens de temperatuur tot 175 °C en laat het brood nogmaals 30 minuten bakken.

3. Laat het vlechtbrood op de bakplaat afkoelen. Het brood smaakt het lekkerst als het vers gebakken is, maar kan ook goed verpakt drie dagen in de koelkast en ca. drie maanden in de diepvries bewaard worden.

Het vlechtpaasbrood (zelf gemaakt deeg) bevat per snee ca. 230 kcal.

Smakelijk eten en hele fijne, maar ook smaakvolle paasdagen gewenst !

Lees verder

© 2008 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paasontbijt: recept voor PaasbroodPaasontbijt: recept voor PaasbroodPasen komt er al weer bijna aan. Paasbrood komt als traditie bij veel Nederlandse gezinnen met Pasen op tafel. Heerlijk…
Paasbrood in EuropaPasen volgt voor de katholieken direct op de vastenperiode. Vandaar dat er voor dit feest gebakken werd waarbij heel vee…
Geniet van je paasontbijtGeniet van je paasontbijtPasen is het enige feest in Nederland waarbij het ontbijt of de brunch de belangrijkste maaltijd is. De dag wordt rustig…
Zelf brood bakkenZelf brood bakkenBrood is een van de populairste voedselproducten, en is ook een van de meest gegeten producten. Veel mensen ontbijten me…

Recepten met TagliatelleRecepten met TagliatelleWilt eens lekker eten? Tagliatelle is een pastasoort uit Italië. Tagliatelle komt voor in verse en gedroogde versie, met…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jedidja, Pixabay
 • Met dank aan chef-kok Jacques
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 14-03-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.