Luxe Broodjes & Brood - Mooie Decoraties maken
Luxe feestelijke broodjes en brood voor feestdagen of een party kun je makkelijk zelf maken. De mooiste brooddeeg decoraties, versieringen of broodcreaties kun je eenvoudig aanbrengen d.m.v. insnijdingen met een scherp mes of een schaar. In een wip heeft het brooddeeg een bijzonder patroon. Kunstwerkjes van brood als door een echte goede vakman vormgegeven. Ideeën met foto’s om luxe brood te bakken, o.a. een vlechtrol, broodkrans, dubbelschnitt of partybroodjes in bloemvorm en diverse variaties.
Luxe Broodjes & Brood - Mooie Decoratieve Creaties van Brooddeeg - Zelf maken
Decoratief ingesneden Brood & Broodjes - Brooddeeg Versieren
Je kunt op eenvoudige wijze hele mooie, decoratieve, creatief versierde broden en broodjes maken die er ingewikkeld uitzien. Maar met een simpele schaar of een scherp mes kan je broden en kransen in een handomdraai een heel bijzonder patroon geven, zodat het lijkt of een echte creatieve vakman ze gemaakt heeft. Kortom: echte kunstwerkjes van brood. In dit artikel wordt aan de hand van illustraties een aantal ideeën gegeven om creaties van brood, mooie sierbroodjes en luxe versierd brood te maken. Belangrijk is dat je een heel scherp mes of hele scherpe schaar gebruikt. Maak deze eventueel voor het snijden een klein beetje nat om kleven aan het deeg te voorkomen.
Je kunt zelf
brooddeeg maken of kant en klaar brooddeeg nemen. Het kunnen zowel gevulde broodjes zijn (denk aan pizzavulling, gehakt, restje groente en vlees, een zoete vulling van fruit of marmelade etc.) of gewoon ongevuld brood. Met een vulling zullen de broodjes en het brood wel wat steviger worden. Zonder vulling is de kans dat ze een beetje inzakken wat groter. Let echter wel goed op dat de vulling die je gebruikt niet al te dun, nat of te vochtig moet zijn.
Als je de afgebeelde foto's groter wilt zien, kun je het verschijnende vergootglasje aanklikken (links) voor een vergroting.
Feestelijk Versierd Brood - Mooie Ingesneden Vlecht - Ingesneden Rol en Krans
Ingesneden Vlecht - Broodrol - Broodkrans
Vlechtbrood
Rol het brooddeeg uit tot een dunne rechthoek (leg evt. de vulling in de lengte als een streep in het midden op het deeg). Snijd met een scherp mes aan beide zijden het deeg in repen van ca. 1 cm breed. De repen kruiselings over elkaar (of over vulling leggen).
Broodrol
Rol het brooddeeg uit tot een dunne rechthoek. Rol het deeg vanaf de lange zijde op en met de rand naar beneden op de bakplaat; snijd de bovenkant decoratief in.
Broodkrans
Rol het deeg uit tot een lange rechthoek. Rol het vanaf de lange kant op. Sluit de rol tot een krans en leg deze met de rand naar beneden op een bakblik. Snij deze rondom overdwars in, buig de punten naar buiten.
Decoratief Brood - Feestelijke Ingesneden Dubbelschnitt - Luxe Driedubbelschnitt
Dubbelschnitt - Krans - Driedubbelschnitt
Dubbelschnitt
Rol het deeg uit tot een rechthoek van 1/2 cm dik (bestrijk dit evt. met de vulling). Rol het deeg vanaf de lange zijde op en leg dit op een bakblik. Snijd de streng op afstanden van 1/2 cm tot de onderste laag in. Leg de schijven afwisselend naar links en naar rechts. Druk de vlecht na het snijden voorzichtig dicht.
Driedubbelschnitt
Rol en snij het deeg in op dezelfde manier als bij de dubbelschnitt hierboven. Leg dan afwisselend een schijf naar links, een schijf naar rechts en in het midden. Je kunt indien gewenst de vlecht ook tot een krans vormen.
Bloem- en Variatievormen - Partybroodjes
Luxe Decoratieve Broodjes - Ronde en Lange Partybroodjes - Creatieve vormen
Luxe Feestbroodjes
Partybroodjes zijn heerlijk bij lunch, brunch, een voorgerecht, bij soep of bij een koud buffet. Van de broodjes kun je kleine kunstwerkjes maken door deze met wat inkepingen mooi te versieren. Snijd de broodjes voor het rijzen in en snijd ze daarna nogmaals na. Gebruik hiervoor wel een schaar of een mes dat zeer scherp is.
Ronde Bloembroodjes
Rozen of bloemenbroodjes kun je op allerlei manieren maken. Je kunt het broodje rondom een paar keer overdwars insnijden of van 2 zijden aan de rand insnijden. Ook kun je in de bovenkant van het broodje bijv. een kruis snijden. Als je het kruis diep insnijdt en de punten uit elkaar buigt, krijg je een bloemvorm (foto linksboven).
Lange Broodjes
Er zijn allerlei mogelijkheden om kleine insnijdingen aan te brengen. Het meest eenvoudig is het om het broodje recht in de lengte door te snijden of 2 of 3 schuine evenwijdige insnijdingen aan te brengen of 3 diepe insnijdingen overdwars. Als je een groot aantal kleine puntige insnijdingen maakt, ziet het er uit als een soort dennenappel.
Lees verder