Luxe Broodjes & Brood - Mooie Decoraties maken

Luxe Broodjes & Brood - Mooie Decoraties maken Luxe feestelijke broodjes en brood voor feestdagen of een party kun je makkelijk zelf maken. De mooiste brooddeeg decoraties, versieringen of broodcreaties kun je eenvoudig aanbrengen d.m.v. insnijdingen met een scherp mes of een schaar. In een wip heeft het brooddeeg een bijzonder patroon. Kunstwerkjes van brood als door een echte goede vakman vormgegeven. Ideeën met foto’s om luxe brood te bakken, o.a. een vlechtrol, broodkrans, dubbelschnitt of partybroodjes in bloemvorm en diverse variaties.

Luxe Broodjes & Brood - Mooie Decoratieve Creaties van Brooddeeg - Zelf maken

Decoratief ingesneden Brood & Broodjes - Brooddeeg Versieren
Je kunt op eenvoudige wijze hele mooie, decoratieve, creatief versierde broden en broodjes maken die er ingewikkeld uitzien. Maar met een simpele schaar of een scherp mes kan je broden en kransen in een handomdraai een heel bijzonder patroon geven, zodat het lijkt of een echte creatieve vakman ze gemaakt heeft. Kortom: echte kunstwerkjes van brood. In dit artikel wordt aan de hand van illustraties een aantal ideeën gegeven om creaties van brood, mooie sierbroodjes en luxe versierd brood te maken. Belangrijk is dat je een heel scherp mes of hele scherpe schaar gebruikt. Maak deze eventueel voor het snijden een klein beetje nat om kleven aan het deeg te voorkomen.

Je kunt zelf brooddeeg maken of kant en klaar brooddeeg nemen. Het kunnen zowel gevulde broodjes zijn (denk aan pizzavulling, gehakt, restje groente en vlees, een zoete vulling van fruit of marmelade etc.) of gewoon ongevuld brood. Met een vulling zullen de broodjes en het brood wel wat steviger worden. Zonder vulling is de kans dat ze een beetje inzakken wat groter. Let echter wel goed op dat de vulling die je gebruikt niet al te dun, nat of te vochtig moet zijn.

Als je de afgebeelde foto's groter wilt zien, kun je het verschijnende vergootglasje aanklikken (links) voor een vergroting.

Feestelijk Versierd Brood - Mooie Ingesneden Vlecht - Ingesneden Rol en Krans

Ingesneden Vlecht -  Broodrol - BroodkransIngesneden Vlecht - Broodrol - Broodkrans
Vlechtbrood
Rol het brooddeeg uit tot een dunne rechthoek (leg evt. de vulling in de lengte als een streep in het midden op het deeg). Snijd met een scherp mes aan beide zijden het deeg in repen van ca. 1 cm breed. De repen kruiselings over elkaar (of over vulling leggen).

Broodrol

Rol het brooddeeg uit tot een dunne rechthoek. Rol het deeg vanaf de lange zijde op en met de rand naar beneden op de bakplaat; snijd de bovenkant decoratief in.

Broodkrans

Rol het deeg uit tot een lange rechthoek. Rol het vanaf de lange kant op. Sluit de rol tot een krans en leg deze met de rand naar beneden op een bakblik. Snij deze rondom overdwars in, buig de punten naar buiten.

Decoratief Brood - Feestelijke Ingesneden Dubbelschnitt - Luxe Driedubbelschnitt

Dubbelschnitt - Krans - DriedubbelschnittDubbelschnitt - Krans - Driedubbelschnitt
Dubbelschnitt
Rol het deeg uit tot een rechthoek van 1/2 cm dik (bestrijk dit evt. met de vulling). Rol het deeg vanaf de lange zijde op en leg dit op een bakblik. Snijd de streng op afstanden van 1/2 cm tot de onderste laag in. Leg de schijven afwisselend naar links en naar rechts. Druk de vlecht na het snijden voorzichtig dicht.

Driedubbelschnitt

Rol en snij het deeg in op dezelfde manier als bij de dubbelschnitt hierboven. Leg dan afwisselend een schijf naar links, een schijf naar rechts en in het midden. Je kunt indien gewenst de vlecht ook tot een krans vormen.
Bloem- en Variatievormen - PartybroodjesBloem- en Variatievormen - Partybroodjes

Luxe Decoratieve Broodjes - Ronde en Lange Partybroodjes - Creatieve vormen

Luxe Feestbroodjes

Partybroodjes zijn heerlijk bij lunch, brunch, een voorgerecht, bij soep of bij een koud buffet. Van de broodjes kun je kleine kunstwerkjes maken door deze met wat inkepingen mooi te versieren. Snijd de broodjes voor het rijzen in en snijd ze daarna nogmaals na. Gebruik hiervoor wel een schaar of een mes dat zeer scherp is.

Ronde Bloembroodjes

Rozen of bloemenbroodjes kun je op allerlei manieren maken. Je kunt het broodje rondom een paar keer overdwars insnijden of van 2 zijden aan de rand insnijden. Ook kun je in de bovenkant van het broodje bijv. een kruis snijden. Als je het kruis diep insnijdt en de punten uit elkaar buigt, krijg je een bloemvorm (foto linksboven).

Lange Broodjes

Er zijn allerlei mogelijkheden om kleine insnijdingen aan te brengen. Het meest eenvoudig is het om het broodje recht in de lengte door te snijden of 2 of 3 schuine evenwijdige insnijdingen aan te brengen of 3 diepe insnijdingen overdwars. Als je een groot aantal kleine puntige insnijdingen maakt, ziet het er uit als een soort dennenappel.

Lees verder

© 2008 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezonde sandwichesGezonde sandwichesWil je een beetje afvallen dan kun je het beste je tussendoortjes laten staan en de hoofdmaaltijden goed gebruiken. Daar…
Potje brood of broodpotjePotje brood of broodpotjeIn een bloempot of in kleine bloempotjes kun je broodjes bakken, zowel in de oven als ook buiten tussen de nog warme koo…
Lessugesties peuters en kleuters: thema de bakkerLessugesties peuters en kleuters: thema de bakkerDe bakker is een onderwerp dat erg spreekt bij het jonge kind. Dit lesidee dat hoofdzakelijk bedoelt is voor iedereen di…
Overzicht glutenvrije broden in de winkel of op het internetOverzicht glutenvrije broden in de winkel of op het internetEr is anno 2020 best veel keuze in glutenvrije producten. In elke supermarkt is er wel een schap te vinden met glutenvri…

Beter bakken - Tips en trucs van banketbakkerTips en trucs bij de voorbereiding en verwerking bij het bakken. Weet jij het trucje om te checken hoe oud of vers een e…
Welke Kruiden bij Welk Gerecht?Welke Kruiden bij Welk Gerecht?Aromatische kruiden en specerijen zijn voor het ene gerecht geschikt en voor het andere niet. Hoewel het ook een kwestie…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: LoggaWiggler, Pixabay
  • Brood en Broodjes. Bakken met plezier. Utrecht IMP BV
  • Met dank aan chef-kok Jacques
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 09-12-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.