Zelf brood bakken
Brood is een van de populairste voedselproducten, en is ook een van de meest gegeten producten. Veel mensen ontbijten met brood, of eten anders wel een broodmaaltijd bij de lunch. Broden en boterhammen worden bij de bakkerij gehaald, of bij de supermarkt, maar het lekkerste is toch om zelf brood te bakken. Maar, brood bakken, hoe doe je dat? Welke soorten brood kennen we? Wat zijn de belangrijkste ingrediënten bij het broodbakken?
Brood en granen
Brood wordt meestal vernoemd naar het soort granen waarvan het gemaakt is. Zo kennen wij in Nederland tarwebrood, met onder andere wittebrood (van fijngezeefd meel van bloem), bruinbrood (deels fijngezeefd meel en deels volkorenmeel), en volkorenbrood (van volkorenmeel).
Veelgebruikte ingrediënten bij broodbakken
- Bloem
- Meel
- Gist
- Bakpoeder
- Suiker
- Zout
- Water (lauw) of melk
- Boter
- Ei (eiwit wordt toegevoegd om ervoor te zorgen dat brood minder inzakt bij het afkoelen)
Vaak worden ook nog extra pitjes of zaden toegevoegd voor de smaak. Een broodsoort dat steeds meer in opkomst is, is het meergranenbrood, waarvan Waldkorn een bekende naam is. In Frankrijk kent men vooral de croissant en het stokbrood, terwijl in Italië de ciabatta veel gegeten wordt.
Onderscheid grootbrood en kleinbrood
In de bakkerij wordt een onderscheid gemaakt tussen grootbrood en kleinbrood. Het verschil is te vinden in het gewicht. Het grootbrood is namelijk meer dan 100 gram, terwijl het kleinbrood minder zwaar weegt. Kleinbrood kunnen bijvoorbeeld de witte puntjes zijn, of andere luxe broodjes. Grootbrood zijn de broden waarvan de boterhammen maken.
Belangrijkste broodgroepen
De meest bekende broodsoorten zijn al genoemd, zoals witbrood, bruinbrood en volkorenbrood. Daarnaast kennen we nog enkele andere soorten, namelijk meergranenbrood, gemaakt van meerdere soorten granen (bijvoorbeeld tarwe en maïs, of gerst en rogge). Een ander voorbeelden zijn knipbrood (waarin een bepaald patroon is geknipt), vloerbrood (gebakken op de vloer van de oven, wat leidt tot een knapperige korst), plaatbrood (gebakken op een bakplaat, gebeurt ook vaak bij stokbrood), en busbrood (gebakken in een broodbus of broodblik).
Soorten brood
- arepa
- allinson
- bagel
- baguette
- brioche
- casinobrood
- challe
- ciabatta
- croissant
- focaccia
- Franse boule
- Italiaans brood
- Italiaanse bol
- Jouster pof
- kadetje
- kaiserbroodje
- kerststol
- kersttimp
- knäckebröd
- krokantbrood
- krentenbol
- krentenbrood
- maïsbrood
- matse
- meergranenbrood
- moutbrood
- mueslibol
- naanbrood
- oberländer
- paasbrood
- panettone
- pitabroodje
- puntbrood
- regeringsbrood
- roggebrood
- saucijzenbroodje
- scone
- speltbrood
- stokbrood
- suikerbrood
- Tarvo
- tarwebrood
- tijgerbrood
- Turks brood
- volkorenbrood
- vruchtenbrood
- Waldkorn® (merknaam)
- wittebrood
- zacht kleinbrood
- zonnepittenbrood
- zuurdesem
Bakken van brood
Voor de bereiding van brood zijn een aantal stappen belangrijk. Er wordt natuurlijk begonnen met het mengen van de ingrediënten. Dit neemt ongeveer 4-6 minuten in beslag. Vervolgens moet het deeg worden gekneed (6-9 minuten). In het geval van grootbrood moet het brood een moment rusten, en wordt vervolgens gewogen worden. Een voorrijs is belangrijk, waarin het brood tijd krijgt te ontspannen.
Daarna wordt het brood verder opgemaakt en ingesmeerd met ei voor de kleur. Bij 250 tot 280 graden Celsius wordt dan het brood gebakken. Baktijd is 35 minuten bij grootbrood, voor wit en bruin, 45 minuten voor volkoren, en 7-9 minuten voor kleinbrood.
Nadat het brood is gebakken, is het belangrijk om het brood te laten narijzen. Na het bakken moet het brood namelijk nog kunnen ontspannen, om zo de gluten de tijd te geven om zich te ontwikkelen. Wanneer het narijzen te kort is, breken de gluten en daardoor is de samenhang van het deeg minder en zo ook de kwaliteit van het brood. Met een broodbakmachine worden de handelingen van het broodbakken automatisch uitgevoerd.
Manier om te bakken
Broodbakmachine
Met een broodmachine kan zowat geheel automatisch brood worden gemaakt. Je voegt de ingrediënten toe en kiest het juiste programma en vervolgens doet de machine zijn werk. In ongeveer drie uur kun je een gebakken brood verwachten. Ook het kneden wordt door de machine geregeld met twee kneedvleugels onder in de bakvorm.
Brood bakken met de broodmachine is veel gemakkelijker dan het misschien op het oog lijkt. Vooral omdat de machine vrijwel alles zelf doet, is er geen omkijken naar.
Enkele tips
- Ken de juiste volgorde. Bij voorkeur worden eerst de vloeibare ingrediënten (melk of water, eieren, boter) toegevoegd en dan pas de droge producten (bloem, suiker, gist).
- Houd het deeg in de gaten. Til af en toe eens de deksel op om te zien hoe het met het deeg gaat, hoe het eruit ziet en voelt. Het is de bedoeling dat het deeg aanvoelt als een elastische bal. Je kunt altijd nog naar behoren water of bloem toevoegen (als het te droog of te vochtig is).
- Niet te veel bloem. Bij kneden wordt vaak veel bloem gebruikt zodat het deeg niet blijft plakken. Hetzelfde geldt ook voor mensen die de bakmachine gebruiken. Maar te veel bloem maakt het brood hard, dus is het beter om zo min mogelij kte gebruiken.