Leuke Paasbroodjes - Paasfiguurtjes voor Pasen

Leuke Paasbroodjes - Paasfiguurtjes voor Pasen Paasbroodjes - paasfiguurtjes zelf bakken voor een paasmaaltijd of paasontbijt. Lekkere, feestelijke en ook decoratieve paasbroodjes, in de vorm van een paaspoppetje dat een paasei vasthoudt. Lekkere broodjes om zelf te bakken, om te knutselen, makkelijk en leuk om te maken. In dit artikel de ingrediënten voor de broodjes, het recept en 'n voorbeeld oftewel illustratie van het paasbroodpoppetje. Een creatief knutselidee, voor kinderen en het gezin om samen thuis te maken en te bakken voor Pasen.

Leuke Paasbroodjes - Paaspoppetjes zelf maken en bakken

Deze decoratieve paaspoppetjes van brood kunnen met een ei versierd worden en zijn leuk voor een feestelijk paasontbijt. Doordat ze niet gezoet zijn, kunnen ze ook bij een avondmaaltijd, diner, lunch, brunch of hartige broodmaaltijd gebruikt worden. Een alternatief voor het meegebakken ei is om dit ei te vervangen na het bakken door een beschilderd paasei of een zachtgekookt ei. Hiermee moet echter wel van tevoren rekening gehouden worden en dienen de armpjes van deeg niet te ver over het ei gedrapeerd te worden alvorens het bakken, daar ze anders kapot zullen gaan of af zullen breken. Het ei kan in dit geval als een soort ‘mal in de buik’ gebruikt worden, waar later iets anders ingelegd kan worden.

Paasbroodpoppetjes Gistdeeg

Kant en klaar brooddeeg gebruiken

Deze paasbroodpoppetjes kun je natuurlijk maken van kant en klaar brooddeeg (gistdeeg) dat je alleen maar met water aan hoeft te lengen. In dat geval ben je sneller klaar. Wil je het deeg helemaal zelf maken, dan staat hieronder de bereidingstijd en het recept om gistdeeg te maken.

Zelf je Gistbrooddeeg maken

 • Voorbereiding ca. 45 minuten
 • Rijzen van het deeg ca. 70 minuten
 • Baktijd ca. 10 minuten

Ingrediënten Deeg Paasbroodfiguurtjes

Onderstaand recept is geschikt voor 8 paasbroodpoppetjes.

Ingrediënten Brooddeegfiguurtjes

 • 40 gram verse gist
 • 2 deciliter lauwe melk
 • 450 gram tarwebloem (+ wat extra voor verwerking)
 • 1/2 theelepel zout
 • 50 gram zachte roomboter

Verdere Benodigdheden Afwerking

 • 8 middelgrote eieren
 • rozijnen voor garnering (de ogen)
 • 1 ei voor het bestrijken van het deeg

In Koken Maten & Gewichten kun je andere maateenheden vinden.

Brooddeeg Paasbroodpoppetjes - Hoe maak je het Broodfiguurtje?

1. Brokkel de gist in een beslagkom en roer het glad met de melk. De gezeefde bloem, het zout en de boter aan het gistmengsel toevoegen en het geheel tot een soepel deeg kneden. Dek het af en laat het ca. 40 minuten rijzen.

2. Maak intussen de eieren met een vochtige doek schoon. Prik met een speld onder in het ei een luchtgaatje.

3. Kneed het deeg nogmaals op een met bloem bestoven aanrecht of plank. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken. Vorm van elk stuk een ca. 15 cm lange rol en druk deze wat plat.

4. Knip elk stuk aan de onderkant voor de benen ca. 5 cm in. Maak aan de zijkanten ca. 3 cm diepe inkepingen voor de armen. Vorm het hoofd van de bovenkant en druk voor de ogen twee rozijntjes in het hoofd.

5. Leg het brooddeegpoppetje op een met bakpapier bedekte bakplaat. Leg bij elk poppetje een ei op de buik en vouw de armen er omheen. Druk de uiteinden van de armen tegen elkaar. Laat dit afgedekt ca. 30 minuten rijzen.

6. Verwarm de oven voor op 230 °C (zie overeenkomende ovenstanden in cijfers).

7. Klop het ei los en bestrijk hiermee de brooddeegpoppetjes. Zet de bakplaat midden in de oven en laat de broodpoppetjes ca. 10 minuten bakken, tot ze goudbruin van kleur zijn (of naar smaak).

Het aantal calorieën per broodpoppetje is ca. 360 kcal.

Veel plezier met het maken van de paasbroodpoppetjes, smakelijk eten en prettig Pasen gewenst!

Lees verder

© 2008 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paasontbijt: recept voor PaasbroodPaasontbijt: recept voor PaasbroodPasen komt er al weer bijna aan. Paasbrood komt als traditie bij veel Nederlandse gezinnen met Pasen op tafel. Heerlijk…
Paasbrood in EuropaPasen volgt voor de katholieken direct op de vastenperiode. Vandaar dat er voor dit feest gebakken werd waarbij heel vee…
Paasmandje maken voor paasontbijt op schoolPaasmandje maken voor paasontbijt op schoolEen paasmandje maken, hoe doe je dat? Steeds vaker wordt door basisscholen van leerlingen verwacht dat zij een paasmandj…
Wat vieren we met Pasen?Wat vieren we met Pasen?Pasen is een belangrijk Christelijk feest. Er wordt dan gevierd dat Jezus uit zijn dood opstond. Op goede vrijdag stierf…

Beter bakken - Tips en trucs van banketbakkerTips en trucs bij de voorbereiding en verwerking bij het bakken. Weet jij het trucje om te checken hoe oud of vers een e…
Welke Kruiden bij Welk Gerecht?Welke Kruiden bij Welk Gerecht?Aromatische kruiden en specerijen zijn voor het ene gerecht geschikt en voor het andere niet. Hoewel het ook een kwestie…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
 • Brood & Broodjes. Bakken met plezier. Utrecht IMP BV
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 09-12-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.