Vlechtbrood met Maanzaad maken (Maanzaadvlecht)

Vlechtbrood met Maanzaad maken (Maanzaadvlecht) Een vlechtbrood ziet er feestelijk, luxe en decoratief uit. Vlechtbrood met maanzaad krijgt nog een extra feestelijk sfeertje en is nog gezond ook! Leuk voor feestdagen, speciale dagen, maar ook bijvoorbeeld een verjaardag of als verrassingsontbijt. Zelf een vlechtbrood bakken is niet moeilijk en veel smakelijker dan gekocht brood. Lekker de geur van pasgebakken brood in huis en vlechtbrood eten als het nog warm is! Een recept voor de bereiding van wit maanzaadbrood oftewel 'n Maanzaadvlecht.

Vlechtbrood met Maanzaad - Maanzaadvlecht zelf bakken

Vlechtbrood met Maanzaad. Dit vlechtbrood met maanzaad is een wit brood, licht verteerbaar en is geschikt als ontbijt, lunch of brunch. Maar ook bij het avondeten, een voorgerecht, bij de soep of een koud buffet smaakt het erg lekker. Daarbij is maanzaad ook nog gezond, dus dat is mooi meegenomen. Hoewel het vlechtbrood er misschien ingewikkeld uitziet, is het makkelijk te bereiden. Wil je het bakproces versnellen, dan kun je kant en klaar brooddeeg in de supermarkt kopen. Lekkerder is het natuurlijk als je het brooddeeg ook helemaal zelf maakt. De tijd die je kwijt bent aan de voorbereiding en het bakken van dit vlechtbrood:
  • Voorbereiding brooddeeg ca. 30 minuten
  • Rijzen van het brooddreeg ca. 1 uur
  • Baktijd van het brood ca. 40 minuten.

Onderstaand recept is gericht op het zelf maken van deeg. Indien je kant en klaar brooddeeg (poedervorm) in een pak koopt, kunnen maten en tijden afwijken en dien je de aanwijzingen of gebruiksaanwijzing te volgen die op het pak staat.

Recept Ingrediënten Vlechtbrood met Maanzaad

Drie Strengen Vlechtbrood

Onderstaand recept is voor één Maanzaadvlecht(brood). Het betreft een vlechtbrood van drie vlechtdelen. Indien je een voorbeeld wilt zien van het vlechten van een vier strengen vlechtbrood (zonder maanzaad), kun je hiervan een stap voor stap illustratie vinden in Paasbrood - Vlechtbrood zelf bakken.

Ingrediënten Deeg Vlechtbrood

  • 500 gram tarwebloem (+ wat extra voor het verwerken)
  • 20 gram verse gist
  • 1 theelepel suiker
  • 2 deciliter lauwwarm water
  • 1/2 deciliter zonnebloemolie
  • 1/2 eetlepel zout
  • 1 middelgroot ei
  • melk voor het bestrijken
  • 2 volle eetlepels maanzaad

In Koken Maten & Gewichten kun je omgerekende maateenheden vinden.

Bereiding Vlechtbrood Maanzaadvlecht - Brooddeeg

  • Doe de helft van de gezeefde bloem in een beslagkom, brokkel de gist erin
  • Voeg vervolgens de suiker en het water toe
  • Kneed alles tot een glad deeg en bestuif het licht met bloem
  • Dek het geheel af en laat het op een warme plaats ca. 10 minuten rijzen

  • Voeg de rest van de bloem, het ei, de olie en het zout toe
  • Kneed het geheel tot een lekker glad en soepel deeg
  • Laat het deeg afgedekt nogmaals ca. 20 minuten rijzen

Hoe maak je nu de Vlecht van het Brooddeeg?

  • Kneed het deeg nogmaals en verdeel het in drie gelijke stukken
  • Vorm van ieder stuk deeg een streng van ongeveer 30 cm lengte
  • Maak hier een vlecht van door de drie strengen deeg te vlechten
  • Je kunt de 3 strengen ook aan elkaar laten zitten
  • Leg de vlecht op een ingevette of met bakpapier bedekte bakplaat
  • Laat het gevlochten deeg nogmaals afgedekt ca. 30 minuten rijzen

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (zie ook ovenstanden in cijfers)
  • Bestrijk de broodvlecht met melk en bestrooi deze met maanzaad
  • Bak de broodvlecht midden in de oven in ongeveer 40 minuten af.

Een Maanzaadvlechtbrood bevat zo rond de 2400 Kilo-calorieën.

Veel plezier bij het bereiden en eet smakelijk !

Lees verder

© 2008 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderfeestje – brooddeegKinderfeestje – brooddeegMet brooddeeg kun je de leukste dingen doen, het is dan ook uiterst geschikt voor een feestje. Lekker kliederen, vieze h…
Deeg, brood en de broodbakmachine: de broodbakmachineDeeg, brood en de broodbakmachine: de broodbakmachineVeel mensen hebben een broodbakmachine staan, maar bakken er nooit brood mee. Misschien hebben ze hem één keer geprobeer…
Brood bereiden en toepassenBrood bereiden en toepassenHet lijkt zo gewoon, boterham of het broodje standaard als onderdeel van de maaltijd. Het is te koop in alle soorten en…
De voedingswaarde van maanzaadDe voedingswaarde van maanzaadMaanzaad zijn de zaadjes van de slaapbol of bolpapaver. Deze vrolijk gekleurde bloem groeit her en der in het wild in Ne…

Recepten met TagliatelleRecepten met TagliatelleWilt eens lekker eten? Tagliatelle is een pastasoort uit Italië. Tagliatelle komt voor in verse en gedroogde versie, met…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jedidja, Pixabay
  • Met dank aan chef-kok Jacques
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 11-03-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.