Vlechtbrood met Maanzaad maken (Maanzaadvlecht)
Een vlechtbrood ziet er feestelijk, luxe en decoratief uit. Vlechtbrood met maanzaad krijgt nog een extra feestelijk sfeertje en is nog gezond ook! Leuk voor feestdagen, speciale dagen, maar ook bijvoorbeeld een verjaardag of als verrassingsontbijt. Zelf een vlechtbrood bakken is niet moeilijk en veel smakelijker dan gekocht brood. Lekker de geur van pasgebakken brood in huis en vlechtbrood eten als het nog warm is! Een recept voor de bereiding van wit maanzaadbrood oftewel 'n Maanzaadvlecht.
Vlechtbrood met Maanzaad - Maanzaadvlecht zelf bakken
Vlechtbrood met Maanzaad. Dit vlechtbrood met maanzaad is een wit brood, licht verteerbaar en is geschikt als ontbijt, lunch of brunch. Maar ook bij het avondeten, een voorgerecht, bij de soep of een koud buffet smaakt het erg lekker. Daarbij is maanzaad ook nog gezond, dus dat is mooi meegenomen. Hoewel het vlechtbrood er misschien ingewikkeld uitziet, is het makkelijk te bereiden. Wil je het bakproces versnellen, dan kun je kant en klaar brooddeeg in de supermarkt kopen. Lekkerder is het natuurlijk als je het brooddeeg ook helemaal zelf maakt. De tijd die je kwijt bent aan de voorbereiding en het bakken van dit vlechtbrood:
- Voorbereiding brooddeeg ca. 30 minuten
- Rijzen van het brooddreeg ca. 1 uur
- Baktijd van het brood ca. 40 minuten.
Onderstaand recept is gericht op het zelf maken van deeg. Indien je kant en klaar brooddeeg (poedervorm) in een pak koopt, kunnen maten en tijden afwijken en dien je de aanwijzingen of gebruiksaanwijzing te volgen die op het pak staat.
Recept Ingrediënten Vlechtbrood met Maanzaad
Drie Strengen Vlechtbrood
Onderstaand recept is voor één Maanzaadvlecht(brood). Het betreft een vlechtbrood van drie vlechtdelen. Indien je een voorbeeld wilt zien van het vlechten van een vier strengen vlechtbrood (zonder maanzaad), kun je hiervan een stap voor stap illustratie vinden in
Paasbrood - Vlechtbrood zelf bakken.
Ingrediënten Deeg Vlechtbrood
- 500 gram tarwebloem (+ wat extra voor het verwerken)
- 20 gram verse gist
- 1 theelepel suiker
- 2 deciliter lauwwarm water
- 1/2 deciliter zonnebloemolie
- 1/2 eetlepel zout
- 1 middelgroot ei
- melk voor het bestrijken
- 2 volle eetlepels maanzaad
In
Koken Maten & Gewichten kun je omgerekende maateenheden vinden.
Bereiding Vlechtbrood Maanzaadvlecht - Brooddeeg
- Doe de helft van de gezeefde bloem in een beslagkom, brokkel de gist erin
- Voeg vervolgens de suiker en het water toe
- Kneed alles tot een glad deeg en bestuif het licht met bloem
- Dek het geheel af en laat het op een warme plaats ca. 10 minuten rijzen
- Voeg de rest van de bloem, het ei, de olie en het zout toe
- Kneed het geheel tot een lekker glad en soepel deeg
- Laat het deeg afgedekt nogmaals ca. 20 minuten rijzen
Hoe maak je nu de Vlecht van het Brooddeeg?
- Kneed het deeg nogmaals en verdeel het in drie gelijke stukken
- Vorm van ieder stuk deeg een streng van ongeveer 30 cm lengte
- Maak hier een vlecht van door de drie strengen deeg te vlechten
- Je kunt de 3 strengen ook aan elkaar laten zitten
- Leg de vlecht op een ingevette of met bakpapier bedekte bakplaat
- Laat het gevlochten deeg nogmaals afgedekt ca. 30 minuten rijzen
- Verwarm de oven voor op 200 °C (zie ook ovenstanden in cijfers)
- Bestrijk de broodvlecht met melk en bestrooi deze met maanzaad
- Bak de broodvlecht midden in de oven in ongeveer 40 minuten af.
Een Maanzaadvlechtbrood bevat zo rond de 2400 Kilo-calorieën.
Veel plezier bij het bereiden en eet smakelijk !
Lees verder