Recept voor maki sushi

Recept voor maki sushi Van de vele verschillende soorten sushi uit Japan, is de maki sushi toch wel het meest bekend. Vanwege zijn eenvoudigheid en pure smaak is deze soort geliefd bij veel sushiliefhebbers. Het is dan ook mooi meegenomen dat de maki sushi eigenlijk heel eenvoudig zelf thuis te maken is. Met de juiste ingrediënten, een goede werkwijze, een lekker recept en een beetje fantasie, zet je zo een heerlijke sushi maaltijd op tafel.

Maki

Maki sushi is een dunne rol waarin rijst en een ander ingrediënt in een norivel zijn gerold. Maki betekent dan ook gerold. De rol wordt voor het serveren in zes tot acht plakjes gesneden. De dikte van de rol hangt af van de soort maki sushi. Zo is er een dikkere futomaki variant en een dunnere hosomaki variant. Bij de uramaki wordt de rol binnenstebuiten gerold, zodat de rijst aan de buitenkant zit en de nori aan de binnenkant. Maki sushi is hier in Nederland een van de bekendste soorten onder de sushi.

Ingrediënten Maki sushi

In maki sushi kun je verschillende ingrediënten gebruiken, maar er zijn een aantal ingrediënten die in een echt maki rol altijd terug komen:

Rijst

Voor maki sushi gebruik je, net zoals bij bijna alle andere soorten sushi, meshi, ofwel sushirijst. Goede meshi is te herkennen aan de ronde en gepolijste korrels. Als de rijst gekookt is wordt deze plakkerig zodat de sushi stevig wordt. Nadat de rijst gekookt is wordt er mirin, ofwel rijstazijn, toegevoegd. Daarnaast kan naar smaak zout en suiker toegevoegd worden.

Nori

Maki sushi wordt gerold in een norivel, ofwel zeewier. Dit soort zeewier wordt in Japan gekweekt, gedroogd en in dunne plakken verkocht. Hoewel voor de echte maki nori wordt gebruikt, zijn er ook recepten waarbij bijvoorbeeld sla of komkommer wordt gebruikt om de rijst in te rollen.

Overige

Voor de vulling van maki sushi wordt vaak groente of vis gebruikt. Als groente zie je vaak komkommer, wortel of avocado. De vissoorten kunnen bestaan uit rauwe vis als zalm, tonijn of makreel. Maar ook wordt er vaak gekookte of gegrilde vis gebruikt. Bekende voorbeelden zijn surimi of krab. Tenslotte wordt in Maki sushi ook wel viskuit gebruikt. Dit zijn de rijpe eitjes van vis.

Wasabi

Wasabi is een scherpe pasta die bij de Maki sushi geserveerd wordt. Men kan deze pasta naar smaak toevoegen. De wasabi is gemaakt van de zeldzame Japanse groene wortel Wasabia japonica, die qua smaak op de mierikswortel lijkt. Omdat de echte wasabi duur en bederfelijk is, wordt er vaak imitatie wasabi gebruikt op basis van mierikswortel, radijs, mosterd en kleurstof.

Werkwijze maki sushi

  1. Was de rijst en laat deze een half uur weken in water. De rijst moet een vingerkootje onder het water staan. Voor een rol Maki sushi heb je ongeveer 25 gram gekookte sushirijst nodig.
  2. Kook de rijst in 10 minuten gaar en laat de rijst hierna 10 tot 15 minuten staan.
  3. Los suiker en zout op in mirin en meng deze door de rijst. Laat de rijst verder afkoelen.
  4. Leg een half norivel op een bamboematje. Leg het vel met de glimmende kant naar beneden.
  5. Verdeel een dunne laag rijst over het norivel en laat de bovenste centimeter leeg.
  6. Leg één ingrediënt in een horizontale lijn op de rijst, ongeveer een centimeter vanaf de onderste rand.
  7. Rol de maki sushi op met behulp van het bamboematje. Doe dit door vanaf onder te beginnen met rollen. Sla het norivel om het ingrediënt heen en druk het aan. Rol nu verder en zorg dat de sushi mooi strak gerold wordt.
  8. Snij de maki sushi in zes of acht stukjes.

Maki recepten

De originele maki sushi kun je heel eenvoudig maken door bovenstaande werkwijze te volgen en dit met een paar verschillende soorten ingrediënten te doen. Je zou ook futomaki's kunnen maken door de rollen te vullen met twee ingrediënten in plaats van slechts een ingrediënt. Als je graag origineel wil zijn kan je afwijken van de standaard maki door bijvoorbeeld nori te vervangen door komkommer, of door een uramaki te maken. Hier volgen een aantal recepten.

Klassieke maki sushi

Hoofdgerecht voor vier personen of hapje of voorgerecht voor 12 personen.

Ingrediënten
  • 400 gram meshi
  • 8 norivellen
  • 4 eetlepels mirin
  • suiker, zout
  • 100 gram verse zalm van de visboer
  • 100 gram verse tonijn van de visboer
  • 1 avocado
  • 1/2 komkommer

Bereidingswijze
  • Snij de vis in vier lange repen. Bij voorkeur moeten de repen net zo lang zijn als een norivel. Als dit niet gaat kun je ook een aantal dunne repen van gelijke dikte tegen elkaar aanleggen om zo tot de juiste lengte te komen.
  • Snij de avocado door midden, verwijder de pit en haal met een lepel het vruchtvlees uit de schil.
  • Snij de helften ieder in zes gelijke stukken.
  • Snij de komkommer in de lengte door in vier kwarten. Deze moeten ongeveer zo lang zijn als een norivel.
  • Volg de bereidingswijze voor maki sushi. Bij stap zes voeg je steeds een van de bovenstaande ingrediënten toe. Maak met elk ingrediënt 4 rollen.
  • Serveer de sushi met wasabi, Japanse sojasaus en ingelegde gember.

Futomaki sushi

Hoofdgerecht voor vier personen of hapje of voorgerecht voor 12 personen.

Ingrediënten
  • 400 gram meshi
  • 8 norivellen
  • 4 eetlepels mirin
  • suiker, zout
  • 2 eieren
  • lente-ui
  • peper, zout
  • 125 gram surimi
  • 100 viskuit
  • 1 avocado
  • 1/2 komkommer
  • mayonaise

Bereidingswijze
  • Haal de surimi uit het de verpakking.
  • Snij de lente-ui in dunne reepjes.
  • Breek de eieren en voeg de lente-ui, zout en peper toe.
  • Bak de omelet in een koekenpan met antiaanbaklaag. Keer de omelet halverwege om.
  • Snij de omelet in 8 lange reepjes. De zijkanten kunnen samen ook een lange reep vormen.
  • Snij de avocado door midden, verwijder de pit en haal met een lepel het vruchtvlees uit de schil.
  • Snij de helften ieder in acht gelijke repen.
  • Snij de komkommer in de lengte door in vier kwarten. Snij deze kwarten een keer door en zorg dat ze zo lang zijn als een norivel.
  • Volg de bereidingswijze voor maki sushi. Bij stap vier gebruik je in plaats van een half norivel een heel norivel.
  • Bij stap zes voeg je alle bovenstaande ingrediënten toe. Verdeel eerst de viskuit over de rijst. Leg hierop twee surimi sticks, twee avocadoreepjes, een omelet reep, een komkommerreep en een beetje mayonaise.
  • Serveer de sushi met wasabi, Japanse sojasaus en ingelegde gember.


Komkommer maki speciaal

Hapje of voorgerecht voor 12 personen.

Ingrediënten
  • 400 gram meshi
  • 8 norivellen
  • 4 eetlepels mirin
  • suiker, zout
  • 1 blik tonijn op water
  • 1 lente-ui
  • 1 komkommer
  • 2 eetlepels mayonaise

Bereidingswijze
  • Laat de tonijn uitlekken.
  • Snij de lente-ui in dunne reepjes.
  • Meng de tonijn met de lente-ui, zout, peper en mayonaise.
  • schaaf de komkommer in de lengte in lange repen.
  • Volg de bereidingswijze voor maki sushi. Bij stap vier gebruik je in plaats van een half norivel de slierten komkommer.
  • Bij stap zes voeg je het tonijnmengsel toe.
  • Serveer de sushi met mierikswortel, ketjap en gebakken ui.

Lees verder

© 2014 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sushirijst kokenSushirijst kokenSushi is een veel gegeten gerecht uit Japan. Het bestaat uit een hapje rijst in verschillende vormen met daarbij overige…
Zelf sushi makenSushi is een van de bekendste gerechten uit de Japanse keuken. Tegenwoordig zijn er vele varianten van deze ‘zure rijst’…
Oorsprong en soorten sushiHet woord 'sushi' wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd door niet-Japanners. Als we het woord sushi horen denk we direct a…
Hoe maak je sushi?Sushi is een Japans gerecht dat tegenwoordig in Nederland ook veel gegeten wordt. Bij sushi geldt meestal: je vind het e…

Enkele recepten uit het WaaslandEnkele recepten uit het WaaslandHet Waasland is een geografische en historische streek gelegen in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Het bestaat ui…
Gezonde hamburgersGezonde hamburgersWie aan hamburgers denkt, denkt aan fastfood. Hamburgers worden geassocieerd met ongezond en vet voedsel. Dit kan ook an…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Meditations, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Sushi, bezocht op 10-12-2014
Mrst (283 artikelen)
Gepubliceerd: 11-12-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.