Zelf sushi maken
Sushi is een van de bekendste gerechten uit de Japanse keuken. Tegenwoordig zijn er vele varianten van deze ‘zure rijst’ bekend. Niet alleen kunt u de traditionele rauwe vis, omwikkeld met rijst en zeewier eten, er zijn ook variaties voor vegetariërs en er worden zelfs sushi gegeten met kip.
Zelf sushi maken
Zelf sushi maken is heel eenvoudig. Met enkele basis ingrediënten komt u al een heel eind. Sushi is het lekkerst om zelf te breiden en neemt minder tijd in beslag wanneer u de handelingen van het maken van sushi enigszins gaat beheersen. Van belang is dat u regelmatig uw handen was, omdat u met rauwe producten werkt. Verder kunt al een eind komen met deze basisrecepten:
- Sushirijst;
- Rijstazijn;
- Nori vellen (Yaki Nori);
- Bamboe matje (eventueel kunt u ook aluminiumfolie gebruiken) en,
- Wasabi
Bereiden rijst
Volg stap voor stap de bereiding en er kan eigenlijk niets mis gaan.
- Breng de rijst op een laag vuur aan de kook gedurende 10 minuten (reken hierbij ongeveer 1 ¼ kopje water op 100 gram rijst);
- Als de rijst gaar is, giet u er enkele scheuten rijstazijn door (naar smaak). Rijst azijn is in verschillende varianten verkrijgbaar, welke u neemt maar niet uit. Kunt u geen rijstazijn vinden, neem dan wat poedersuiker en gewone azijn;
- Roer goed door elkaar en laat ca. 10 minuten afkoelen zodat het handwarm wordt;
Eet sushi nooit ijskoud, maar laat de rijst afkoelen tot u er met uw handen aan kunt zitten
Bereiden sushi
- Leg 1 vel nori met de glanzende zijde naar beneden op de bamboe mat;
- Maak de hand nat met water en neem een handvol afgekoelde sushirijst;
- Verdeel dat rijst gelijkmatig over het norivel en houdt daarbij afstand van de randen met ongeveer pinkdikte;
- Voeg de gewenste hoeveelheid wasabi toe over het midden van de rijst. Mocht u wasabi te sterk vinden qua smaak, dan kunt u dit vermengen met halvanaise of crème fresh. Wasabi is niet verplicht op het norivel, u kunt deze ook apart bij serveren;
- Voeg uw vulling toe in het midden van de rijst bovenop de wasabi;
- Rol het matje over de ingrediënten op en stop wanneer u verder kunt rollen met uw handen;
- Rol het norivel strak op, til het matje op rol het rond het norivel;
- Druk het norivel aan in het matje en snijd daarna met een scherp mes de afgewerkte rollen door de helft en snijdt de rol tot u zes stukjes sushi heeft;
Vulling
Voor de vulling geldt dat u deze in strookjes snijd en naar gelang verdeeld over een strookje rijst. Maak de vulling niet te dik zodat de sushi klein blijft.
Hieronder treft u enkele combinaties die u zou kunnen proberen als vulling. Uiteraard kunt er zelf uw eigen vulling samenstellen.
Vis
- Tonijn en komkommer
- Zalm en avocado
- Prei, tonijn en tomaat
- Zalm en gember
- Zalm en komkommer
- Zalm, wortel en komkommer
Zeedieren
- Krab, avodado en komkommer
- Krab, zalm en komkommer
- Prei, avocado en garnalen
Vegetarisch
- Komkommer en wasabi
- Avocado en wortel
Eet smakelijk!