Enkele recepten uit het Waasland
Het Waasland is een geografische en historische streek gelegen in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Het bestaat uit tien gemeenten. Het Waasland is vooral bekend van het middeleeuwse verhaal van Reynaert de Vos. Maar het Waasland heeft nog meer te bieden: enkele heerlijke recepten. Hieronder vind je het recept voor de bekende Wase Vlaai, nieuwe aardappelen in het frietvet en frietjes met een spiegelei.
Waar ligt het Waasland?
Het Waasland is een streek gelegen in Oost-Vlaanderen. Het wordt begrensd door het kanaal Gent-Terneuzen, de Nederlandse grens, de Schelde en de Durme. Het bestaat uit de volgende gemeenten: Kruibeke, Beveren, Zwijndrecht, Sint-Gillis-Waas, Stekene, Sint-Niklaas, Moerbeke, Lokeren, Temse en Waasmunster. De stad Sint-Niklaas is de hoofdplaats van het Waasland.
De Wase Vlaai
Deze Wase vlaai is ook buiten het Waasland al goed gekend. Als het kermis was, kon deze vlaai niet ontbreken op de feesttafel. De meeste bakkers in het Waasland verkopen ook deze lekkere en eenvoudige taarten.
Benodigheden voor een grote vlaai (acht à tien personen)
- 300 g peperkoek
- 75 g speculaas
- 50 g beschuiten
- 8 dl volle melk
- 2 eieren
- 1 pakje vanillesuiker
- 100 g bruine suiker
- 20 g bloem
- Kaneel
- Nootmuskaat
- Boter (voor de vorm)
- Bakvorm of ovenschaal
Bereidingswijze
Verkruimel de peperkoek, de speculaas en de beschuiten. Vermeng en doe er de melk bij. Laat de verkruimelde koekjes en peperkoek even trekken met de melk. Mix tot een glad geheel met de staafmixer. Splits de eieren. Klop de dooiers los met de bloem en de suiker. Doe er een snuif kaneel en eventueel een beetje kandijsiroop. Meng het dooiermengsel met het koekmengsel. Klop de eiwitten stijf met de vanillesuiker. Spatel eerst het eiwit voorzichtig door het mengsel. Vet een ovenschaal goed in met boter. Schep er het mengsel in. Strijk de bovenkant glad met een spatel. Bak een uur in het midden van de oven op 180° C.
Nieuwe aardappeltjes in frietvet
Dit is een klassieker uit de keuken van mijn moeder, oma en overgrootmoeder. Met nieuwe aardappelen kan men vele lekkere gerechten maken, maar dit blijft toch mijn favoriet! Je hebt er weinig ingrediënten voor nodig. Wel kan het klaarmaken tijdsintensief zijn. Neem voor dit recept
alleen maar kleine aardappelen. Je kan de gebakken aardappeltjes serveren met allerlei soorten vlees en vis (bijvoorbeeld: varkenshaas, biefstuk, kip, witte vis) en het past ook goed bij groenten, zowel koud (tomaat, komkommer, …) als bij warme groenten (bloemkool, broccoli, wortelen). Dit recept is alleen te maken in het nieuwe aardappelsezioen: midden mei tot midden augustus.
Benodigdheden voor vier personen
- 1,5 kg kleine aardappelen (lijkt veel, maar ze zijn zo lekker dat ze hier allemaal worden opgegeten)
- Friteuse en frietvet
Bereidingswijze
Neem de kleine aardappelen. ‘Schreep’ de aardappelen, dat wil zeggen dat je met een aardappelmes over het bovenste vel van de aardappel moet gaan. Enkel het vuil gaat ze van de aardappel maar er blijft nog een vel over de aardappel. Dit vel is noodzakelijk! Dit doe je met alle aardappelen. Halveer ze of snijd ze in vier. Ze mogen niet groter zijn dan 2 cm. Kook de aardappelen kort tot ze gaar zijn (meestal niet langer dan 4 minuten). Blijf er zeker bij, ze mogen niet overgaar zijn. Zet de friteuse aan op 150° C. Bak de aardappelen een eerste keer. Laat ze afkoelen en voor het serveren bak je ze een tweede keer op 190° C.
Friet met spiegelei
Dit is ook een klassieker uit moeders keuken. Als je aan anderen vertelt over frieten met gebakken eieren, zie je vooral verbazing. Toch is dit een geweldige combinatie. Dop je knapperige frietjes in het eigeel voor een lekkere smaakcombinatie. Veel kinderen zijn hier verzot op. Daarnaast is het een erg eenvoudig gerecht. De meeste gezinnen hebben altijd wel diepvriesfrieten en eieren in huis, waardoor je dit gerecht op tien minuten op tafel zet.
Benodigdheden voor twee personen
- Vier of vijf eieren
- Boter
- Diepvriesfrieten of zelfgemaakte frieten
- Peper en zout
- Mayonaise
- Witloof
- Tomaat
- Komkommer
- Sla
Bereidingswijze
Zet de friteuse aan. Spoel de groenten. Snijd de tomaten en de komkommer in stukken en schijfjes. Doe de buitenste bladen van het witloof en versnijd het. Doe de tomaten en de komkommerstukken in een schaaltje. Doe het witloof in een ander schaaltje en meng er een beetje mayonaise door.Verhit een pan met een klontje boter, de pan moet groot genoeg zijn voor alle eieren te bakken. Doe de frieten in de friteuse en bak ze goudgeel. Breek voorzichtig de eieren boven de pan. Het moeten spiegeleieren zijn, dus niet de bruusk openmaken. Zet het vuur zachtjes of zelf af en laat de eieren sudderen in de pan. Werk af met peper en zout. Haal de frietjes uit de friteuse en bestrooi met wat zout.
Bekende Wase streekproducten
Het Waasland heeft net zoals andere streken ook enkele heerlijke streekproducten. Een aantal hiervan zijn er gekend:
- Den Ouden Advocaat
- Likeuren Verhofstede
- Reynaertgebak
- IJs van Cremerie François
- Lokerse paardenworsten