Sushi is een veel gegeten gerecht uit Japan. Het bestaat uit een hapje rijst in verschillende vormen met daarbij overige ingrediënten. Sushirijst koken is niet moeilijk, wel is het belangrijk om je te houden aan het receptuur. De rijst in de sushi is tezamen met verse en kwalitatieve vis het belangrijkste onderdeel van het gerecht, besteed hier dus aandacht aan.
Ingrediënten sushirijst
300 gr Japanse sushirijst
5 dl water
5 eetl Japanse Sake
7 eetl zoete rijstazijn
4 eetl witte suiker
1/2 eetl zout
Bereidingswijze sushirijst
Sushirijst
Was de sushirijst in koud water tot het water schoon is zodra het eruit stroomt.
Laat de rijst uitlekken en plaats deze met het water en de sake op een hoog vuur.
Zodra het water kookt roert u in de rijst en zet u het zo laag mogelijk.
Plaats aluminiumfolie over de pan en plaats een deksel op de pan zodat er geen stoom uit kan.
Laat de rijst voor 20 a 30 minuten op zeer laag vuur staan, de rijst is klaar wanneer al het water is verdampt. Tevens kunt u controleren of de rijst gaar is door een rijstkorrel te pakken en deze tussen de vingers fijn te knijpen. Ziet u nog een klein wit puntje dan moet hij nog verder garen.
Azijnmengsel
Meng nu de rijstazijn, suiker en zout met elkaar door een gladde massa.
Zodra de rijst gaar is voegt u het mengsel toe en roert u alles rustig door.
Laat de rijst nu snel afkoelen, eventueel kunt u wapperen met iets om het proces te versnellen.
Als de rijst koud is is deze klaar voor gebruik, leest u hieronder de mogelijkheden en gebruik uw fantasie.
Ingrediënten van sushi
Vis: Zorg dat de vis vers is en varieer in soorten. Vaak gebruikte soorten vis zijn zalm en/of tonijn.
Nori: De grote groene bladen zeewier worden gebruikt om bijvoorbeeld de maki-sushi in te rollen. Ook op nigiri wordt een dun reepje nori gebruikt als decoratie.
Wasabi: Wasabipasta wordt gebruikt als smaakmaker en versterker bij sushi. Wasabi is erg heet; wees dus voorzichtig bij gebruik.
Gember: Gember wordt veel gebruikt in de Japanse keuken. In het zuur gelegde gember wordt gebruikt om de smaak tussen verschillende sushi te neutraliseren.
Sojasaus: Sojasaus wordt gemaakt van sojabonen. De sojasaus is in verschillende smaken te krijgen van zoet tot zout en wordt gebruikt om de sushi in te dippen.
Groenten: Groenten als komkommer, avocado, lente-ui en paddenstoelen worden vaak gecombineerd met de vis in bijvoorbeeld sushi maki. Ook worden er vegetarische varianten aangeboden met alleen groenten.